Toto sú najobľúbenejšie jazdenky Slovákov! Okrem škodoviek máme radi najmä prémiové značky

Octavia a Fabia sú na Slovensku a v Českej republike dlhodobo najžiadanejšie modely na sekundárnom automobilovom trhu. V priebehu posledného roka však celú spoločnosť ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19, čo sa odzrkadlilo aj na cenách jazdeniek. Fabie od vlaňajška zdraželi o 500 € a Octavie o 1 300 €. Naopak, populárne vozidlá SUV Kodiaq a Karoq na cenách klesli. Vyplýva to z pravidelnej… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Octavia a Fabia sú na Slovensku a v Českej republike dlhodobo najžiadanejšie modely na sekundárnom automobilovom trhu. V priebehu posledného roka však celú spoločnosť ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19, čo sa odzrkadlilo aj na cenách jazdeniek. Fabie od vlaňajška zdraželi o 500 € a Octavie o 1 300 €. Naopak, populárne vozidlá SUV Kodiaq a Karoq na cenách klesli. Vyplýva to z pravidelnej štatistiky Barometer trhu ojazdených áut siete autocentier ojazdených vozidiel AAA Auto. *„Z našich dát vyplýva, že na trhu už dlhšiu dobu chýbajú jazdenky, pričom ide najmä o tie najžiadanejšie a v zaujímavých výbavách. To je aj dôvodom, prečo ich ceny za posledný rok vzrástli. Stredná hodnota ceny Octavie je momentálne 7 000 € a Fabie 2 700 €,“* hovorí prevádzkový riaditeľ autocentier, Petr Vaněček. Naopak, stredné hodnoty ceny relatívne mladých modelov, ako sú napríklad Karoq a Kodiaq, medziročne klesli. *„U relatívne mladých modelov je pokles ceny spôsobený najmä tým, že postupne starnú, čím sa nožnice medzi cenou nového a ojazdeného vozidla pochopiteľne roztvárajú rýchlejšie, ako pri modeloch, od ktorých uvedenia na trh už ubehol dlhší čas,“* doplňuje Vaněček. Vo februári 2021 bolo na Slovenskom trhu inzerovaných 40 513 zánovných ojazdených áut, čo je o 26 066 menej, než v januári 2021. Stredná hodnota ceny medzimesačne stúpla o 1 250 € na 7 000 €. Priemerná hodnota veku vozidla bola 9 rokov a tachometer najčastejšie ukazoval 162 000 km. Najčastejšie bola v ponuke Škoda Octavia (3 205 ks), VW Passat (1 562 ks) a Škoda Fabia (1 551 ks).




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.