Ako správne vybrať strešný nosič? Na toto by ste si mali dávať pozor!

Aktívny životný štýl či rodina sú často dôvodom, že bežná prepravná kapacita auta nestačí a treba siahnuť aj po strešných nosičoch. Ako sa zorientovať v ponuke a na čo si dať pozor?
Vydané  Text: 

Kúpa strešných nosičov sa oplatí. Druhá možnosť je totiž kúpa väčšieho auta. **Ale voziť sa vo veľkom aute, keď jeho plnú kapacitu využijete len párkrát za rok, sa neoplatí.** Naopak, strešné nosiče so správnym príslušenstvom drasticky rozšíria využiteľnosť vášho auta, ale keď ich nepotrebujete, môžete ich nechať v pivnici alebo v garáži. Ako si teda vybrať správny strešný nosič? „Jedna možnosť je kúpiť ho od autorizovaného predajcu značky vášho automobilu. Toto riešenie je však často výrazne predražené a nezaručuje najvyššiu kvalitu,“ hovorí Ferdinand Rezník, konateľ spoločnosti [TAZAR Group](https://tazargroup.sk), ktorá sa špecializuje na predaj ťažných zariadení a strešných nosičov. **„Druhým variantom je kúpa od špecializovaného predajcu, kde je ponuka často mnohonásobne širšia** a na výber je viacero značiek nosičov. My v spoločnosti [TAZAR Group](https://tazargroup.sk) predávame iba overené, kvalitné a nami vyskúšané nosiče.“ Pri výbere nosiča treba zvážiť jeho zaťažiteľnosť v závislosti od toho, čo na ňom plánujete prevážať. Avšak pozor, aj strecha automobilu má svoju nosnosť, ktorú nesmiete prekročiť. „Kvalitný nosič by mal mať certifikáty TÜV a City CrashTest. Je to záruka bezpečnosti a kvality,“ spomína Ferdinand Rezník.
Strecha každého automobilu je iná a od toho sa odvíja aj upevnenie samotných nosičov. „Základné rozdelenie auto- mobilov ohľadom strechy je na tie s pozdĺžnymi lyžinami a bez nich.“ Podľa toho sa delia aj strešné nosiče. Tie na lyžiny sú väčšinou univerzálne a pasujú na veľ- mi široké spektrum automobilov. **Nosiče na autá bez lyžín sú však typové a pasujú väčšinou na jedno vozidlo, prípadne na podobné vozidlá z rovnakého koncernu** (napr. VW Group). Toto všetko je dobré mať na pamäti, ale kvalitný predajca toto všetko vie a ponúkne vám správny variant nosiča na váš automobil. Pri výbere treba poznať len základné údaje o vašom aute, ako sú značka, model a rok výroby. „Avšak pozor na prelomové roky, keď sa na trhu ešte dopredával starý model a zároveň už bolo možné kúpiť aj nový model,“ upozorňuje Ferdinand Rezník. So správnymi informáciami si však nosič ľahko vyberiete aj cez internetový obchod, ale ak by ste mali akékoľvek otázky, vždy je dobré konzultovať výber telefonicky.
Výber nosiča však neovplyvňuje iba typ samotného auta, ale aj vaša preferencia. Môžete si totiž vybrať, či chcete oceľový alebo hliníkový nosič. **Výhodou prvého je cena a jednoduchšia montáž príslušenstva pomocou takzvaných U-skrutiek,** druhého zas nižšia hmotnosť, krajší dizajn a lepšia aerodynamika. U-skrutky sa pri hliníkových nosičoch zväčša nedajú použiť, pretože priečne nosníky sú príliš hrubé. Dôvodom je, že hliník je mäkší než oceľ. Upevňovanie príslušenstva sa robí pomocou T-skrutiek, ktorých hlava sa zasunie do drážky v priečke a doťahuje sa maticou. Ferdinand Rezník na záver dodáva, že ak máte doma starý nosič a myslíte si, že by mohol pasovať aj na vaše nové auto, radšej túto možnosť prekonzultuje s odborníkmi. **Vyhnete sa prípadnému riziku, že nosič síce na aute bude držať, ale výrobca ho na dané auto neodporučil,** pretože nedrží dostatočne pevne a neprešiel bezpečnostnými testami s daným automobilom.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.