Toyota spravila z PROACE Verso elektromobil! Bude v predaji aj u nás, máme podrobnosti

Toyota spravila významný krok v ústrety elektromobilite – zo svojho minivanu spravila plnohodnotný elektromobil. Nejedná sa o žiadny koncept, ale reálny model, ktorý bude v predaji aj u nás!
Vydané  Text: 
Značka Toyota predstavuje nový rad plne elektrických minivanov PROACE Verso Electric. Vychádzajú zo súčasných minivanov PROACE Verso, ale ponúknu výhradne elektrický pohon. Výrobca ponúkne konfiguráciu pohonu, na výber budú verzie s max. kapacitou lítiovo-iónového akumulátora 50 alebo 75 kWh. Maximálny dojazd elektrického minivanu tak bude dosahovať 330 kilometrov, to už podľa medotiky WLTP. Verzia s kapacitou 50 kW bude ponúkne očakávane dojazd do 230 kilometrov. V oboch prípadoch má vodič k dispozícii maximálny výkon 136 k (DIN) a krútiaci moment max. 260 Nm, pričom rýchlosť je elektronicky limitovaná na 130 km/h. Všetky verzie modelu PROACE Verso Electric sú štandardne vybavené jednofázovou palubnou nabíjačkou s výkonom 7,4 kW. Za príplatok ju však možno nahradiť rýchlejšou nabíjačkou s výkonom 11 kW. Po pripojení vozidla k 100 kW nabíjacej stanici sa 50 kWh akumulátor dokáže dobiť približne za 30 minút a 75 kWh akumulátor cca za 45 minút.
### Páku prevodovky nahradil E-toggle Prvkom špecifickým pre vozidlá s elektrickým pohonom je ovládač E-toggle, ktorým možno voliť režimy parkovanie, cúvanie, neutrál, jazda a rekuperačné brzdenie. Okrem toho je možné zvoliť ekonomický alebo normálny jazdný režim. Pred vodičom sa nachádza displej zobrazujúci rýchlosť jazdy, okamžitú spotrebu energie, stav nabitia akumulátora a činnosť klimatizácie. Celý akumulátor je umiestnený pod podlahou vozidla bez zasahovania do priestoru pre cestujúcich a batožinu. K dispozícii sú dve dĺžky karosérie – stredná a dlhá – s objemom batožinového priestoru 640, resp. 1 060 litrov (so všetkými sedadlami použiteľnými na svojom mieste).
### Viaceré varianty karosérie a výbavy V predaji budú varianty so strednou a dlhou karosériou vo verziách Combi, Shuttle, Family a VIP, ponúka sedenie až pre deväť osôb a nevšednosťou bude veľmi pestrá paleta palubnej techniky. K dispozícii sú rozhrania Apple CarPlay® či Android Auto™, 7″ dotyková obrazovka, vyhrievané sedadlá, vonkajšie spätné zrkadlá s automatickým sklápaním, elektrická parkovacia brzda a systém odomykania bez kľúča. Do voliteľnej výbavy patria automatická klimatizácia a satelitná navigácia. Model PROACE Verso Electric bude vybavený technológiami Toyota Safety Sense, zahŕňajúcimi najmodernejšie systémy aktívnej bezpečnosti a jazdné asistenčné systémy. Patrí sem napríklad prednárazový bezpečnostný systém (PCS), ktorého súčasťou je systém detekcie chodcov, tempomat, systém varovania pred opustením jazdného pruhu (LDA), automatické diaľkové svetlá (AHB) a rozpoznávania dopravných značiek (RSA). V záujme vyššej bezpečnosti sú k dispozícii predné a zadné parkovacie senzory, zadná kamera s uhlom záberu 180 stupňov a –vo vyšších stupňoch výbavy – systém sledovania mŕtveho uhla.
### PROACE Verso Electric: Dostupnosť a ceny Nová Toyota PROACE Verso Electric sa na Slovensko dostane v druhej polovici roku 2021. Ceny a kompletné špecifikácie budú zverejnené pred spustením predaja. V súčasnosti nie sú cenové relácie novinky známe, no očakávame, že výrazne presiahnu cenníkové ceny verzií so spaľovacími motormi a základová cena sa bude pohybovať na úrovni presahujúcej 35-tisíc eur. V súčasnosti si môžete Toyotu PROACE Verso zadovážiť za ceny od 21 284 eur bez DPH, a to s výhradne naftovými motormi 1.5 D-4D 120, 2.0 D-4D 140, 2.0 D-4D 180 so 6-stupňovým manuálom alebo 8-stupňovou automatikou (platnosť cenníka od 4. 9. 2020). Môže sa to zdať priveľa, lenže za najlepšie vybavenú 7-miestnu konfiguráciu výbavy Selection s dĺžkou L2 zákazník zaplatí iba 35 125 € bez DPH (42 150 € vr. DPH).

Test Toyota Proace Verso: Bezpečný dostavník

Súperí so silnými hráčmi triedy úžitkových áut, ako sú Ford Transit, Citroën Jumper, Fiat Ducato či Peugeot Boxer.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.