Toyota spravila z PROACE Verso elektromobil! Bude v predaji aj u nás, máme podrobnosti

Toyota spravila významný krok v ústrety elektromobilite – zo svojho minivanu spravila plnohodnotný elektromobil. Nejedná sa o žiadny koncept, ale reálny model, ktorý bude v predaji aj u nás!
Vydané  Text: 
Značka Toyota predstavuje nový rad plne elektrických minivanov PROACE Verso Electric. Vychádzajú zo súčasných minivanov PROACE Verso, ale ponúknu výhradne elektrický pohon. Výrobca ponúkne konfiguráciu pohonu, na výber budú verzie s max. kapacitou lítiovo-iónového akumulátora 50 alebo 75 kWh. Maximálny dojazd elektrického minivanu tak bude dosahovať 330 kilometrov, to už podľa medotiky WLTP. Verzia s kapacitou 50 kW bude ponúkne očakávane dojazd do 230 kilometrov. V oboch prípadoch má vodič k dispozícii maximálny výkon 136 k (DIN) a krútiaci moment max. 260 Nm, pričom rýchlosť je elektronicky limitovaná na 130 km/h. Všetky verzie modelu PROACE Verso Electric sú štandardne vybavené jednofázovou palubnou nabíjačkou s výkonom 7,4 kW. Za príplatok ju však možno nahradiť rýchlejšou nabíjačkou s výkonom 11 kW. Po pripojení vozidla k 100 kW nabíjacej stanici sa 50 kWh akumulátor dokáže dobiť približne za 30 minút a 75 kWh akumulátor cca za 45 minút.
### Páku prevodovky nahradil E-toggle Prvkom špecifickým pre vozidlá s elektrickým pohonom je ovládač E-toggle, ktorým možno voliť režimy parkovanie, cúvanie, neutrál, jazda a rekuperačné brzdenie. Okrem toho je možné zvoliť ekonomický alebo normálny jazdný režim. Pred vodičom sa nachádza displej zobrazujúci rýchlosť jazdy, okamžitú spotrebu energie, stav nabitia akumulátora a činnosť klimatizácie. Celý akumulátor je umiestnený pod podlahou vozidla bez zasahovania do priestoru pre cestujúcich a batožinu. K dispozícii sú dve dĺžky karosérie – stredná a dlhá – s objemom batožinového priestoru 640, resp. 1 060 litrov (so všetkými sedadlami použiteľnými na svojom mieste).
### Viaceré varianty karosérie a výbavy V predaji budú varianty so strednou a dlhou karosériou vo verziách Combi, Shuttle, Family a VIP, ponúka sedenie až pre deväť osôb a nevšednosťou bude veľmi pestrá paleta palubnej techniky. K dispozícii sú rozhrania Apple CarPlay® či Android Auto™, 7″ dotyková obrazovka, vyhrievané sedadlá, vonkajšie spätné zrkadlá s automatickým sklápaním, elektrická parkovacia brzda a systém odomykania bez kľúča. Do voliteľnej výbavy patria automatická klimatizácia a satelitná navigácia. Model PROACE Verso Electric bude vybavený technológiami Toyota Safety Sense, zahŕňajúcimi najmodernejšie systémy aktívnej bezpečnosti a jazdné asistenčné systémy. Patrí sem napríklad prednárazový bezpečnostný systém (PCS), ktorého súčasťou je systém detekcie chodcov, tempomat, systém varovania pred opustením jazdného pruhu (LDA), automatické diaľkové svetlá (AHB) a rozpoznávania dopravných značiek (RSA). V záujme vyššej bezpečnosti sú k dispozícii predné a zadné parkovacie senzory, zadná kamera s uhlom záberu 180 stupňov a –vo vyšších stupňoch výbavy – systém sledovania mŕtveho uhla.
### PROACE Verso Electric: Dostupnosť a ceny Nová Toyota PROACE Verso Electric sa na Slovensko dostane v druhej polovici roku 2021. Ceny a kompletné špecifikácie budú zverejnené pred spustením predaja. V súčasnosti nie sú cenové relácie novinky známe, no očakávame, že výrazne presiahnu cenníkové ceny verzií so spaľovacími motormi a základová cena sa bude pohybovať na úrovni presahujúcej 35-tisíc eur. V súčasnosti si môžete Toyotu PROACE Verso zadovážiť za ceny od 21 284 eur bez DPH, a to s výhradne naftovými motormi 1.5 D-4D 120, 2.0 D-4D 140, 2.0 D-4D 180 so 6-stupňovým manuálom alebo 8-stupňovou automatikou (platnosť cenníka od 4. 9. 2020). Môže sa to zdať priveľa, lenže za najlepšie vybavenú 7-miestnu konfiguráciu výbavy Selection s dĺžkou L2 zákazník zaplatí iba 35 125 € bez DPH (42 150 € vr. DPH).

Test Toyota Proace Verso: Bezpečný dostavník

Súperí so silnými hráčmi triedy úžitkových áut, ako sú Ford Transit, Citroën Jumper, Fiat Ducato či Peugeot Boxer.








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.