Renault ukázal nový Megane, tentokrát už ako elektrické SUV

Budúcnosť európskej mobility spočíva v kategórii kompaktných SUV a v elektrickom pohone. V tomto duchu Renault pripravil aj koncept nového Meganu.
Vydané  Text: 
Renault Megane patrí medzi najpopulárnejšie modely áut v Európe. Predáva sa ako hatchback, kombi a sedan GrandCoupé. Ak máte záujem o SUV model tejto značky, máte na výber Captur, Kadjar a Koleos. Prípadne môžeme do ponuky veľkých modelov zaradiť aj Espace a Grand Scenic. Rozšíriť však modelový rad Megane o variant SUV je prirodzeným vývojom a zdanlivo ideálnou cestou, pričom elektrický pohon sa zdá byť východiskovou motorizáciou. Renault Megane eVision je zatiaľ iba koncept, ale ukazuje nám cestu, ktorou sa môže modelový rad Megane uberať v blízkej budúcnosti. Vozidlo s celkovou dĺžkou 4 210 mm má rázvor kolies až 2 700 mm, čo napovedá o jeho krátkych previsoch. Koncept stojí na 20-palcových diskoch kolies a váži iba 1 650 kg, čo je na SUV s akumulátormi s max. kapacitou 60 kWh skutočne pôsobivé číslo. Akumulátor pracuje s napätím 400 voltov. Megane eVision stojí na platforme pre elektromobily CMF-EV.
Koncept pracuje s pohonom predných kolies, motor má umiestnený vpredu a elektrický motor dosahuje maximálny výkon až 160 kW (217 k). Na rozdiel od výkonu je krútiaci moment skôr nižší, maximálne 300 Nm. To je hodnota solídnejšieho vznetového motora. Výrobca vo svojej anglickej tlačovej správe neavizuje, akú má koncept spotrebu energie a teda ani dojazd. Ak by vozidlo dosahovalo priemerne 15 kWh/100 km, akumulátory by vystačili poháňať vozidlo na trase dlhej približne 400 kilometrov. [CAR id=17088]




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!