V Bratislave a okolí sú opäť zlodeji, dajte si pozor na tieto autá

Políciu by ste mali volať akonáhle máte podozrenie, že sa stávate obeťou podvodu. Na záver článku zverejňujeme zoznam najčastejšie kradnutých modelov áut na Slovensku za minulý rok.
Vydané  Text: 
Okrajové mestské časti hlavného mesta a okolité obce, ako Ivanka pri Dunaji, Most pri Bratislave, Malinovo, Tomášov, Rovinka či Dunajská Lužná začali opäť čeliť problému s podvodníkmi a zlodejmi. Pravdepodobne sa jedná o rovnakú skupinu osôb, s ktorou boli problémy už v minulosti a ktoré sa zameriavali predovšetkým na seniorov. Metodiku majú títo ľudia tiež stále rovnakú. Oslovia majiteľa rodinného domu s ponukou rekonštrukcie príjazdovej cesty, vypílenia stromu na pozemku alebo všeobecnej úpravy záhrady, pričom si vopred dohodnú cenu za tieto služby. Avizovaná cena je zodpovedajúca náročnosti takejto práce. Majitelia domov neraz takúto ponuku príjmu, pretože sa im zdá, že je daná osoba solídna, pretože sa tak spočiatku môže skutočne javiť. Po následnom dokončení prác, prípadne aj ich nedokončeniu, si táto istá, predtým solídna osoba, pýta od zákazníka nepomerne viac peňazí, než znela pôvodná dohoda. Podvodníci pritom využívajú silný psychologický nátlak a početnosť svojej skupiny – namiesto pôvodných troch pracovníkov napokon na podvedeného zákazníka tlačí aj sedem-osem ľudí a žiadajú od neho stále viac peňazí. Pôvodnú cenu služby dvesto eur tak vedia zvýšiť aj na viac ako tisíc eur. O jednom z tých nových informoval aj denník BratislavaDen.sk – jednalo sa o extrémny prípad, keď robotníci bez tričiek chceli za vykosenie buriny od údajne 90-ročného dôchodcu 6 500 eur a s rukou na ramene ho viedli k bankomatu. Semior peniaze nevydal iba vďaka iniciatívnemu občanovi, ktorý si všimol zvláštneho správania a vodcu robotníkov konfrontoval. Incident sa odohral vo štvrtok 19. augusta o 14.45 hod. na Detvianskej ulici v Rači.
Takíto podvodníci a zlodeji nie sú ojedinelí, ale na verejnosť sa informácie o nich dostávajú skôr sporadicky, obyčajne na nich upozorňujú bežní ľudia v lokálnych komunitách na Facebooku.
Problémom je aj to, že podvedení zákazníci zvyčajne nevolajú na pomoc políciu, pretože sú v danej chvíli pod silným nátlakom a obávajú sa násilia, ku ktorému sa evidentne schyľuje. Dôvod, prečo nevolajú políciu ani potom, je otázny, pravdepodobne sa boja zahanbenia alebo pomsty podvodníkov, ktorí sa môžu vrátiť ešte v rovnaký deň a „vybavovať si účty“.

Gangy zlodejov vyčíňajú v okolí Bratislavy, dávajte si pozor najmä na tieto autá

Prejdite si najviac kradnuté autá na Slovensku v štatistike zo začiatku tohto roka. Ak jedno také vlastníte, zvážte jeho lepšie zabezpečenie.

Čo robiť, ak na vás pracovníci robia nátlak a chcú nepomerne viac peňazí, než bolo dohodnuté? Každý rozumný človek vie zhodnotiť, že sa situácia uberá nesprávnym smerom, keď sa z pôvodne troch pracovníkov na jeho pozemku pohybujú šiesti a postupne rastú ich nároky, ako materiálne, tak i finančné. Ak situácia dospeje do konfliktu, že chcú nepomerne viac ako znela dohoda, nemá zmysel dramaticky sa konfrontovať s nimi. Je potrebné povedať im, že sa hneď vrátite, zamknúť sa v dome a zavolať políciu na čísle 158. Operátorovi situáciu objasníte a on pošle hliadku ešte skôr, ako dokončíte telefonát. Má to zmysel, pretože keď budú títo podvodníci a zlodeji každý deň vidieť iba úspešné akcie, nebudú mať dôvod prestať.   Na aké autá si dávať pozor? Uvedení podvodníci jazdia obyčajne na starších automobiloch Favorit a Felicia, vyššie zmienení prišli na starej Octavii s evidenčným číslom z okresu Malacky (MA).   Nielen vykrádanie domov, aj krádeže automobilov trápia rovnakú lokalitu a tiež celé Slovensko. Zlodeji áut vidia príležitosť najmä v tom, že ľudia parkujú svoje autá na uliciach pred domami, hoci majú k dispozícii vlastné parkovisko za bránou. Krádež auta prebieha doslova v sekundách a výberu automobilu zvyčajne prechádza aspoň krátke sledovanie. V roku 2019 bolo podľa údajov Ministerstva vnútra zaznamenaných 1 042 krádeží automobilov. Najčastejšie sa kradli nasledovné modely automobilov:
  • Škoda Octavia,
  • Škoda Felícia,
  • Volkswagen Golf,
  • Volkswagen Passat,
  • Škoda Favorit,
  • Škoda Karoq,
  • Škoda Kodiaq,
  • Škoda Rapid.
Zaujímavosťou je, že kórejské značky zatiaľ veľký záujem medzi zlodejmi nevyvolali. Podobne ako v minulých rokoch, na Slovensku sa zvyčajne kradnú autá staršie ako 10 rokov. Dôvod je ten, že na nové autá stále platia záruky, takže ich majitelia nie sú odkázaní nakupovať náhradné diely na čiernom trhu. Odhaduje sa, že väčšina kradnutých áut sa rozoberie a rozpredá na diely. O tom, ako sa to robí, sme sa venovali v samostatnom článku Zlodeji áut majú nové praktiky: vykuchajú mu interiér a nechajú ho v lese.  

Najkradnutejšie autá na Slovensku (štatistiky a podrobné informácie)

Predaj nových automobilov sa na Slovensku drží v oblasti rekordných čísel. My sme sa však pozreli na to, ako vyzerá jeho odvrátená strana – krádeže vozidiel. Tiež trhajú rekordy alebo si žijú vlastným životom, ktorý s predajmi nemá nič spoločné?

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!