Pri Voderadoch sa budú vyrábať batérie pre elektromobily, ročne až štvrť milióna!

Ak projekt prejde procesom posudzovania vplyvu na životné prostredie, na Slovensku bude výskumné centrum a pilotná výrobná linka na výrobu batérií do elektromobilov na mieru.
Vydané  Text: 
Spoločnosť InoBat plánuje vybudovať vo Voderadoch inovatívnu “slovenskú Gigafactory”, momentálne už len čaká na posledné povolenie od príslušných úradov, ktoré posudzujú vplyv továrne na životné prostredie. Centrum vo Voderadoch má zdá sa ideálnu pozíciu v rámci Slovenska, keďže sa nachádza v blízkosti všetkých automobiliek, ktoré u nás majú výrobné závody. Navyše, už existujúci priemyselný závod vo Voderadoch, ktorý je len 40 km od Bratislavy, spĺňa všetky požiadavky spoločnosti, ktorá nemusí stavať nové výrobné haly. Ďalšia spoločnosť pôsobiaca v automobilovom priemysle by mohla vytvoriť približne 150 vysoko kvalifikovaných miest vo výskume a vývoji batérií pre elektromobily. InoBat plánuje do nových priestorov investovať okolo 100 miliónov eur a časom vytvoriť až 1500 pracovných miest. Na rozdiel od iných firiem vyrábajúcich batérie pre elektromobily, ktoré musia svoje autá prispôsobovať batériám, InoBat vie vyrobiť batériu na mieru pre každý model auta. Navyše, umiestnenie závodu v strednej Európe by mohlo byť riešením komplikovaných vzťahov medzi krajinami, kvôli ktorým je dovoz z Číny čoraz drahší. Podporu firme vyjadrili aj investori a technologické spoločnosti vrátane IPM Group, ktorý prináša prelomové technológie do Európy a americkej spoločnosti na výskum a vývoj batérii Wildcat Discovery Technologies, ktorú podporuje Virgin Green Fund pod záštitou Richarda Bransona. Ak úrady schvália vybudovanie Gigafactory vo Voderadoch, už v priebehu budúceho roka by mala byť ukončená prvá fáza uvedenia InoBat Auto do prevádzky. Druhou fázou je získavanie finančných prostriedkov a ak všetko pôjde podľa plánu, do roku 2024 by spoločnosť mala dodávať odhadom až 240 000 batérií do elektromobilov ročne.

AKTUÁLNE: Porsche na Slovensku postaví nový závod! Zamestná cez 1 200 ľudí

Toto takmer nikto nečakal! **Nemecký výrobca športových vozidiel chce na Slovensku postaviť úplne nový výrobný závod.** Domácim povoľovacím úradom už predložili projekt výstavby nového slovenského závodu nielen na výrobu karosérií pre vozidlá, ale aj zhotovovať by sa u nás mali aj samotné linky. **Podľa aktuálnych informácií si projekt vyžiada až 1200 nových zamestnancov.** Nový závod by mal vyrásť... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.