Kia opäť pozastavuje výrobu na Slovensku, dočasne. Preruší kvôli klesajúcemu dopytu výrobu aj inde?

Súčasná situácia robí automobilkám veľké škrty cez rozpočet. Kia kvôli tomu zvažuje pozastavenie výroby v troch juhokórejských závodoch. V pláne je aj pozastavenie výroby na Slovensku
Vydané  Text: 
[Nedávno sme avizovali, že Kia ako prvá obnovuje výrobu automobilov na Slovensku](https://www.autoviny.sk/novinky/120944/kedy-dojde-k-obnoveniu-vyroby-v-slovenskych-automobilkach-kia-tak-uz-urobila-takto-to-tam-vyzeralo), aj keď zatiaľ v obmedzenom režime. Ukazuje sa však, že situácia na trhu nepriaznivo ovplyvnila aj ich výrobu. V dôsledku výrazného poklesu odbytu preto zvažuje, že na istú dobu pozastaví výrobu vo svojich troch závodoch v Južnej Kórei a včera vyšla informácia, že sa výroba opäť pozastaví aj na Slovensku. Kia Motors Slovakia (KMS) [avizuje, že pozastaví výrobu](https://www.kia.sk/sk/clanok/pozastavujeme-vyrobu) automobilov v Tepličke nad Váhom z vážnych prevádzkových dôvodov od pondelka 20. apríla do štvrtka 23. apríla 2020. Pripomíname, že závod v Tepličke nad Váhom na Slovensku je jediným výrobným závodom značky v Európe. Výrazný pokles exportu sa týka najmä Európy a USA, ktoré sú novým epicentrom nákazy COVID-19. Podľa agentúry Reuters vedenie spoločnosti Kia Motors už preto začalo jednať s odborovými zväzmi v Južnej Kórei. Predmetom jednania je prerušenie výroby v troch juhokórejských závodoch od 23. do 29. apríla. Aktuálne jednania stále prebiehajú, preto ešte nie je známe, či odbory tento plán podporia. Automobilka sa k situácii vyjadrila nasledovne: „Kia Motors v súčasnosti zvažuje prerušenie výroby v niektorých kórejských závodoch v reakcii na pokles globálneho dopytu spôsobeného COVID-19. Rozhodnutie však zatiaľ nebolo urobené.“ Agentúra Reuters uvádza vo svojich štatistikách prepad exportu za prvých 10 aprílových dní v medziročnom porovnaní o 18,6 %. Z toho export vozidiel v danom období ukázal pokles o 7,1 % a export automobilových komponentov až o 31,8 %. Podobné úvahy má aj druhá juhokórejská automobilka Hyundai, pod ktorú patrí aj Kia. Tá v období od 13. do 17. apríla pozastavila výrobnú linku modelu Tucson v meste Ulsan. Okrem Južnej Kórei a Číny pristúpili obidve juhokórejské automobilky k pozastaveniu výroby takmer vo všetkých svojich závodoch.

Kedy dôjde k obnoveniu výroby v slovenských automobilkách? KIA tak už urobila, takto to tam vyzeralo

Závod KIA v Žiline obnovil od pondelka 6.4. výrobu za prísnych opatrení. Ako to vyzerá s ostatnými automobilkami na Slovensku?




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!