Vyzerá ako SUV-sedan a jazdí na elektrinu. Audi e-tron Sportback už v Česku dostalo cenník

Nádherný elektromobil sa predstavil v rozsiahlej fotogalérii, na spustenie predaja si ale budeme musieť počkať. Dôvod je prozaický, čítajte ďalej.
Vydané  Text: 
Spomínate si na [koncepčný automobil Mercedes-Maybach Ultimate Luxury](https://www.autoviny.sk/novinky/118302/suv-sedan-dizajneri-z-maybachu-komu-tym-prospejete)? Jednalo sa o elegantné spojenie karosérií SUV a sedan, pričom výsledok bol viac ako pozoruhodný. Veľmi atypickým detailom bolo napríklad aj rozdelené zadné okno. Je nepochybné, že dizajnéri v Audi sa nenechali inšpirovať vzhľadom Maybachu, ale čiastočne sa im predsa len podarilo do nového e-tron Sportback vložiť niečo, čo majú tieto vozidlá spoločné. Profil nového e-tron Sportback totiž oveľa viac ako SUV-kupé pôsobí ako SUV-sedan, hoci piate dvere sa dajú otvoriť v štýle liftbacku. Zdá sa, že v Audi našli recept na dokonalé SUV. V žiadnom prípade to už nie je krabica ako SUV-čka v minulosti a postupne sa zvažujúca strecha vzadu až do dverí batožinového priestoru priam lahodí oku. V Českej republike už nové Audi e-tron Sportback dostalo cenovky. Nemôžeme české reálie porovnávať s tými slovenskými, ale aj pre našinca bude zaujímavá informácia, že novinka štartuje na cene 1 936 900 Kč, čo pri súčasnom kurze predstavuje 70 230 eur. To je cena základnej konfigurácie **50 quattro** s maximálnym systémovým výkonom 230 kW (313 koní) a max. krútiacim momentom 540 Nm. Akumulátory majú v tejto verzii maximálnu kapacitu 71 kWh a umožňujú dojazd 347 km v kombinovanej prevádzke. Za **výkonnejší variant 55 quattro** zákazníci Audi zaplatia 2 187 900 Kč, teda v prepočte 79 326 eur. Za tieto peniaze dostanú auto s technickými údajmi, ktoré dvíhajú obočie: max. 265 kW (360 koní), max. 640 Nm v režime Boost, kapacitu akumulátorov max. 95 kWh a kombinovaný dojazd 446 km. Verzia 50 quattro akceleruje z 0 na 100 km/h za 6,8 sekundy, zatiaľ čo verzia 55 quattro za 5,7 sekundy. Líšia sa aj hmotnosti: 50 quattro je o 110 kg ľahšie ako 55 quattro s váhou 2 555 kg. [GALLERY id=30601] K dispozícii budú úrovne výbavy Sportback, Sportback Advanced a Sportback S-Line, najdrahším variantom je prirodzene 55 quattro S-Line od 2 272 900 Kč, teda 82 353 eur. Pre nás, smrteľníkov, sú to vysoké čiastky, ale jedná sa o prémiové SUV od renomovanej značky so špičkovými jazdnými vlastnosťami a najmodernejším pohonom na svete; uvedené ceny sú tak zodpovedajúce reálnej hodnote auta. Bez ohľadu na konfiguráciu a výbavu je Audi e-tron Sportback vybavené dvomi elektrickými motormi, batožinovým priestorom s max. kapacitou 615 litrov, rázvorom 2 928 mm a vonkajšími rozmermi 4 901×1 935×1 616 mm. A kedy sa nový Audi e-tron Sportback dostane do predaja aj na Slovensku? Na slovenský cenník čakáme a zrejme výjde tento týždeň, ale na samotné vozidlo si budeme musieť počkať do leta, prípadne ešte dlhšie. Za všetko môže, ako inak, aktuálne prebiehajúca koronakríza.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!