Čo robiť s autom po zime? Toto by ste nemali zanedbať, inak riskujete koróziu a ďalšie problémy s lakom.

Zima pomaly ustupuje, kamienky sa autami zametajú čoraz bližšie ku krajniciam a soľ z ciest zmýva dážď. To znamená, že autu treba dopriať poriadnu očistu od všetkého, čo v zime zažilo a nazbieralo do svojich dutín. Ak sa ponáhľate, všetko zvládnete aj na čerpacej stanici.
Vydané  Text: 
Zimné jazdy sú pre autá veľmi nepríjemné, aj keď jazdíte len v meste. Pridajte k tomu **jazdy po zasnežených, kamienkami posypaných cestách, blato a soľ, a dostanete recept na koróziu.** Najväčším problémom zimných ciest je pre auto soľ, ktorá je vysoko korozívna. Samozrejme, moderné autá sú proti nej veľmi dobre chránené, ale ak máte staršie auto (alebo si svoje nové chcete nechať dlho), údržba auta sa oplatí. V zime sa totiž do škár v karosérii a blatníkov dostáva špina rôzneho charakteru. **Ešte z jesene to môže byť zmes hliny a rozdrveného lístia, ktoré keď vodný sprej v blatníkoch nevytlačí, tak ich naopak „zalisuje“ do rôznych zákutí karosérie.** Keď sa k tomu pridá jazda po zasolenej ceste, nečistoty do seba túto soľ nasajú a tento „strojček na koróziu“ so sebou môžete nosiť dlhodobo. Prinášame vám teda pár tipov, ako auto po zime dôkladne očistiť. Samozrejme, ideálny prípad je poriadna ručná umyváreň, ale to niečo stojí. Dnes sú však čerpacie stanice veľmi dobre vybavené a nájdete na nich všetko, čo potrebujete na dostatočne dôkladné umytie. My sme na ilustráciu navštívili čerpaciu stanicu Slovnaft a použili len to, čo je tam dostupné.
VIDEOTESTY AMŠ
Umývacia linka: Možno vás prekvapí, že toto je prvý krok. Dnešné umývacie linky sú však veľmi dobré, používajú účinné čistiace prostriedky, majú mäkké penové kefy a inteligentné programy. Odporúčame zvoliť si jeden z drahších programov, ktorý obsahuje aktívnu penu, tlakové predumytie a umývanie podvozka. **Ak máte auto extrémne špinavé (sú na ňom kusy zaschnutého blata a podobne), odporúčame predtým auto ručne umyť na wapke.** V opačnom prípade však bohato postačuje tlakové umytie na umývacej linke.

Dôkladné utretie:

Po umývacej linke je dôležité poutierať zvyškovú vodu nielen z karosérie, ale aj rôznych špár a dutín. Sem sa totiž kefy nikdy nedostanú, ale prach a soľ sa tu usadzujú. Na utieranie použite papierové handry, ktoré sú na čerpacích staniciach k dispozícii zadarmo. Pootvárajte dvere a vyutierajte prahy aj samotné dvere z opačnej strany. Nevynechajte ani kufrové dvere či prednú kapotu auta.

Vysávanie:

Ak v zime nepoužívate druhú súpravu koberčekov (ideálne gumených), dobre si auto povysávajte aj pod koberčekmi. Na vašich topánkach ste do auta totiž preniesli množstvo nečistôt a aj soli. Tá sa v aute spolu s vlhkosťou vyparuje a tiež môže spôsobiť koróziu napríklad podlahy. Vysávače sú dostupné na väčšine čerpacích staníc a 50 centov zväčša stačí na kompletné povysávanie.

Umytie okien:

Zvonku vám ich „vyleštia“ kefy. Ale okná sa špinia aj zvnútra. Mikročiastočky prachu a soli sa usadia najmä na vnútornej strane čelného skla a spolu s vlhkosťou je to dobrý základ na množenie baktérií. To všetko vytvára na okne matný film, cez ktorý je najmä v protisvetle zlá viditeľnosť. Slovnaft ponúka špeciálne vlhčené obrúsky, ktoré sú na to vhodné, lebo čistia sklo rýchlo a nezanechávajú za sebou šmuhy.

Utretie palubnej dosky a plastov:

Soľ a prach, ktoré sa usadia v koberčekoch, sa každým nastúpením rozvíria a posadajú sa sedadlá a palubnú dosku. Keďže palubnú dosku neodporúčame vysávať, aby sa nedoškrabala, ideálne je použiť špeciálne utierky, ktoré tiež vyrába Slovnaft. Neobsahujú silikón, takže nemajú dlhodobo negatívny vplyv na životnosť plastov. Zanechávajú pekný matný vzhľad.

Úprava tlaku v pneumatikách:

Ak ešte plánujete pár týždňov vydržať na zimných pneumatikách, skontrolujte si v nich tlak a upravte ho na predpísané hodnoty. Je možné, že pneumatiky budete mať pre oteplenie pretlakované, najmä ak ste ich hustili v tuhej zime. V tom prípade z nich treba vypustiť prebytočný tlak. Získate tak vyšší komfort a lepšie jazdné vlastnosti vrátane kratšej brzdnej dráhy. Nezabudnite skontrolovať tlak aj v rezervnom kolese!

Výbava auta – odstraňovač mušiek:

S prvým oteplením sa, žiaľ, vyroja prvé mušky, ktorých sa z čelných častí karosérie zbavuje ešte ťažšie než soli. Preto so sebou v aute noste sprej na odstránenie mušiek. Je to koncentrát, ktorý je ideálne nastriekať na „zamušené“ časti pred umývaním, aby ste po investícii do wapky alebo autoumyvárky neboli sklamaní, že mušky vám na karosérii stále zostali.

Kvapalina do ostrekovačov:

Postupne si do auta dopĺňajte letnú zmes do ostrekovačov. Tá má upravené zloženie tak, aby pomáhalo s odstraňovaním mušiek, sladu napadaného zo stromov a podobne. Máte na výber z rôznych druhov, pričom základnú Alycol si môžete na vybraných ČS Slovnaft do auta aj „natankovať“ zo špeciálneho stojana. Je to ekologické bezobalové riešenie, ktoré šetrí životné prostredie. Nároční zákazníci si môžu kúpiť kvapalinu EVOX, ktorá je doplnená o nanotechnológiu zlepšujúcu čistiaci účinok a aj priehľadnosť skla.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »