Experiment: Čo sa stane, keď do naftovej Octavie natankujete starý rastlinný olej?

Je to mýtus, o ktorom už nepochybne počuli všetci majitelia starších áut s naftovými motormi. Nafta sa vraj dá nahradiť starým použitým olejom, na ktorom sa vyprážalo jedlo. Anglický youtuber to vyskúšal v praxi na starej Octavii 1,9 TDI.
Vydané  Text: 
O tom, že staršie naftové motory vedia spaľovať starý rastlinný olej používaný v kuchyni, vieme už dávno. Nie je to mýtus, veď aj vo svojom okolí poznáme špecialistov, ktorí šetria kde sa dá a namiesto dízla do nádrže nalejú tú hustú tekutinu, na ktorej manželka deň predtým už osemnástykrát po sebe smažila hranolky. Na počudovanie, naftový motor si s olejom poradiť vie a ukazuje sa, že to vôbec nie je tak negatívna skúsenosť. Na prvý pohľad naftový motor s olejovým palivom pracuje s rovnakou hlučnosťou i pružnosťou. Otázkou je dlhodobý vplyv na motor, keďže olej sa od nafty líši v mnohých ohľadoch, okrem iného aj hustotou.
VIDEOTESTY AMŠ


Ak chcete vidieť na vlastné oči, ako môže auto s naftovým motorom jazdiť na použitý olej z reštauračných podnikov, pozrite video anglického youtubera Axela z jeho kanálu Car Throttle.:




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »