Kia zverejnila predaje za február, koronavírus sa už začína prejavovať

Automobilka zaznamenala veľmi mierny pokles, ale stále sa jej darí veľmi dobre.
Vydané  Text: 
Spoločnosť Kia Motors Corporation minulý týždeň [zverejnila predajné čísla za február 2020](https://www.kianewscenter.com/news/all/kia-motors-announces-february-global-sales/s/58dd2c03-9f6e-4f82-8505-2f8333102354). Tie poukazujú na skutočnosť, že sa automobilke stále veľmi dobre darí aj napriek tomu, že medzinárodné trhy začali reagovať na situáciu okolo šíriaceho sa koronavírusu COVID-19. Kia predala za február 2020 celkovo 187 844 vozidiel, do ktorých sa počítajú nielen osobné automobily, ale aj takzvané rekreačné vozidlá (RVs) a tiež úžitkové automobily. V porovnaní s februrárom 2019 sa jedná o pokles predaja o päť percent. Týchto päť percent je spôsobených predovšetkým situáciou v Južnej Kórei, kde je momentálne problém s koronavírusom významný. Zatiaľ čo vo svete klesli predaje automobilov značky Kia iba o 3,2 percenta (164 434 za 2/2019 verzus 159 163 za 2/2020), doma v Južnej Kórei sa trh medziročne prepadol až o 13,7 percenta. Vlani sa predalo 33 222 kusov vozidiel, tento rok vo februári 28 681 exemplárov. Sama Kia uvádza, že za týmto poklesom vidí práve spotrebiteľské správanie ovplyvnené koronavírusom, predovšetkým v Južnej Kórei a v Číne. [GALLERY id=30328] Celosvetovo najpredávanejším modelom značky KIA je naďalej esúvečko **SPORTAGE** s počtom 25 555 predaných kusov. Sportage je nasledovaný menším esúvečkom **SELTOS** s celkovými predajmi 25 129 kusov a malým hatchbackom **RIO** (predávaným aj ako PRIDE) s predajom 19 428 kusov. [GALLERY id=30017] Automobilka na záver svojho vyhlásenia uviedla, že prijala opatrenia na to, aby v žiadnom prípade nebola zúčastnená na šírení vírusu COVID-19, údajne monitoruje celosvetovú situáciu v reálnom čase.

Toto je najluxusnejšia KIA: Limuzína, ktorá vás prekvapí nielen dizajnom

KIA K900 nie je žiadna novinka, ale u nás ju takmer nikto nepozdá. Nemožno sa tomu čudovať, na náš trh automobilka model vôbec nedováža.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!