Kia ukázala malý crossover Sonet, konkurenta pre Hyundai Venue

Nová Kia Sonet chce osloviť mladých ľudí, ktorí sú neustále online, ale nie tých zo Slovenska.
Vydané  Text: 
Automobily s karosériou SUV alebo crossover stojace na podvozkových platformách relatívne malých hatchbackov sú veľmi svojskou kategóriou vozidiel. Nemožno o nich tvrdiť, že by boli nezmyslom, ale o ich význame v modelovom portfóliu automobiliek sa dajú viesť diskusie. Majú malý vnútorný priestor, batožinový priestor neveľkých rozmerov a azda ich najväčšou výhodou v porovnaní s východiskovým hatchbackom je zvýšený posed a teda lepší výhľad na okolie z pozície vodiča. Dobrým príkladom takétoho automobilu je Ford Ecosport alebo Hyundai Venue. A hoci by sme k nemu mohli na prvý pohľad priložiť aj takú Škodu Kamiq, tá si v skutočnosti osvojila charakter pravého crossoveru, prípadne malé SUV. Aj mimoeurópsky trh ale túži po malých esúvečkach a preto výrobcovia takéto modely ponúkajú nové modely, napríklad nová Kia Sonet. Zatiaľ sa predstavuje v podobe konceptu, ale podľa slov automobilky je obrazom kompaktného SUV, ktoré príde na indický trh už v druhej polovici tohto roka. Kia Sonet spredu pripomína Kia Seltos a odzadu náš európsky Sportage, má nápadne krátke previsy a ešte využíva dizajnový koncept prednej masky chladiča s názvom „tigrí nos“. Pre avizovaných typických mladých zákazníkov bude pripravený multimediálny systém UVO Connect zobrazený na 10,25-palcovom dotykovom displeji, prémiový audiosystém značky BOSE a údajne aj najpriestrannejší a najlepšie spracovaný interiér v svojej kategórii. Zaujímavosťou je použitie inteligentnej manuálnej prevodovky s označením iMT (Intelligent Manual Transmission). Možno ste už tento výraz zaregistrovali v súvislosti s Toyotou Hilux alebo Toyotou C-HR . Jedná sa o takú funkciu, ktorá pri preraďovaní rýchlostného stupňa automaticky prispôsobuje otáčky motora tak, aby bol prechod medzi stupňami čo najplynulejší. Je to šikovná funkcia pre začiatočníkov, ale nepochybujeme, že nachádza uplatnenie aj u vodičov, ktorí už nejaký ten rok majú odjazdený. Podľa súčasných informácií nie je Kia Sonet plánovaná pre európsky trh. U nás táto juhokórejská značka ponúka hneď niekoľko technologicky výborne vybavených a bezpečných crossoverov a malých SUV, jedná sa o modely KIA XCeed (spaľovací i PHEV), Niro HEV, PHEV a EV, Stonic a elektrický e-Soul. Mierne nás prekvapuje, že hoci sa v posledných týždňoch dozvedáme o modernizácii loga značky KIA, koncept Sonet je nositeľom toho klasického – hoci v zadných svetlách má zakomponovaný iba samotný nadpis v tradičnom fonte bez oválnej platformy.

Nové SUV KIA Seltos GT Line predstavuje značku v celkom novom svetle

Úplne nové SUV výrazne vystupuje z radu súčasných modelov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.