Vráti sa klasický Defender pod značkou Grenadier?

Znie to nelogicky. Retro dizajn je v móde, no automobilky posielajú svoje ikony do dôchodku. Klasický Defender však možno ožije vďaka britskému miliardárovi Jimovi Ratcliffovi.
Vydané  Text: 
Bohatý Brit mal túto ikonu na muške už dlhšie. Najprv sa cez svoju firmu Ineos snažil prevziať výrobu pôvodného modelu, čo sa mu však nepodarilo. Láska k legende však bola veľká a bankové konto preplnené, a tak ho počiatočný úspech neodradil. Pustil sa do projektu takpovediac od nuly. Jeho auto, ktoré vraj legende ako keby z oka vypadlo, však logicky pôvodné meno mať nemôže. Bude sa volať **Ineos Grenadier**. Nič vám toto meno nehovorí? Hľadajte za ním tradičný britský humor. Je to meno krčmy, v ktorej Ratcliff podpísal zmluvu o spolupráci so spoločnosťou MBtech (Grenadier pub sa nachádza v londýnskej štvrti Belgravia). ### Moderná technika Prvé informácie naznačujú, že s pôvodným modelom bude mať novinka spoločný dizajn a koncepciu podvozka. Nové predpisy nepustia, a tak konštrukčná firma MBtech sídliaca v Stuttgarte do retro kabáta ukryje špičkovú modernú techniku. Okrem modernej techniky však vo firme MBtech ladia moderné asistenčné systémy aj luxusnú výbavu. Dnes už napríklad vieme aj to, že oceľový rám zostane zachovaný, panely karosérie však budú z hliníka. Pod prednú kapotu firma podľa všetkého staví na klasiku, motory má dodávať BMW. Otázne však je, aké. Objavili sa totiž úvahy, že by mohol byť elektromobilom. Tento smer uvažovania podporuje fakt, že sa firma MBtech zaoberá vývojom elektrických a elektronických komponentov pre automobilový priemysel. Zvládli by však konzervatívni Briti takúto zásadnú, ba až kacírsku, zmenu? ### Bude britský O tom, ako sa v prípade techniky pán Ratcliff rozhodne, môže iba špekulovať. Prezradil však už to, že auto plánuje vyrábať doma. Nová fabrika vyrastie v meste Bridgend. 500 zamestnancov v nej má ročne vyrábať 15- až 20-tisíc automobilov. Nuž, je to veľmi smelý plán. No keď máte k dispozícii 600 miliónov libier, nič nie je nemožné. Prvé kusy by z výrobných pásov mali zísť už o dva roky.

Land Rover v Nitre ukázal nový Defender, ktorý práve debutoval aj vo Frankfurte

Nový Defender je výsledok 70 rokov vývoja značka Land Rover.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!