Toyota spúšťa predaj auta, ktoré sa nesmie používať na slovenských cestách. GR Supra GT4 je lahôdkou pre fajnšmekrov

Výkonný pretekársky špeciál bude v predaji už za niekoľko mesiacov a hoci je mimoriadne drahý, o dopyt po ňom sa Toyota báť nemusí.
Vydané  Text: 
Toyota sa pripravuje na spustenie predaja modelu GR Supra GT4, ktorého cena vás dostane. 175-tisíc eur je poriadna suma, ktorá však ešte neobsahuje dodatočné náklady na dovoz, clá, daň z pridanej hodnoty a ďalšie nevyhnutné poplatky. Celková cena vozidla tak prevýši závratných 200-tisíc eur. Za túto cenu verní a bonitní fanúšikovia Toyota GAZOO Racing dostanú automobil, ktorý je zakázané používať na verejných komunikáciách, teda aj na bežných slovenských cestách. Teritóriom pretekárskeho automobilu sú okruhy a súkromné uzatvorené komunikácie. Ani to však nebude dôvod, aby si vozidlo nenašlo svojich majiteľov možno i na Slovensku. Cieľová skupina tohto modelu je pritom veľmi špecifická, GR Supra GT4 sa bude nakupovať ako vozidlo určené výhradne na preteky. Toyota GR Supra GT4 je pretekárske vozidlo vychádzajúce z modelu GR Supra, popri estetických a funkčných vylepšeniach ponúka aj mimoriadne pôsobivé technické parametre pohonu. Ten zabezpečuje radový šesťvalec s objemom valcov 2 998 cm3 s maximálnym výkonom 320 kW (430 k). Maximálny krútiaci moment je 650 Nm, teda opäť pozoruhodné číslo. V špecifikáciách sa objavuje aj „Twin Scroll“, čo je názov jedného turbodúchadla zodpovedného za preplňovanie.
Pretekárska Supra je vybavená 7-stupňovou automatickou prevodovkou s radiacimi páčkami za volantom, poháňaná je zadná náprava vybavená mechanickým samosvorným diferenciálom. Predná náprava je MacPherson, vzadu je viacprvkové zavesenie (multilink) Hmotnosť pretekárskeho auta je pritom 1 350 kilogramov a palivová nádrž má objem až 120 litrov. Samozrejme, že benzín sa v nej dlho „neohreje“, spotreba v tomto prípade nezohráva žiadny význam a výrobca ju preto ani neuvádza. Hoci pretekárska verzia Toyoty stavia na základoch ten civilnej a má napríklad aj konštrukčne podobné nápravy (MacPherson, multilink), rozdiely medzi nimi sú priepastné. Interiér GR Supra GT4 je drasticky optimalizovaný tak, aby sa čo najviac znížila hmotnosť. Jazdec je v prípade kolízie chránený vysokopevnostnou ochrannou klientkou, sedí v škrupinovom sedadle so šesťbodovým bezpečnostných pásom. Podrobné technické údaje nájdete v tabuľke nižšie. Za zmienku stojí ešte aj taký detail, že Toyota GAZOO Racing od marca 2020, čo je plánovaný termín spustenia predaja GR Supra GT4, ponúkne aj príplatkovú výbavu – napríklad zadnú cúvaciu kameru, technické vybavenie pre pitie jazdcov, systém pre sledovanie tlaku v pneumatikách či osvetlenie čísla vozidla. Hasiaci systém je súčasťou štandardnej výbavy, rovnako ako pretekársky systém ABS, 8-palcový informačný displej vodiča, pneumatický zdvihák či nastaviteľné pretekárske tlmiče KW vpredu i vzadu. Technické údaje Toyota GR Supra GT4
### Sledujte tiež




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.