Kia sa s modelom XCeed trafila do čierneho! Toto sú najzaujímavejšie prvky nového crossovera.

Ako sa Kia trafila do čierneho? Novinka totiž kombinuje praktické vlastnosti kompaktného SUV so športovou karosériou a podmanivým ovládaním hatchbacku. Nové CUV totiž predstavuje šoférsku alternatívu k tradičným SUV a ponúka porovnateľnú úroveň priestoru pre cestujúcich a batožinu. Kia XCeed zaujme vodičov športovým riadením a pohodlnou, suverénnou jazdou, pretože v porovnaní s bežným hatchbackom poskytuje ešte lepší výhľad na cestu vpredu…. Prečítať celé
Vydané  Text: 
Ako sa Kia trafila do čierneho? Novinka totiž kombinuje praktické vlastnosti kompaktného SUV so športovou karosériou a podmanivým ovládaním hatchbacku. Nové CUV totiž predstavuje šoférsku alternatívu k tradičným SUV a ponúka porovnateľnú úroveň priestoru pre cestujúcich a batožinu. Kia XCeed zaujme vodičov športovým riadením a pohodlnou, suverénnou jazdou, pretože v porovnaní s bežným hatchbackom poskytuje ešte lepší výhľad na cestu vpredu.

Rozmermi presne v strede

Z profilu vidno relatívne dlhú kapotu, ktorá prechádza do predných stĺpikov ukotvených za prednými kolesami, takže vozidlo získalo športovú siluetu. **Zatiaľ čo rázvor kolies zostáva rovnaký ako v prípade ostatných modelov radu Ceed (2 650 mm), predný a zadný previs modelu Kia XCeed sa v porovnaní s päťdverovým hatchbackom predĺžil o 25 mm vpredu (na 905 mm) a o 60 mm vzadu (na 840 mm).** Kia XCeed jazdí na 16-palcových alebo 18-palcových zliatinových diskov kolies, obutých na pneumatikách rozmeru 205/60 R16 alebo 235/45 R18. Predná a zadná časť vozidla sa taktiež odlišuje od „tváre“ bežnej rodiny Ceed a odkláňa model Kia XCeed od svojich súrodencov. Karoséria má šírku 1 826 mm (o 26 mm širšia ako päťdverový Ceed). **Toto CUV prichádza s výraznejším vzhľadom s nápadnejšou mriežkou chladiča a väčším, nižšie umiestneným otvorom nasávania vzduchu.** Svetlomety majú nový dizajn s charakteristickými LED svetlami v tvare „kociek ľadu“, ktoré sú hranatejšie. Vzhľad dopĺňajú úzke smerové svetlá, ktoré zasahujú do blatníkov.
V zadnej časti sa nachádzajú nové zadné svetlá s úzkymi, technickými LED svetlami. Pri pohľade z určitých uhlov sa zdá, že prechádzajú dopredu do blatníkov vozidla. Silne zvrásnené línie sa tiahnu vodorovne naprieč dverami batožinového priestoru a zadným nárazníkom a vozidlu dodávajú širší, stabilnejší vzhľad. **Vyšší posed za volantom a karoséria vytvárajú rovnako robustný obraz, ktorý láka kupujúcich k iným SUV v produktovom portfóliu značky Kia.** Svetlá výška modelu Kia XCeed je 172 mm na 16-palcových kolesách a 184 mm na 18-palcových kolesách, čo predstavuje nárast až o 44 mm oproti päťdverovému hatchbacku Ceed. Oblúky blatníkov, bočné prahy a strieborné strešné lišty dodávajú vozidlu húževnatý vzhľad podobný SUV, pričom tento efekt zvyšuje kovový kryt na zadnom nárazníku. Nový model bude v ponuke až v 12 farebných odtieňoch. Nová žiarivá žltá farba Quantum Yellow je jedinečná pre CUV rodiny Ceed.

Sila detailov

Vo vnútri modelu Kia XCeed sa nachádza moderná architektúra súrodencov Ceed, s vytvarovanou strednou konzolou mierne natočenou smerom k vodičovi. Kia XCeed má nižšie umiestnené sedadlo než vyššie SUV, avšak vyššiu svetlú výšku v porovnaní s bežným hatchbackom. Vodič si užije športovejšiu polohu s lepším výhľadom na cestu vpred **Na prístrojovej doske sa hrdo vyníma „plávajúci“ dotykový displej informačno-zábavného systému,** zatiaľ čo v spodnej časti prístrojovej dosky sa nachádza súbor tlačidiel citlivých na dotyk, ovládačov a prepínačov na ovládanie hlasitosti zvuku, kúrenia a ventilácie. Tieto ovládacie prvky sú mimoriadne ergonomické a funkčné, aby vodič vedel rýchlo upravovať prostredie v kabíne bez toho, aby musel spustiť oči z cesty na dlhší čas, než je potrebné.
V celom interiéri sa nachádzajú vybrané, mäkké materiály. **Chrómový saténový povrch palubnej dosky dotvára ušľachtilú, luxusnú atmosféru.** Kupujúci si môžu vybrať čalúnenie z látky, zo syntetickej kože alebo z pravej kože. Unikátnym prvkom pre model Kia XCeed je nová žltá farebná súprava do interiéru. Čierne čalúnenie kontrastuje so žiarivým žltým prešívaním sedadiel a dverí, žltými stehmi na sedadlách a zmesou lesklých čiernych a metalických žltých dekorov v kabíne.

Priestrannejší ako kompakty

S celkovou dĺžkou 4 395 mm je Kia XCeed o 85 mm dlhšia ako päťdverový hatchback Ceed a 90 mm kompaktnejšia ako Sportage. Maximálna výška strechy na úrovni 1 495 mm tiež znamená, že je o 48 mm vyššia ako Ceed a o 150 mm nižšia ako Sportage. Výsledkom je nižšie ťažisko v porovnaní s vyšším súrodencom a vyššia poloha za volantom oproti bežnému modelu Ceed. Kia XCeed vychádza z modelu Ceed, jedného z najpriestrannejších vozidiel v triede kompaktov. Ponúka veľkorysý vnútorný priestor pre cestujúcich vpredu aj vzadu. Každé sedadlo je vyššie až o 44 mm oproti modelu Ceed, takže cestujúci môžu nastúpiť alebo vystúpiť ľahšie. **Vďaka zaskleniu v tvare polmesiaca a strešnej línii modelov fastback si cestujúci na zadných sedadlách užijú jasnejšie a vzdušnejšie prostredie a väčší priestor,** než ponúkajú ostatní konkurenti v triede kompaktných crossoverov.
Vozidlo má dlhší zadný previs, ktorý sa podieľa na dlhšom batožinovom priestore. Objem batožinového priestoru modelu Kia XCeed je 426 litrov (VDA), čo je o 31 litrov viac ako má Ceed a len o niečo menej ako najpredávanejšie kompaktné SUV v Európe. **Po sklopení zadných sedadiel sa batožinový priestor zväčší na 1 378 litrov.** Všestrannosť je zaručená aj vďaka voliteľným sklápateľným zadným sedadlám deleným v pomere 40 : 20 : 40, elektricky ovládaným dverám batožinového priestoru a dvojstupňovej podlahe batožinového priestoru, ktorú možno posúvať nahor alebo nadol a vytvoriť buď väčší priestor alebo skrytý úložný priestor pod podlahou.

Pod kapotou to žije!

V ponuke sú tri turbodúchadlom prepĺňané zážihové motory s priamym vstrekovaním (T-GDi). Trojvalcový 1,0-litrový motor T-GDi má výkon 120 koní a krútiaci moment 172 Nm, zatiaľ čo štvorvalcový 1,4-litrový motor T-GDi produkuje 140 koní a krútiaci moment 242 Nm. Vysokovýkonný 1,6-litrový motor T-GDi z modelu Ceed GT a ProCeed GT je taktiež k dispozícii – ako najvýkonnejší v rade XCeed. **S výkonom 204 koní a krútiacim momentom 265 Nm v širokom rozsahu otáčok sa tento výkonný 1,6-litrový motor T-GDi dokonale hodí k vozidlu a do rôznych jazdných situácií.** S 1,6-litrovým motorom T-GDi dokáže Kia XCeed zrýchliť z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy, ak silu motora prenáša sedemstupňová dvojspojková prevodovka, resp. za 7,7 sekundy v prípade šesťstupňovej manuálnej prevodovky.
**Začiatkom roka 2020 pribudne do ponuky motorizácií pre rad Kia XCeed nízkoemisná pohonná sústava typu plug-in hybrid,** využívajúca kombináciu 8,9 kWh lítium-polymérovej batérie, 44,5 kW elektromotora a hospodárneho 1,6-litrového štvorvalcového motora GDI s označením „Kappa“. V spojení so šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou (6DCT) dokáže táto pohonná sústava preniesť na predné kolesá maximálne 141 koní a 265 Nm krútiaceho momentu. Očakáva sa, že Kia XCeed Plug-in Hybrid dokáže na čisto elektrický pohon (v závislosti od veľkosti kolies) prejsť okolo 60 km. Vodiči by tak mohli väčšinu svojich každodenných jázd alebo kratšie presuny do práce a späť absolvovať iba na elektrický pohon. Hodnoty emisií CO2 modelu Kia XCeed Plug-in Hybrid budú zverejnené pred spustením predaja po dokončení homologizácie.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »