Kia sa s modelom XCeed trafila do čierneho! Toto sú najzaujímavejšie prvky nového crossovera.

Ako sa Kia trafila do čierneho? Novinka totiž kombinuje praktické vlastnosti kompaktného SUV so športovou karosériou a podmanivým ovládaním hatchbacku. Nové CUV totiž predstavuje šoférsku alternatívu k tradičným SUV a ponúka porovnateľnú úroveň priestoru pre cestujúcich a batožinu. Kia XCeed zaujme vodičov športovým riadením a pohodlnou, suverénnou jazdou, pretože v porovnaní s bežným hatchbackom poskytuje ešte lepší výhľad na cestu vpredu…. Prečítať celé
Vydané  Text: 
Ako sa Kia trafila do čierneho? Novinka totiž kombinuje praktické vlastnosti kompaktného SUV so športovou karosériou a podmanivým ovládaním hatchbacku. Nové CUV totiž predstavuje šoférsku alternatívu k tradičným SUV a ponúka porovnateľnú úroveň priestoru pre cestujúcich a batožinu. Kia XCeed zaujme vodičov športovým riadením a pohodlnou, suverénnou jazdou, pretože v porovnaní s bežným hatchbackom poskytuje ešte lepší výhľad na cestu vpredu.

Rozmermi presne v strede

Z profilu vidno relatívne dlhú kapotu, ktorá prechádza do predných stĺpikov ukotvených za prednými kolesami, takže vozidlo získalo športovú siluetu. **Zatiaľ čo rázvor kolies zostáva rovnaký ako v prípade ostatných modelov radu Ceed (2 650 mm), predný a zadný previs modelu Kia XCeed sa v porovnaní s päťdverovým hatchbackom predĺžil o 25 mm vpredu (na 905 mm) a o 60 mm vzadu (na 840 mm).** Kia XCeed jazdí na 16-palcových alebo 18-palcových zliatinových diskov kolies, obutých na pneumatikách rozmeru 205/60 R16 alebo 235/45 R18. Predná a zadná časť vozidla sa taktiež odlišuje od „tváre“ bežnej rodiny Ceed a odkláňa model Kia XCeed od svojich súrodencov. Karoséria má šírku 1 826 mm (o 26 mm širšia ako päťdverový Ceed). **Toto CUV prichádza s výraznejším vzhľadom s nápadnejšou mriežkou chladiča a väčším, nižšie umiestneným otvorom nasávania vzduchu.** Svetlomety majú nový dizajn s charakteristickými LED svetlami v tvare „kociek ľadu“, ktoré sú hranatejšie. Vzhľad dopĺňajú úzke smerové svetlá, ktoré zasahujú do blatníkov.
V zadnej časti sa nachádzajú nové zadné svetlá s úzkymi, technickými LED svetlami. Pri pohľade z určitých uhlov sa zdá, že prechádzajú dopredu do blatníkov vozidla. Silne zvrásnené línie sa tiahnu vodorovne naprieč dverami batožinového priestoru a zadným nárazníkom a vozidlu dodávajú širší, stabilnejší vzhľad. **Vyšší posed za volantom a karoséria vytvárajú rovnako robustný obraz, ktorý láka kupujúcich k iným SUV v produktovom portfóliu značky Kia.** Svetlá výška modelu Kia XCeed je 172 mm na 16-palcových kolesách a 184 mm na 18-palcových kolesách, čo predstavuje nárast až o 44 mm oproti päťdverovému hatchbacku Ceed. Oblúky blatníkov, bočné prahy a strieborné strešné lišty dodávajú vozidlu húževnatý vzhľad podobný SUV, pričom tento efekt zvyšuje kovový kryt na zadnom nárazníku. Nový model bude v ponuke až v 12 farebných odtieňoch. Nová žiarivá žltá farba Quantum Yellow je jedinečná pre CUV rodiny Ceed.

Sila detailov

Vo vnútri modelu Kia XCeed sa nachádza moderná architektúra súrodencov Ceed, s vytvarovanou strednou konzolou mierne natočenou smerom k vodičovi. Kia XCeed má nižšie umiestnené sedadlo než vyššie SUV, avšak vyššiu svetlú výšku v porovnaní s bežným hatchbackom. Vodič si užije športovejšiu polohu s lepším výhľadom na cestu vpred **Na prístrojovej doske sa hrdo vyníma „plávajúci“ dotykový displej informačno-zábavného systému,** zatiaľ čo v spodnej časti prístrojovej dosky sa nachádza súbor tlačidiel citlivých na dotyk, ovládačov a prepínačov na ovládanie hlasitosti zvuku, kúrenia a ventilácie. Tieto ovládacie prvky sú mimoriadne ergonomické a funkčné, aby vodič vedel rýchlo upravovať prostredie v kabíne bez toho, aby musel spustiť oči z cesty na dlhší čas, než je potrebné.
V celom interiéri sa nachádzajú vybrané, mäkké materiály. **Chrómový saténový povrch palubnej dosky dotvára ušľachtilú, luxusnú atmosféru.** Kupujúci si môžu vybrať čalúnenie z látky, zo syntetickej kože alebo z pravej kože. Unikátnym prvkom pre model Kia XCeed je nová žltá farebná súprava do interiéru. Čierne čalúnenie kontrastuje so žiarivým žltým prešívaním sedadiel a dverí, žltými stehmi na sedadlách a zmesou lesklých čiernych a metalických žltých dekorov v kabíne.

Priestrannejší ako kompakty

S celkovou dĺžkou 4 395 mm je Kia XCeed o 85 mm dlhšia ako päťdverový hatchback Ceed a 90 mm kompaktnejšia ako Sportage. Maximálna výška strechy na úrovni 1 495 mm tiež znamená, že je o 48 mm vyššia ako Ceed a o 150 mm nižšia ako Sportage. Výsledkom je nižšie ťažisko v porovnaní s vyšším súrodencom a vyššia poloha za volantom oproti bežnému modelu Ceed. Kia XCeed vychádza z modelu Ceed, jedného z najpriestrannejších vozidiel v triede kompaktov. Ponúka veľkorysý vnútorný priestor pre cestujúcich vpredu aj vzadu. Každé sedadlo je vyššie až o 44 mm oproti modelu Ceed, takže cestujúci môžu nastúpiť alebo vystúpiť ľahšie. **Vďaka zaskleniu v tvare polmesiaca a strešnej línii modelov fastback si cestujúci na zadných sedadlách užijú jasnejšie a vzdušnejšie prostredie a väčší priestor,** než ponúkajú ostatní konkurenti v triede kompaktných crossoverov.
Vozidlo má dlhší zadný previs, ktorý sa podieľa na dlhšom batožinovom priestore. Objem batožinového priestoru modelu Kia XCeed je 426 litrov (VDA), čo je o 31 litrov viac ako má Ceed a len o niečo menej ako najpredávanejšie kompaktné SUV v Európe. **Po sklopení zadných sedadiel sa batožinový priestor zväčší na 1 378 litrov.** Všestrannosť je zaručená aj vďaka voliteľným sklápateľným zadným sedadlám deleným v pomere 40 : 20 : 40, elektricky ovládaným dverám batožinového priestoru a dvojstupňovej podlahe batožinového priestoru, ktorú možno posúvať nahor alebo nadol a vytvoriť buď väčší priestor alebo skrytý úložný priestor pod podlahou.

Pod kapotou to žije!

V ponuke sú tri turbodúchadlom prepĺňané zážihové motory s priamym vstrekovaním (T-GDi). Trojvalcový 1,0-litrový motor T-GDi má výkon 120 koní a krútiaci moment 172 Nm, zatiaľ čo štvorvalcový 1,4-litrový motor T-GDi produkuje 140 koní a krútiaci moment 242 Nm. Vysokovýkonný 1,6-litrový motor T-GDi z modelu Ceed GT a ProCeed GT je taktiež k dispozícii – ako najvýkonnejší v rade XCeed. **S výkonom 204 koní a krútiacim momentom 265 Nm v širokom rozsahu otáčok sa tento výkonný 1,6-litrový motor T-GDi dokonale hodí k vozidlu a do rôznych jazdných situácií.** S 1,6-litrovým motorom T-GDi dokáže Kia XCeed zrýchliť z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy, ak silu motora prenáša sedemstupňová dvojspojková prevodovka, resp. za 7,7 sekundy v prípade šesťstupňovej manuálnej prevodovky.
**Začiatkom roka 2020 pribudne do ponuky motorizácií pre rad Kia XCeed nízkoemisná pohonná sústava typu plug-in hybrid,** využívajúca kombináciu 8,9 kWh lítium-polymérovej batérie, 44,5 kW elektromotora a hospodárneho 1,6-litrového štvorvalcového motora GDI s označením „Kappa“. V spojení so šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou (6DCT) dokáže táto pohonná sústava preniesť na predné kolesá maximálne 141 koní a 265 Nm krútiaceho momentu. Očakáva sa, že Kia XCeed Plug-in Hybrid dokáže na čisto elektrický pohon (v závislosti od veľkosti kolies) prejsť okolo 60 km. Vodiči by tak mohli väčšinu svojich každodenných jázd alebo kratšie presuny do práce a späť absolvovať iba na elektrický pohon. Hodnoty emisií CO2 modelu Kia XCeed Plug-in Hybrid budú zverejnené pred spustením predaja po dokončení homologizácie.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.