Policajti pochválili vodičov, počet dopravných nehôd počas leta na Slovensku klesol

Po zavedení nekompromisných opatrení polície voči nezodpovedným vodičom v júni sú výsledky štatistík najlepšie za posledných päť rokov. Polícia o tom informovala na tlačovej konferencii 16. septembra 2019.
Vydané  Text: 
Už v júni sme vás informovali o tom, že polícia počas leta zvýšila počet hliadok na cestách, ktoré sa zameriavali hlavne na kontrolu spôsobu jazdy, rýchlosti a alkoholu za volantom. Väčšiu pozornosť venovala tiež agresívnym a arogantným vodičom a využívala hornú hranicu sadzieb pokút. Štatistiky sa týkajú obdobia letnej turistickej sezóny 2019 za obdobie od 1.7.2019 do 31.8.2019. Tu je prehľad najdôležitejších výsledkov: * Policajný zbor zaznamenal pokles v celkovom počte dopravných nehôd spôsobených vodičmi motorových vozidiel oproti minulému letu, a to o 9 %; * pokles zaznamenal Policajný zbor aj v prípade usmrtených osôb (-10%), ťažko zranených osôb (-21%) a ľahko zranených osôb (-6%); * pozitívne výsledky eviduje Policajný zbor aj v prípade dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu, teda pokles o 20% oproti minulému letu. V prípade následkov, ktoré majú na svedomí spomínaní vodiči eviduje Policajný zbor tiež pokles, a to v prípade usmrtených osôb o 60%, ťažko zranených osôb o 39% a ľahko zranených osôb o 6%; * vodiči motorových vozidiel spôsobovali dopravné nehody pod vplyvom alkoholu najviac v piatok, sobotu a nedeľu, teda počas víkendu. V prípade mladých vodičov (18 až 24 rokov) tomu tak nebolo, tí spôsobovali dopravné nehody pod vplyvom alkoholu rovnomerne počas celého týždňa; * najviac dopravných nehôd zavinili vodiči motorových vozidiel v čase od 16. do 24. hodiny, pričom mladí vodiči v čase od polnoci do 4. hodiny ráno. “Veríme, že pod dobré výsledky sa podpísala kombinácia našich represívnych opatrení voči nezodpovedným vodičom, s preventívnym aktivitami, ktorých cieľom bolo pozitívne motivovať účastníkov cestnej premávky správať sa za volantom slušne a ohľaduplne,“ uviedol plk. Ján Ignaták, zástupca riaditeľa Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru. ### Preventívne aktivity na letných festivaloch Aj tento rok polícia spolupracovala so Slovenským združením výrobcov piva a sladu v rámci preventívnych aktivít na cestách. Keďže leto je obdobím hudobných festivalov, zamerali sa na mladých ľudí navštevujúcich tieto podujatia. Kontrolovali najmä jazdu pod vplyvom alkoholu, ohľadom čoho bola spustená aj informačná kampaň na sociálnych sieťach, v médiách a prostredníctvom dopravného servisu Zelenej vlny. Na bezpečnosť v týchto lokalitách dohliadalo počas festivalov približne 200 policajtov. Dopravná polícia skontrolovala počas vybraných letných festivalov 1 059 vodičov motorových vozidiel (753 mužov a 306 žien). Z tohto počtu bolo v 10 prípadoch zistené požitie alkoholu, a to u mužov, pričom 4 muži boli vo veku 18 až 24 rokov, teda najrizikovejšia kategória vodičov motorových vozidiel; Prítomnosť hliadok v okolí festivalov mala pozitívny vplyv, nakoľko vo „festivalových okresoch“ nedošlo v dňoch konania festivalov k žiadnej dopravnej nehode, ktorú zavinil vodič motorového vozidla pod vplyvom alkoholu.

Vodič a spolujazdec nesmú počas jazdy jesť ani piť. Vieme, na ktoré vozidlá sa zákon vzťahuje

Asi to neviete, ale zrejme ste slovenský zákon o cestnej premávke porušili už veľakrát.

### Šírenie osvety ohľadom zostatkového alkoholu Podceňovanie zostatkového alkoholu je ďalším z problémov, na ktoré sa rozhodol upozorniť nový pilotný projekt pivovarníkov spolu s Oddelením bezpečnosti cestnej premávky a Úradu verejného zdravotníctva SR na festivale Uprising. Odborníčky z oblasti verejného zdravotníctva hovorili o vplyve alkoholu na ľudský organizmus a účastníci si mohli vyskúšať aj tzv. “opilecké okuliare”, ktoré simulovali 2 promile alkoholu. Okrem toho si mohli návštevníci zmerať koncentráciu alkoholu v dychu certifikovaným meračom predtým, ako sa posadili za volant. Až 27% z tých, ktorí neočakávali, že nafúkajú, bol nameraný alkohol v dychu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.