Ďalšie lietajúce auto je opäť zo Slovenska! Vieme, ako bude vyzerať!

Za dizajnom lietajúceho auta AirCar stojí Slovák Štefan Klein. Ten nedávno zverejnil prvé vizualizácie pripravovaného automobilu.
Vydané  Text: 
Štefan Klein je známy ako tvorca AeroMobilu, ktorý na ňom ako jediný aj letel. Už odmalička bolo jeho snom vytvoriť lietajúce auto, čo ho zrejme priviedlo aj k štúdiu na Strojníckej fakulte a tiež k štúdiu dizajnu. V jeho diplomovej práci sa venoval téme lietajúceho auta a od roku 1990 pracoval na prvom koncepte aeromobilu, vytvoril desiatky prototypov, od malých elektromobilov až po lietajúce autá. V roku 2014 sa zapísal do histórie spôsobením svetovej senzácie, keď prototyp AeroMobilu 3.0 absolvoval testy na nitrianskom letisku. Po tom, ako do firmy vstúpil veľký investor spolu s odborníkmi zo zahraničia a firma sa začala uberať viac cestou výroby ako vývoja, sa rozhodol svoju pozíciu v spoločnosti opustiť a rozbehnúť vlastný projekt AirCar. ### Prvé vizualizácie Dva roky od začiatku prác na lietajúcom aute AirCar sa rozhodol zverejniť prvé vizualizácie auta budúcnosti. Z prvých náhľadov možno vidieť, že AirCar má dizajn podobný športovému autu. Bol testovaný v mierke 1:1 pri hmotnosti 300 kg, vďaka čomu sa zistilo, že je schopný stabilného letu aj v kritických režimoch.
Zaujímavé je, že okrem štvorsedadlovej verzie je vďaka novým patentom a technickým riešeniam možná aj dvojmotorová verzia, ktorá by sa mohla využívať ako AeroTaxi. Ďalšou víziou je vytvorenie obojživelného vozidla, ktoré by mohlo pristávať aj na vode. Podľa dostupných technických údajov by malo lietajúce auto vedieť vzlietnuť do výšky 3 km s maximálnou rýchlosťou 250 km/h. Predpokladaná spotreba je 7 litrov benzínu na 100 km s maximálnym doletom 1000 km. Transformácia by mala zabrať iba 120 sekúnd. Dĺžka vzletu je 350 metrov a dĺžka vozidla 5,3 metra. ### Technické údaje v kocke **Výška letu**: max. 3km
**Cestovná rýchlosť**: 250 km/h
**Spotreba** 7 l benzínu/100km
**Dĺžka vzletu**: 350 m
**Čas transformácie**: do 120 s
**Max. dolet** 1000 km
**Dĺžka vozidla**: 5,3 m
### V čom sa AirCar líši od AeroMobilu? **Rozdiel medzi AeroMobilom a AirCarom** je v tom, že zatiaľ čo AeroMobil patrí do kategórie jazdiacich lietadiel a teda vychádza z konceptu lietadla, AirCar by mal byť skôr lietajúcim autom. Pri lietajúcom aute je základom automobil, ktorý musí byť doplnený zariadením vyvodzujúcim vztlak. Väčší priestor, ktorý umožňuje prepraviť v AirCare až štyroch ľudí alebo použiť dva motory, je možný vďaka tomu, že krídlo sa najskôr zmenší, zdvihne a zasunie zvrchu do centrálneho telesa vozidla.
Celý dizajnérsko-vývojársky proces by mal prebiehať na letisku v Nitre, ku ktorému Kleina viaže rodinná história, keďže už jeho dedko tam pôsobil ako hlavný mechanik a veľa času tam trávili aj jeho otec a brat, ktorý je dnes pilotom.
Zdroje: [#1](https://dennikn.sk/762529/v-aeromobile-som-skoncil-teraz-vyvijam-aircar/), [#2](https://www.startitup.sk/slovensky-dizajner-zverejnil-vizualizacie-chystaneho-lietajuceho-auta-aircar/)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!