TOYOTA GAZOO Racing zamierila na juhoamerickú šotolinu (AKTUÁLNE)

Tím TOYOTA GAZOO Racing WRT má teraz pred sebou sériu niekoľkých podujatí na šotoline, ktorá sa začne dvojicou podujatí v Južnej Amerike. Prvým je už overená klasika v podobe Argentínskej rely (25. – 28. apríla), na ktorej Toyota Yaris WRC vybojovala v roku 2018 víťazstvo.
Vydané  Text: 
Ihneď potom nasleduje úplne nové podujatie – Čilská rely (9. – 12. mája). Na obe podujatia vyráža tím so sebadôverou, pretože celá jazdecká zostava v zložení Ott Tänak, Jari-Matti Latvala a Kris Meeke už v posledných rokoch okúsila v Argentíne chuť víťazstva. Argentínska rely, ktorá je od svojho uvedenia v roku 1980 prakticky každoročne súčasťou pretekárskeho kalendára svetového šampionátu rely FIA, zahŕňa pestré rýchlostné skúšky na šotoline, od piesočnatých ciest v údoliach až po kamenisté trasy v horách. Vzhľadom k množstvu prejazdov riek je nutné prekonávať plytké brody, zatiaľ čo vo vyšších nadmorských výškach sa často vyskytuje hmla. Ročník 2019 využíva overený formát pri rezorte Villa Carlos Paz na brehu jazera. Podujatie sa začína vo štvrtok večer superšpeciálkou. Väčšina piatkových rýchlostných skúšok sa uskutoční na juhu v údolí Santa Rosa de Calamuchita a v sobotu sa jazdci presunú na severozápad do údolia Punilla. V nedeľu sa uskutočnia tri skúšky v pohorí Traslasierra, vrátane dvoch preslávených rýchlostných skúšok El Condor, z ktorých druhá bude predstavovať záverečnú etapu Power Stage.
Historicky prvé kolo seriálu WRC na území Čile bude mať základňu v prístavnom meste Concepción. Súčasťou podujatia budú stredne rýchle skúšky na hladkých a pevných štrkových cestách v lesoch, vrátane niekoľkých otvorenejších úsekov s výhľadom na Pacifik. Posádky si budú musieť v rámci prieskumu trasy pred pretekmi spísať kompletný itinerár úplne od nuly a rozhodnúť o nastavení vozidiel, bez podrobného testovania priamo v Čile, čo predpisy zakazujú. Čilská rely sa počas úvodného dňa začne dvomi prejazdami troch rýchlostných skúšok na juh od mesta Concepción, pričom sa skončí skúškou priamo v uliciach mesta. Druhý deň s nahusteným programom bude zahŕňať tri rýchlostné skúšky v blízkosti mesta, absolvované vždy dvakrát. Nedeľný program tvoria celkovo štyri rýchlostné skúšky, počnúc aj končiac skúškou, ktorá sa začína pri rieke Bio Bio a končí na pobreží Pacifiku. Keďže časový odstup medzi oboma juhoamerickými podujatiami je menej ako dva týždne, príprava tímov je komplikovanejšia a musia sa zamerať na obe rely. Predpisy ich upravujú ako „spojené rely“, t. j. vozidlá, ktoré budú klasifikované v poslednej rýchlostnej skúške v Argentíne, musia v Čile používať identický podvozok, motor a prevodovku (vrátane náhradnej prevodovky). ### Ako to prebiehalo vlani? (Argentínska rely) Ott Tänak na argentínskom podujatí dominoval a vybojoval svoje prvé víťazstvo za volantom Toyoty Yaris WRC. V 10 rýchlostných skúškach bol najrýchlejší a došiel s náskokom viac ako pol minúty pred druhým v poradí. Esapekka Lappi pri svojej premiére na Argentínskej rely došiel na ôsmom mieste, Jari-Matti Latvala po náraze do skaly v tretej rýchlostnej skúške z pretekov odstúpil.
### Citácie
**Tommi Mäkinen (šéf tímu)** „Na našej poslednej rely na Korzike sme nedosiahli výsledky, v ktoré sme dúfali, avšak sebadôvera tímu pred nasledujúcimi dvoma podujatiami v Južnej Amerike je vysoká. Argentína je samozrejme podujatie, ktorý každý dobre pozná, čo platí aj pre našich jazdcov. Ott tam bol veľmi silný, vlani tam pre nás dokonca vybojoval víťazstvo, preto si myslím, že svoje súčasné šance vidí celkom dobre. Viem, že túto rely majú radi aj Jari-Matti s Krisom. Čile je pre všetky tímy tak trochu otáznikom, ale predpokladáme, že trať by mala byť veľmi hladká, a to by malo našim vozidlám vyhovovať. Na nadchádzajúce šotolinové podujatia sme sa pripravovali v Portugalsku, kde sme pracovali na odpružení, aby sme dosiahli lepšiu priľnavosť a držanie stopy.“ **Ott Tänak (jazdec, vozidlo č. 8)** „Z Argentínskej rely mám dobrý pocit. Je to podujatie, kde sme vlani pre Toyotu vybojovali prvé víťazstvo, a tak tento rok nie sú naše ambície o nič menšie. Verím, že by sme tam opäť mali byť schopní dosiahnuť dobrý výsledok. Rýchle cesty a typ povrchu, ktorý je v Argentíne, by mal nášmu vozidlu celkom dobre vyhovovať. Je to skutočne náročné podujatie, pretože rýchlostné skúšky môžu byť miestami nečakane skutočne drsné, takže niektorým miestam musíte venovať väčšiu pozornosť. Ohľadom Čile vlastne neviem, čo očakávať, pretože som tam doteraz nebol.“ **Jari-Matti Latvala (jazdec, vozidlo č. 10)** „Argentínska rely je jedným z najväčších podujatí, ktoré máme vo WRC. Sprevádza ho veľké nadšenie a veľa divákov: niektorí z nich táboria v horách a čakajú, až kým okolo začnú jazdiť vozidlá rely. Súčasťou samotnej rely sú veľmi pekné, až nádherné rýchlostné skúšky. Najnáročnejšie je to, že pri druhom prejazde sa môžu zmeniť na celkom drsné. Teraz mám veľmi silnú motiváciu a už sa teším, keď na týchto dvoch podujatiach vyrazím na trať a pustím sa do boja.“ **Kris Meeke (jazdec, vozidlo č. 5)** „Argentínska rely sa mi vždy páčila a mám na ňu zopár pekných spomienok, najmä na moje úplne prvé víťazstvo vo WRC z roku 2015. Budem dúfať, že sa mi podarí zajazdiť čisto. Minulý týždeň som absolvoval trojdňové testovanie na šotoline v Portugalsku a myslím si, že sme na Argentínsku rely pripravení dobre. Teraz nás čaká päť šotolinových podujatí po sebe a vo všetkých prípadoch ide o rely, kde sa mi darí, teda okrem Čile, ktoré je pre všetkých novinkou. Ako jazdci nebudeme presne vedieť, čo nás čaká, kým do Čile skutočne neprídeme a neuskutočníme prieskum trate. Podujatia v Južnej Amerike však majú vždy veľmi dobré zázemie so skvelou atmosférou, a tak som si istý, že tentoraz tomu nebude inak.“








Pokračujte na ďalší príspevok »