Multitasking za volantom je mýtus. Prečítajte si, čo robíte za volantom zle možno aj vy.

Nemôžete zároveň telefonovať a pozerať televíziu. Prečo si teda myslíme, že za volantom to bude inak?
Vydané  Text: 
Každý z nás chce byť efektívny a využívať svoj čas čo najlepšie. Platí to rovnako v práci ako napríklad aj za volantom. Multitasking pri šoférovaní ušetrí veľa času, napríklad keď stojíte v zápche a vybavíte si zatiaľ viacero telefonátov či mailov. Nemusíte pri tom používať ani ruky, veď máte BlueTooth či hlasové písanie správ. Je však multitasking za volantom naozaj bezpečný? Výskumy hovoria jednoznačné **nie**. Ľudský mozog nedokáže robiť dve veci naraz, ktoré si vyžadujú sústredenie. Nemôžete naraz telefonovať aj sa sústrediť na program, ktorý beží v televízii. Rovnako je to aj pri šoférovaní. Ak počas neho telefonujete, v skutočnosti sa vaša pozornosť iba prepína z jednej činnosti na druhú, čo spomaľuje reakčný čas.
Ďalším mýtom je, že **rozprávanie sa s niekým cez telefón je rovnaké ako keď sa rozprávate so spolujazdcom**. Spolujazdec, aj napriek tomu, že vás tiež rozptyľuje, si je vedomý aktuálnej situácie na ceste a môže vás dokonca upozorniť na niečo, čo ste si nevšimli. Naopak človek na telefóne nevie odhadnúť, v akej dopravnej situácii sa nachádzate, či sa nepotrebujete viac sústrediť na šoférovanie kvôli zhoršeným podmienkam a prirodzene vás teda viac rozptyľuje. Už dlhšie je známe, že hands-free nie je celkom účinným riešením na zvýšenie bezpečnosti počas šoférovania, keď zároveň telefonujete. Výskumy ukazujú, že šoféri, ktorí počas jazdy telefonujú, vnímajú iba 50% zo svojho okolia. Môže sa tak ľahko stať, že prehliadnu červenú na semafore alebo chodca prechádzajúceho cez cestu.
**Píšete esemesky iba vtedy, keď stojíte na červenej?** Aj vtedy je nevyhnutné, aby ste zostali v pozore. Podľa výskumov je šofér rozptýlený dokonca až 27 sekúnd po tom, čo napísal správu.
**Zdá sa vám hlasové písanie správ ako ideálne počas jazdy?** Síce nezamestnáva vaše ruky, ale rozhodne zamestnáva vaše myslenie a takmer každý sa na napísanú správu pozrie a skontroluje, či neobsahuje nejaké chyby kvôli automatickej oprave. Tie chce následne opraviť, do čoho už musí zapojiť aj ruky.
Najlepšou prevenciou dopravných nehôd je plné sústredenie sa na cestu. Aj keď sú výdobytky modernej technológie skvelým pomocníkom, netreba to s ich používaním preháňať a pokiaľ nejde o niečo naozaj dôležité, odložiť to radšej na čas, kedy nesedíte za volantom. Iba tak môžete jazdiť bezpečne a zodpovedne voči ďalším účastníkom cestnej premávky.

Pravidlá cestnej premávky platia aj pre chodcov! Musia dodržiavať tieto pravidlá, odporúčania a zákazy

Okrem pravidiel cestnej premávky, ktoré by mal každý poznať z autoškoly, vydala Európska komisia balíček špecifických pravidiel, ktoré by mali chodci dodržiavať, aby boli v čo najväčšom bezpečí.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!