Nissan oslavuje, predal už stovky tisíc elektrických Leafov

Začiatkom minulého roka sa značka pochválila, že predala 300-tisíc Leafov, po roku je rast ešte priaznivejší.
Vydané  Text: 
V severských krajinách je elektromobilita na neustálom vzostupe, pretože sa na elektrifikáciu sústredili v nedívanej miere. Nie je sa preto čomu čudovať, keď s podporou vlády v týchto krajinách predávajú veľké množstvo elektromobilov v pomere k automobilom na spaľovací pohon. Tieto krajiny sú nepochybne najväčšími popularizátormi celého priemyslu s osobnou elektromobilitou, ale nemožno pritom bagatelizovať význam ostatných krajín sveta, ktorým prechod k údajne čistejšej mobilite trvá dlhšie. Čísla priamo od Nissanu totiž poukazujú na fakt, že najviac elektromobilov Leaf sa predáva práve mimo severských krajín: najviac zákazníkov si Leaf našiel v USA (~127-tisíc kusov) a Japonsku (~100-tisíc kusov), až po nich nasleduje líder severu Nórsko (~33-tisíc kusov).
Nissan sa najnovšie pochválil významným historickým míľnikom. Prekonal hranicu 400 00 vyrobených elektromobilov Leaf, pričom iba minulý rok v januári avizoval 300 000 vyrobených vozidiel. Jedná sa o súčet Leafov prvej i druhej generácie, nemožno pritom pochybovať o tom, že práve súčasná druhá generácia je natoľko atraktívna, že sa stáva voľbou aj pre ľudí, ktorí doteraz dôverovali skôr konvenčným spaľovacím pohonom. Konečne totiž prišiel elektromobil, ktorý vyzerá pekne, nesnaží sa silou mocou pútať pozornosť okolia a navyše má aj praktický dojazd viac ako 350 kilometrov. Prvá generácia Leafu sa začala vyrábať v roku 2010, do štyroch rokov mal výrobca na konte už 100-tisíc vyrobených kusov a v roku 2015 hlásil 200 000. vyrobený kus. Aktuálna druhá generácia sa v Európe predáva od februára 2018 a popri prepracovanom dizajne prišla aj s početnými inováciami v technike, ktorých vrcholom je balíček pokrokových asistenčných systémov ProPILOT. Majitelia všetkých Nissanov Leaf údajne dovedna prejazdili viac **desať miliárd kilometrov**, čo je 248-tisíc jázd po rovníku Zeme. Na Slovensku kúpite Nissan Leaf za minimálne 34 650 €, jedná sa o vôbec najpredávanejší elektromobil u nás i v Európe za rok 2018. Leaf si dnes môžete zadovážiť so 40 kWh akumulátorom, pohonom predných kolies a max. výkonom motora 110 kW (150 koní). Slovenský predajca ponúka na výber z troch úrovní výbavy: Accenta, N-Connecta a Tekna, pričom cena najvybavenejšej verzie Tekna so systémom ProPILOT stojí začína na 38 250 €. Zdroje: [NISSAN LEAF BREEKT DOOR 400.000-GRENS](https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/nissan-leaf-breekt-door-400-000-grens/) [Nissan Leaf – konfigurátor](https://www.nissan.sk/vozidla/nove-vozidla/leaf/konfigurator.html#configure/BADz/AnMGwWCQzA/grade) [Nissan Leaf Wiki](https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_Leaf#Second_generation_(from_2017))




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »