Formula 1: posledná tohtoročná Veľká cena v Abú Zabí (GP Abu Dhabi)

Po rokoch strávených v nepresvedčivom tíme McLaren, bývalý víťaz šampionátu Fernando Alonso končil svoju aktívnu kariéru v seriáli F1.
Vydané  Text: 
Aj napriek tomu, že o víťazoch aktuálneho ročníka Formule 1 bolo rozhodnuté už pred nedeľňajšími pretekmi, jednotliví jazdci a tímy prišli na okruh v Yas Marina, v Spojených Arabských Emirátoch, s úmyslom predviesť to najlepšie. Neobmedzovaní tímovými taktikami mali pretekári možnosť ukázať fanúšikom a súperom svoje kvality, ako aj plány do budúcej sezóny. Niekoľko významných mien automobilového športu sa lúčilo s tímami, ktorých súčasťou boli po dlhé roky. Kimi Raikkonen štartoval poslednýkrát v kokpite Ferrari pred svojím prestupom do Sauberu. Daniel Ricciardo posledný krát jazdil vo farbách Red Bullu pred prestupom do Renaultu v budúcej sezóne.
Po rokoch strávených v nepresvedčivom tíme McLaren, bývalý víťaz šampionátu, **Fernando Alonso končil svoju aktívnu kariéru v seriáli F1**. Tieto preteky boli jeho poslednou možnosťou zasadnúť do kokpitu Formule 1, ako aj príležitosťou pre tím, spolujazdcou a súperov na rozlúčku hodnú pre pretekára, ktorým Fernando bez pochýb je. Tréning a kvalifikácia boli, ako sme si v tejto sezóne už zvykli, ovládané striedavo niektorým z troch hlavných tímov. Zo začiatku ukazovali jazdci tímu Red Bull sľubnú formu, ale nakoniec výsledky sobotňajšej kvalifikácie odzrkadľovali situáciu v celkovom poradí súťaži tímov. **Do prvého radu sa postavili pretekári tímu Mercedes, nasledovaný dvojicou jazdcov z tímu Ferrari a dvojicou vo farbách Red Bullu v treťom rade, zo zvyškom štartového poľa v tesnom závese.**
Nedeľňajšie preteky sa začali čistým štartom Lewisa Hamiltona a kolíziou v prvom kole po ktorej na trať vyšlo tzv. Safety car. Romain Grosjean zachytil monopost Nica Hulkenberga po čom monopost nemeckého jazdca urobil niekoľko premetov a skončil mimo trate. Nico vyšiel z havárie bez zranení a po odstránení vraku preteky pokračovali. **Lewis Hamilton sa držal na prvej pozícii po väčšinu pretekov**, s výnimkou niekoľkých kôl po výmene pneumatík. Svojou pokojnou a premyslenú jazdou dosiahol svoje už 11. víťazstvo tento rok, celkovo 73. v jeho doterajšej kariére, ako aj svoje štvrté v Abú Zabí, čím sa stal najúspešnejším jazdcom na tomto okruhu. Na ďalších stupňoch víťazov skončil **druhý Sebastian Vettel a tretí Max Verstappen**, nasledovaný Danielom Ricciardom. Kimi Raikkonen svoje posledné preteky vo farbách Ferrari nedokončil pre technické problémy, Fernando Alonso ukončil svoju kariéru 11. miestom a dojemnou rozlúčkou pred divákmi, spolujazdcami a súpermi.
Lewis Hamilton sa vyjadril, že dúfal v jasné a presvedčivé ukončenie sezóny s úmyslom upozorniť rivalov, že aj v nadchádzajúcej sezóne má on a celý tím Mercedes v úmysle pokračovať vo výkonoch, ktoré podávali v uplynulom ročníku. Svoj cieľ dosiahol celkom jednoznačne a jeho výkony počas tohto víkendu jasne odzrkadľovali silu a schopnosti tímu Mercedes tak ako sme ich mali možnosť sledovať po celý rok. Foto: Twitter, Instagram, YouTube Info: Formula 1








Pokračujte na ďalší príspevok »