Formula 1: posledná tohtoročná Veľká cena v Abú Zabí (GP Abu Dhabi)

Po rokoch strávených v nepresvedčivom tíme McLaren, bývalý víťaz šampionátu Fernando Alonso končil svoju aktívnu kariéru v seriáli F1.
Vydané  Text: 
Aj napriek tomu, že o víťazoch aktuálneho ročníka Formule 1 bolo rozhodnuté už pred nedeľňajšími pretekmi, jednotliví jazdci a tímy prišli na okruh v Yas Marina, v Spojených Arabských Emirátoch, s úmyslom predviesť to najlepšie. Neobmedzovaní tímovými taktikami mali pretekári možnosť ukázať fanúšikom a súperom svoje kvality, ako aj plány do budúcej sezóny. Niekoľko významných mien automobilového športu sa lúčilo s tímami, ktorých súčasťou boli po dlhé roky. Kimi Raikkonen štartoval poslednýkrát v kokpite Ferrari pred svojím prestupom do Sauberu. Daniel Ricciardo posledný krát jazdil vo farbách Red Bullu pred prestupom do Renaultu v budúcej sezóne.
Po rokoch strávených v nepresvedčivom tíme McLaren, bývalý víťaz šampionátu, **Fernando Alonso končil svoju aktívnu kariéru v seriáli F1**. Tieto preteky boli jeho poslednou možnosťou zasadnúť do kokpitu Formule 1, ako aj príležitosťou pre tím, spolujazdcou a súperov na rozlúčku hodnú pre pretekára, ktorým Fernando bez pochýb je. Tréning a kvalifikácia boli, ako sme si v tejto sezóne už zvykli, ovládané striedavo niektorým z troch hlavných tímov. Zo začiatku ukazovali jazdci tímu Red Bull sľubnú formu, ale nakoniec výsledky sobotňajšej kvalifikácie odzrkadľovali situáciu v celkovom poradí súťaži tímov. **Do prvého radu sa postavili pretekári tímu Mercedes, nasledovaný dvojicou jazdcov z tímu Ferrari a dvojicou vo farbách Red Bullu v treťom rade, zo zvyškom štartového poľa v tesnom závese.**
Nedeľňajšie preteky sa začali čistým štartom Lewisa Hamiltona a kolíziou v prvom kole po ktorej na trať vyšlo tzv. Safety car. Romain Grosjean zachytil monopost Nica Hulkenberga po čom monopost nemeckého jazdca urobil niekoľko premetov a skončil mimo trate. Nico vyšiel z havárie bez zranení a po odstránení vraku preteky pokračovali. **Lewis Hamilton sa držal na prvej pozícii po väčšinu pretekov**, s výnimkou niekoľkých kôl po výmene pneumatík. Svojou pokojnou a premyslenú jazdou dosiahol svoje už 11. víťazstvo tento rok, celkovo 73. v jeho doterajšej kariére, ako aj svoje štvrté v Abú Zabí, čím sa stal najúspešnejším jazdcom na tomto okruhu. Na ďalších stupňoch víťazov skončil **druhý Sebastian Vettel a tretí Max Verstappen**, nasledovaný Danielom Ricciardom. Kimi Raikkonen svoje posledné preteky vo farbách Ferrari nedokončil pre technické problémy, Fernando Alonso ukončil svoju kariéru 11. miestom a dojemnou rozlúčkou pred divákmi, spolujazdcami a súpermi.
Lewis Hamilton sa vyjadril, že dúfal v jasné a presvedčivé ukončenie sezóny s úmyslom upozorniť rivalov, že aj v nadchádzajúcej sezóne má on a celý tím Mercedes v úmysle pokračovať vo výkonoch, ktoré podávali v uplynulom ročníku. Svoj cieľ dosiahol celkom jednoznačne a jeho výkony počas tohto víkendu jasne odzrkadľovali silu a schopnosti tímu Mercedes tak ako sme ich mali možnosť sledovať po celý rok. Foto: Twitter, Instagram, YouTube Info: Formula 1








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.