Pravda o energy drinkoch v aute: to najpodstatnejšie vôbec neriešia!

Energy drinky proti mikrospánku nefungujú, vyhnete sa mu úplne inak. Mikrospánok je pritom jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd a úmrtí na cestách.
Vydané  Text: 
Každý z nás sa už stretol s únavou počas šoférovania, najmä ak išlo o dlhú trasu bez spolujazdca v noci po diaľnici. Najkritickejšie časy sú medzi piatou a šiestou hodinou ráno. Ak je človek 17 hodín bez spánku, je to **porovnateľné s pol promile alkoholu**, čo sú približne dve veľké pivá.
Dopravní experti nám odporúčajú niekoľko možností, ako sa mikrospánku vyhnúť, aj keď nie všetky je vždy možné dodržať. * odpočinok pred jazdou; * vyhýbať sa jazde v noci; * pravidelný príjem stravy; * mať v aute spoločnosť ; * počúvať energickú hudbu; * dodržiavať pitný režim, ale **vyhýbať sa energetickým nápojom a káve**; * odpočívať aspoň pol hodinu na každé tri hodiny; * dobre si cestu naplánovať; * nejazdiť viac ako 800 km denne; * nepoužívať tempomat počas celej jazdy.
Keď ste 17 hodín bez spánku, je to ako mať pol promile alkoholu.
Nápoje s obsahom taurínu a kofeínu majú iba krátkodobý účinok na zníženie únavy, navyše **nezlepšujú koordináciu ani neurýchľujú myslenie**. Treba si tiež uvedomiť, že pri dlhšej jazde sa **zužuje naše zorné pole** až napokon vidíme len úzky pás pred sebou a orientujeme sa iba podľa vozidla pred nami, čo je veľmi nebezpečné.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!