Budú japonské autá lacnejšie? Nová dohoda ruší clá na automobily!

**Japonsko a Európska únia prednedávnom podpísali dohodu o voľnom obchode, ktorá bude mať vplyv až na celú na tretinu globálnej ekonomiky.** Táto dohoda je priamou reakciou na kroky amerického prezidenta, Donalda Trumpa, ktorý zavádza nové protekcionis­tické opatrenia v podobe ciel na dovoz ocele a hliníka aj na rad čínskeho tovaru. Dohoda o voľnom obchode výrazne ovplyvní aj automobilový priemysel…. Prečítať celé
Vydané  Text: 
**Japonsko a Európska únia prednedávnom podpísali dohodu o voľnom obchode, ktorá bude mať vplyv až na celú na tretinu globálnej ekonomiky.** Táto dohoda je priamou reakciou na kroky amerického prezidenta, Donalda Trumpa, ktorý zavádza nové protekcionis­tické opatrenia v podobe ciel na dovoz ocele a hliníka aj na rad čínskeho tovaru.
Dohoda o voľnom obchode výrazne ovplyvní aj automobilový priemysel. Po novom budú musieť obe strany dodržiavať rovnaké medzinárodné normy týkajúce sa bezpečnosti výrobkov aj ochrany životného prostredia. **Na automobily z EÚ sa tak budú rovnaké požiadavky vzťahovať v EÚ aj v Japonsku, nebude ich preto nutné pri exporte znovu certifikovať a vývoz sa zjednoduší.**
Okrem toho **dôjde k postupnému zrušeniu desaťpercentného dovozného cla na automobily z Japonska,** zatiaľ čo japonská vláda umožní prístup širšej škály európskych potravín na svoj trh.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »