Počuli ste už o Tatre 603 X Coupé? Po viac ako 50 rokoch ju plánujú konečne vyrobiť!

Koncept konečne uzrie svetlo sveta.
Vydané  Text: 
V pobočnom závode značky Tatra plánovali koncom 60-tych rokov výrobu novej generácie slávneho modelu 603. Tatra na Mlynské Nivy presunula kompletný vývoj osobných áut, pretože českí konštruktéri sa v tom čase venovali iba tým nákladným. Na Slovensku fungovalo oddelenie pre vývoj podvozkov, motorov, karosáreň a mali sme tu dokonca aj vlastné výpočtové stredisko.
Jedným z pokusov o modernizáciu Tatry 603 bol prototyp X, z ktorého neskôr dokonca vzišla aj funkčná verzia makety X-5. Podobne ako predchádzajúci sedan s označením A, ani tento návrh sa do výroby nakoniec nedostal. Odvodené kombi a dvojdverové GT zostali až dodnes len na papieri. Slovenské múzeum dizajnu sa po viac ako päťdesiatich rokoch rozhodlo vyrobiť laminátovú maketu dvojdverovej verzie v mierke 1:1 a v súčasnosti dokonca spolupracujú aj so samotným autorom konceptu, Jánom Cinom. Koncept by mal byť zhmotnený najneskôr do roku 2020. Pozrite si prvé vizualizácie projektu:




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!