Unikátny pohľad na športový Lexus LC! Neuveríte, ako vyzerá pod povrchom.

Pozrite si prierez športového Lexusu LC.
Vydané  Text: 
Praví motoristi majú z moderných áut častokrát hlavu v smútku. Pod koberčekmi a hrubou vrstvou okrasného plastu sa nachádza tá pravá mechanika, ktorú by chcel mať každý správny fanúšik na očiach. Lexus nám na autosalóne vo Frankfurte vyčaroval úsmev na tvári. Verejnosti ukázal kompletný prierez auta so stručným popisom. Každého na prvý pohľad zaujal atmosférický päťlitrový osemvalec s výkonom 477 kW. Motor využíva tie najmodernejšie materiály a riešenia. Samotné ventily sú vyrobené z titanu. Prierez umožňuje aj fascinujúci pohľad na mechanizmus časovania ventilov, vďaka ktorému motor pracuje raz v úspornom Atkinsonovom cykle, keď šetrí pohonné hmoty, potom v Ottovom cykle pri energickej jazde.
V modeli LC mala premiéru aj nová 10-stupňová automatická prevodovka. Zaujímavosťou je, že sa veľkosťou ani hmotnosťou neodlišuje od predchádzajúcej osemstupňovej prevodovky. Isté obavy máme z použitia plastových materiálov, ktorým prirodzene nedôverujeme. Krútiaci moment sa prenáša na zadné kolesá pomocou diferenciálu Torsen typu B, ktorého konštrukciu krásne vidno na snímke. Torsen (torque sensing) analyzuje využitie krútiaceho momentu a zabezpečuje jeho optimálne rozdelenie. Vďaka tomu je auto počas akcelerácie či v zákrutách o niečo stabilnejšie.
Disky z ľahkých zliatin sú vyfrézované z monolitického kovania procesom, ktorý zabezpečuje udržanie požadovanej mikrokryštalickej štruktúry kovu. Stojí za zmienku, že sú ľahšie a pritom odolnejšie voči poškodeniu ako odliatky. Riadenie s premenlivým prevodovým pomerom a elektronickým asistenčným systémom zvyšuje precíznosť riadenia pri vysokých rýchlostiach.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »