Keby neboli videá, nikto by neveril: Títo ľudia šoférujú autá, hoci nemajú ruky!

Zatiaľ čo sa väčšina mladých sťažuje, že im rodičia nekúpili nové auto alebo byt, tento Američan, Ind a Poliak si idú svojou cestou aj napriek nepriaznivému hendikepu. Dokážu šoférovať iba vlastnými nohami.
Vydané  Text: 


Volá sa Richie Parker a sám tvrdí, že nepočúva ľudí, ktorí tvrdia, že niečo nemôže alebo nevie. Snáď práve pre takéto reči dnes bez väčších problémov šoféruje auto, o ktorého vlastníctve môžeme my iba snívať. Sám vo videu nižšie hovorí, že nemôže povedať, že niečo nedokáže. Sú vraj iba veci, ktoré doteraz nevyskúšal.

Po technickej stránke je jeho špeciálne upravený Chevrolet Impala naozaj zaujímavý. Poznáme úpravy automobilového riadenia pre fyzicky hendikepovaných vodičov, týka sa to však nefunkčnosti ich dolných končatín. Vtedy sa k volantu pridáva obrúč, ktorá alternuje funkciu akceleračného pedála. Richie Parker však nemá ruky, takže celé vozidlo musí ovládať pomocou nôh. Funguje to tak, že šľapou ľavej nohy ovláda malý volant, pravou nohou pracuje s akceleračným pedálom a brzdou. Automatickú prevodovku ovláda pomocou úst, kľúčik do štartéra vkladá a otáča prstami na nohe.



Možno sa pýtate, kam môže takýto človek vôbec jazdiť. Veď do práce očividne nechodí… omyl! Richie Parker pracuje a dokonca pre samotný NASCAR! Je inžinier, technický pracovník za počítačom, pričom pomocou nôh dokáže ovládať počítač cez štandardnú klávesnicu a myš. Vyvíja 3D modely súčiastok

Pre väčšinu z nás nepredstaviteľné, pre Parkera každodenná realita, vďaka ktorej sa nemusí spoliehať na verejnú dopravu a solidárnosť ostatných ľudí, ktorí by mu chvíľami museli pomáhať. Takto si Američan vytvoril vlastný svet, ktorý vie plne kontrolovať a nie je pri ňom odkázaný na iných.

Richie Parker nie je jediný človek na svete, ktorý nemá ruky a pritom šoféruje. Určite aj na Slovensku by sme ich našli niekoľko, na internete však väčšinou nachádzame kuriozity. Jednou z nich je aj Vikram Agnihotri, dnes 47-ročný muž z indického Indore. Dokáže šoférovať svoje Suzuki bez akýchkoľvek úprav pre hendikepovaných! V porovnaní s Parkerom z USA sa bez rúk nenarodil, ale prišiel o ne v priebehu života. Naučil sa ovládať auto s automatickou prevodovkou tak, že volant točí pravou nohou. Takmer neuveriteľné a predsa možné!



Pre nás bližším prípadom je Poliak Bartek Ostałowski, ktorý bol dokonca už v roku 2012 považovaný za profesionáleho automobilového pretekára. Jeho schopnosti sú priam neuveriteľné, pretože tento mladý chalan dokáže aj bez rúk šoférovať športové auto, prekonávať s ním slalom, driftovať a predvádzať ďalšie kúsky, ktoré nezvládajú ani „zdraví“ vodiči.



Kedy ste sa naposledy sťažovali na to, že sa niečo nedá?




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »