Každá desiata nehoda na Slovensku je s alkoholom za volantom

Aký národ, taká štatistika. Cez víkend budú mať policajti akciu, budú kontrolovať alkohol u vodičov.
Vydané  Text: 

Tento víkend prebehne policajná akcia, policajti budú zisťovať alkohol u vodičov (ilustračná fotografia, PPZ SR)


Aj na Slovensku už od roku 2012 funguje iniciatíva s názvom Deň zodpovednosti, ktorej cieľom je upozorňovať na dôsledky pitia alkoholu pred jazdou v pozícii vodiča. Až 88 percent opilcov za volantom sú muži.

Deň zodpovednosti na slovenských cestách organizujú Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom SR a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR a zdôrazňujú, že najviac problémov spojených s pitím alkoholu vodičmi sa deje práve počas predĺžených víkendov.

Zajtra (v piatok 15.9.2017) je štátny sviatok a očakáva sa, že práve počas tohto predĺženého víkendu sa slovenskí vodiči nezaprú, budú piť a sadať za volanty svojich áut. Práve preto bude na celom území Slovenska prebiehať policajná akcia, počas ktorej budú vodiči zastavovaní a meraní na alkotesteroch.

Alkoholizmus patrí k Slovákom práve tak, ako ich nezodpovednosť a neohľaduplnosť na cestách. Aj napriek tomu, že štatistiky poukazujú na pokles počtu nehôd pod vplyvom alkoholu, až každá desiata nehoda je práve s jeho účasťou. Je to alarmujúce číslo, najmä keď si uvedomíte, že väčšina opitých vodičov nehodu nespôsobí a nikto ich neodchytí, ale sú účastníkmi cestnej premávky. V praxi to znamená, že denne okolo vás môže prejsť aj niekoľko áut, ktoré šoféruje opitý vodič.

„Štatistiky Prezídia Policajného zboru (PPZ) ukázali, že až 59 % dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane cez víkendy vrátane piatku, avšak ešte rizikovejšími sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11 % viac dopraných nehôd. V tomto roku dokonca až o 31 % viac. Najmenej zodpovední sú mladí vodiči s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. “



Tento víkend prebehne policajná akcia, policajti budú zisťovať alkohol u vodičov (ilustračná fotografia, PPZ SR)


Štatistiky od polície

KTO SPÔSOBUJE DOPRAVNÉ NEHODY
• Za prvých 8 mesiacov tohto roka eviduje Policajný zbor celkom 9 007 dopravných nehôd (DN). • Za obdobie posledných 5 rokov počet DN klesá (ročne v priemere o 2%). Z celkového počtu DN sa počet nehôd zavinených pod vplyvom alkoholom drží na úrovni 9-10%.
• Od januára do konca augusta 2017 bolo pod vplyvom alkoholu zavinených 964 DN, za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 930 DN.
• Vinníkmi dopravných nehôd, ktorí boli pod vplyvom alkoholu, sú predovšetkým vodiči motorových vozidiel (86%). 7% vinníkov tvoria opití cyklisti a 5% opití chodci (2% ostatní).

KEDY A KDE SÚ NEHODY ZAVINENÉ VODIČMI MOTOROVÝCH VOZIDIEL POD VPLYVOM ALKOHOLU
• Až 59 % dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane cez víkend vrátane piatku z toho najviac v sobotu (24%).
• I napriek tomu, že samotné víkendy sú rizikové, ešte nebezpečnejšie sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11% viac dopraných nehôd, v tomto roku dokonca až o 31% viac.
• Najviac opitých vodičov sadá za volant v čase od 16 hodiny poobede do približne tretej hodiny ráno, zvlášť v čase od 22.00 – 24.00 hod.
• December patrí podľa policajných štatistík medzi najrizikovejšie mesiace.
• Až tri štvrtiny (75%) nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane v obci, čo môže znamenať, že Slováci podceňujú práve krátke jazdy, ako napríklad návrat z návštevy, stretnutia alebo cesta na nákup.

„Fúkať“ do alkotesterov budú musieť všetci účastníci cestnej premávky, vrátane cyklistov a motocyklistov (ilustračná fotografia, PPZ SR)


KTO ŠOFÉRUJE POD VPLYVOM ALKOHOLU
• Z hľadiska pohlavia, nehody pod vplyvom alkoholu spôsobí v priemere 88 % mužov-vodičov a 12 % žien-vodičiek. • V období posledných troch rokov rastie počet žien (1,5%), ktoré sadnú za volant po požití alkoholu.
• Z hľadiska vodičskej praxe, najmenej zodpovední sú začínajúci vodiči (muži aj ženy) s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu.
• Z hľadiska veku, najmenej zodpovední vodiči sú mladí ľudia vo veku 18 – 24 rokov (24 %).
• To, že aj menšie množstvo alkoholu spôsobuje horšiu koordináciu, motoriku a koncentráciu svedčí, že v prípade viac ako polovice (54%) nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu narazí vodič do pevných prekážok (napr. zaparkované alebo odstavené vozidlo, stĺp, strom, plot). V 26% sa opití vodiči zrazili s idúcim vozidlom.
• Z hľadiska príčiny dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa v 49 % prípadoch vodiči nedostatočne venovali riadeniu vozidla (otáčanie sa v aute, telefonovanie, bavenie sa so spolujazdcami, …) a v 26 % prípadoch bola príčinou neprimeraná rýchlosť jazdy.

Zdroj: Štatistiky Prezídia Policajného zboru SR (2012 – august 2017)






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.