Bezpečnosť

Už našli spôsob, ako zabrániť zlodejom kopírovať signál z kľúča auta. Je za tým jednoduchý princíp

Geniálny vynález na ochranu auta pred krádežou alebo iba ďalšia zábavná výzva pre šikovných zlodejov?

Vydané  Text: 

Stále viac áut je vybavených takzvaným bezkľúčovým systémom na otváranie dverí a štartovanie motora, pri ktorom nie je nutné zasúvať kľúč do štartovacej skrinky.

Mohlo by sa zdať, že už len tento princíp je dobrou ochranou pred krádežou, no opak je pravdou.

Zlodeji áut sú šikovní a používajú pokročilé zariadenia na klonovanie signálu elektronického kľúča. A stáva sa to častejšie, ako si myslíte.

Z 616 testovaných vozidiel, ktoré podrobil testu nemecký autoklub ADAC, bolo len 44 vozidiel chránených pred metódou relay attack (7%).

To znamená, že 93% vozidiel nie je chránených a takmer každý majiteľ bezklúčového auta čelí potenciálnemu nebezpečenstvu. 

Ako funguje krádež bez kľúča

Ako môže niekto otvoriť a naštartovať vaše auto bez kľúča?

Bezklúčový systém funguje na základe signálu. Kľúč vysiela signál, ktorý auto prijme. Zachytenie a duplikácia tohto signálu sa nazýva relay attack.

Zlodeji jednoducho stoja pri vašich dverách a zachytia signál z kľúča v taške alebo kabáte, ktorý visí na vešiaku. Na to majú špeciálne zariadenie, ktoré však stojí len niekoľko desiatok eur. Potom už je pre nich hračka otvoriť auto, naštartovať ho a jednoducho s ním odísť preč.

Nielen nové autá sú ohrozené

Možno si teraz myslíte: moje auto už je staré dosť, na toto nebudú zlodeji zvedaví.

No aj staršie modely, ktoré majú bezklúčové odomknutie dverí, sú žiadanou korisťou.

Zlodeji majú záujem o súčiastky ako airbagy, volanty, audio a informačné systémy a dokonca aj celé interiéry, prípade veci, ktoré nechali ľudia v autách. Tablety, peňaženky, cennosti, ale pokojne aj značkové oblečenie či dokonca rezervné kolesá.

Video: Krádež 13 áut za 6 minút. Za všetko môže bezkľúčový vstup

Video poukazuje na jednoduchosť krádeže novších automobilov vybavených systémom Keyless, teda bezkľúčovým vstupom, prípadne aj bezkľúčovým štartom.

Metóda sleeping battery?

Možné riešenia zahŕňajú držanie kľúča ďalej od predných dverí, uchovávanie kľúča v kovovej schránke alebo zabaľovanie do hliníkového fólie.

Niektorí ľudia dokonca ukladajú kľúč do chladničky alebo mrazničky.

Ďalšou možnosťou je vypnutie bezkľúčového systému pre otváranie a zamykanie.

Ale prečo sa trápiť, keď to môže byť jednoduché?

Istá zahraničná spoločnosť zaoberajúca sa bezpečnosťou automobilov vyvinula údajne účinnú metódu, ktorá sa volá sleeping battery a v podstate ide o spôsob, ktorým sa kľúč od auta fakticky uspí.

Po 3 minútach nečinnosti vstavaný senzor uvedie batériu kľúča do režimu spánku, čím znemožní duplikovanie jeho signálu.  Neodosielajú sa dokonca vôbec žiadne signály, takže zlodeji nemajú šancu.

Výhody sleeping battery sú vskutku zaujímavé. Hodí sa do väčšiny kľúčov od áut, nie sú potrebné žiadne zmeny na aute ani kľúči, pretože nahradí batériu CR2032 alebo CR2450.

Najkradnutejšie autá na Slovensku: Zlodeji nemajú záujem o všetky značky, nejde ani o predaje

Zlodeji áut vidia príležitosť najmä v tom, že ľudia parkujú svoje autá na vonkajších parkoviskách a mnohí na uliciach pred domami, hoci majú k dispozícii vlastné parkovisko za bránou. Krádež auta prebieha doslova v sekundách a výberu automobilu zvyčajne prechádza aspoň krátke sledovanie. Inokedy sa vraj zlodeji spoliehajú na náhodu, keď si skrátka vyhliadnu vopred určený model... Prečítať celé

Nevýhody tohto riešenia však existujú tiež: v prvom rade nerieši situáciu, kedy sa zlodej na odcudzenie vozidla pripravuje a vyslovene striehne na to, kedy ho jeho majiteľ zamkne a odíde preč. Tri minúty sú vtedy skutočne mimoriadne veľkorysým časom, počas ktorého spraví zlodej svoju prácu bez problémov. Ďalším problémom je jednoducho mierny diskomfort – aby sa batéria opäť prebudila, musí prebehnúť jej aktivácia, čo ľudí, ktorí si predtým priplatili za odbremenenie od potreby používať kľúč aj mechanicky, môže prekážať.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »