Svet e-bikov značky DEMA

Elektrobicykle sa stali najrýchlejšie rastúcim segmentom cyklistického priemyslu. Vďaka jednoduchosti použitia a vzrušujúcemu výkonu sú medzi cyklistami čoraz populárnejšie.

Aké typy elektrobicyklov existujú a na čo sa sústrediť pri ich kúpe?
Vydané  Text: 

Vyzerajú a pôsobia ako tradičné bicykle, ale majú vstavaný motor, ktorý vás poháňa vpred, vďaka čomu sú obľúbenou voľbou na rekreáciu aj dochádzanie. Nasadnúť prvýkrát na elektrický bicykel alebo e-bike môže byť ako objavenie super schopnosti. Odrazu môžete držať krok v premávke, ľahšie ťahať deti alebo nákup, doraziť menej spotení do cieľa, prípadne do práce. Alebo si jednoducho užiť terén, ktorý by sa inak mohli zdať príliš ďaleko alebo príliš ťažký.

Na svoje si však prídu i vrcholoví športovci, ktorí môžu vďaka motorovému pohonu lepšie udržiavať tep a posilňovať tak kondíciu i v náročných terénoch. Elektrické bicykle prichádzajú v širokej škále štýlov a konfigurácií.

Nákup elektrobicykla si však už vyžaduje vyššiu dávku znalostí a vedomostí ako u štandardných bicyklov. Ak by ste si chceli kúpiť nový elektrický bicykel, tu je niekoľko rád a tipov ako vybrať ten pravý pre vaše potreby.

DEMA E-llen

Typ bicykla Elektrobicykle sú tiež kategorizované podľa celkového dizajnu a vhodnosti pre rôzne terény. Zatiaľ čo presné názvy sa líšia v závislosti od výrobcu, väčšina elektrobicyklov spadá do jednej z nasledujúcich štyroch kategórií:

City bicykle Tieto bicykle sú určené na použitie v mestských oblastiach. Nie sú vhodné do terénu, ale sú ľahké a dobre sa s nimi manipuluje. Sú zvyčajne najlacnejšou alternatívou.

Crossové bicykle Hybridné bicykle sú vhodné pre mestských aj off-roadových jazdcov. Zvyčajne sú ľahšie ako horské bicykle, ale stále si zachovávajú i možnosť jazdiť naprieč drsným terénom.

Horské bicykle Tieto bicykle sú určené práve do drsného terénu. Sú oveľa všestrannejšie a majú lepšie odpruženie. Nevýhodou je, že sú ťažšie a často aj drahšie.

 

DEMA Levreiro

Váha

Elektrobicykle sú ťažšie ako tradičné bicykle. Pridaná hmotnosť motora a batérie znamená, že zvyčajne vážia medzi 15 kg a 30 kg. Platí tu priama úmera, čím ľahší tým drahší. Ak plánujete nosiť svoj nový bicykel každý deň po schodoch alebo do vlaku, pamätajte na túto skutočnosť pri rozhodovaní, ktorý si kúpiť. Stredný pohon alebo motor zadného náboja Elektrické bicykle majú dva typy motorov, a to stredný pohon alebo motor zadného náboja.

Motor s pohonom je umiestnený v strede bicykla medzi pedálmi. V strede zadného kolesa je potom umiestnený motor zadného náboja. Nábojové bicykle sú najlacnejšou možnosťou. Elektrobicykle s motorom v zadnom náboji sú konštrukčne jednoduchšou alternatívou. Aj preto nábojové motory ovládli kategórie menej náročné na výkon. Nie sú také účinné ako motory so stredným náhonom, ale považujú sa za ideálne na jazdu na rovných cestách po dlhú dobu.

Bicykle so stredným pohonom sú drahšie, no sú aj výkonnejšie. Centrálna poloha motora nielen zvyšuje krútiaci moment, ale celkovo robí bicykel vyváženejším. Ak plánujete pravidelne jazdiť do kopcov, odporúčame investovať viac peňazí za motor so stredným pohonom.

DEMA eRoyal

Batéria

Elektrobicykel vám otvorí nové obzory a vzdialenosti. Tu k sebe buďte úprimní, vydržíte sedieť 80 kilometrov v sedle? Jednoduchá rovnica: čím väčšia kapacita batérie = tým vyššia cena bicykla. Všetky elektrické bicykle ukazujú dojazd na LCD displeji či v mobilnej aplikácii. To vám napovie, ako dlho môžete jazdiť na bicykli na jedno nabitie. Bohužiaľ, pretože rozsah závisí od mnohých faktorov (intenzita jazdy, náročnosť terénu, váha cyklistu, atď.), je často veľmi variabilný. Bicykle s najväčším dojazdom majú najväčšie batérie a najmenej výkonné motory. To spôsobuje kompromis, kde najvýkonnejšie bicykle majú aj najnižšie dojazdy.

Ku každému elektrobicyklu samozrejme dostanete nabíjačku, ktorú si môžete vziať so sebou na cesty, kde si nie ste istí dĺžkou, takže si svoj elektrobicykel v prípade potreby jednoducho dobijete z akejkoľvek zásuvky. Na nabitie batérie do plnej kapacity budete potrebovať tri až päť hodín.

DEMA Boost

Doplnky

Elektrobicykle sa predávajú s radom doplnkov, ktoré uľahčujú ich používanie. Tu je niekoľko vecí, ktoré treba hľadať. Osvetlenie: Elektrické bicykle sa často predávajú so svetlami, prípadne si ich môžete doplniť vlastnými. Sú bezpečnostnou požiadavkou, ak plánujete jazdiť v noci. Nosiče: Vďaka pridanej sile e-bikov sú ideálne na prepravu nákladu. Ak chcete túto výhodu využiť, budete chcieť nosič na zadné koleso. LCD displej: LCD sa často inštaluje na riadidlá. Sú užitočné na znázornenie využitia batérie, maximálnej rýchlosti a informácií o asistencii pedálov. Integrácia smartfónu: Niektoré elektronické bicykle ponúkajú integráciu smartfónu. To vám umožní spárovať bicykel so smartfónom a nainštalovať aplikácie, ktoré poskytujú užitočné informácie, ako sú súradnice GPS.

Zabezpečenie: Elektrické bicykle sú drahé, a preto sú obľúbeným cieľom zlodejov. Pevný zámok je samozrejme požiadavka, ale mali by ste zvážiť aj sledovanie GPS, ktoré vám môže pomôcť nájsť váš bicykel v prípade krádeže.

DEMA Imperia 5 Tour

Servisovanie

Všetky bicykle vrátane elektrobicyklov vyžadujú pravidelnú údržbu. Aj keď môže byť lákavé nakupovať od malého výrobcu, pri tom je dôležité zvážiť použiteľnosť. Je oveľa jednoduchšie nájsť náhradné diely pre veľké značky. Z rovnakého dôvodu zvážte taktiež nákup v kamennom obchode a nie v e-shope. Mať fyzické miesto, kam môžete vziať bicykel na opravu či servis, sa určite oplatí. Ako aj pre klasické bicykle tak i pre elektrobicykle platí, že najdôležitejšie pre správne sedenie je vedieť, akú veľkosť rámu bicykla potrebujete. Tá sa určuje na základe vašej výšky.

Návšteva obchodu s bicyklami je i preto najlepším spôsobom, ako si zaistiť, aby vaše kolená, ramená, chrbát, chodidlá a ruky správne zarovnané pre jazdnú pozíciu, ktorú potrebujete. Môžete tiež navštíviť špecialistu pre detailné prispôsobenie bicykla, ktoré môže zabrániť chronickým zraneniam a pomôže vám podávať čo najlepší výkon.

Keď budete v obchode s bicyklami, nájdite si čas aj na otestovanie bicykla, ktorý chcete. Väčšina predajní má na to pre zákazníkov priestor. Testovanie viac ako jedného e-biku vám poskytne lepší prehľad o vašich možnostiach a pomôže vám vybrať si či uistiť sa, ktorý štýl je pre vás najlepší.

DEMA Omega

Ponuka elektrobicyklov je dnes naozaj obrovská. Značka DEMA ponúka na svojich stránkach www.dema.bike naozaj širokú škálu skvelých a spoľahlivých modelov a variantov, ktoré vás určite nadchnú.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.