Fotogaléria:ŠKODA Parts Centrum spracuje 25 000 objednávok denne

Vo veľkých MPV je rozhodujúcim faktorom priestor pre posádku a jej batožinu. Nový Ford S-Max však ponúkne oveľa viac a v rámci segmentu rodinných vanov zachádza najďalej.


Hneď to ukazuje kvalitou spracovania a bohatými možnosťami výbavy, ktoré predvádza aj testované auto. S-Max má oproti konkurentom jasnú výhodu vo svojom mladom veku, v cenníku tak má aj tie najmodernejšie bezpečnostné a komfortné prvky. Napríklad vynikajúce príplatkové predné sedadlá s vyhrievaním, odvetrávaním, so širokými možnosťami nastavenia a s masážnou funkciou. Radosť v nich cestovať aj na dlhé trate, ktoré neunavia telo.

Rovnako aj vzadu je sedenie nadmieru komfortné, v 5-miestnej verzii majú všetci pasažieri dostatok miesta v každom smere aj s poriadnou rezervou a k tomu dostatok odkladacích priestorov na drobnosti. To je však pre S-Max typická a známa vlastnosť, variabilitou a priestorom boduje na plnej čiare. Novinkou je tu multimediálny systém Sync 3 ovládaný cez 8-palcový dotykový displej na centrálnej konzole. Oproti jeho minulým verziám sa posunul v pozitívnom smere. Teraz má oveľa príjemnejšie menu, väčšie tlačidlá a podstatne rýchlejšie reakcie.

Pohoda pokračuje aj počas jazdy, ktorá je vďaka dobrému odhlučneniu motora a komfortnému pruženiu podvozka veľmi pokojná a tichá. Na dobrej úrovni je aj ovládateľnosť a jazdné vlastnosti auta dobre reagujúceho tak na pokyny volantu, ako aj brzdového a plynového pedála.

Reakcie motora sú s novým biturbo naftovým motorom oveľa priamejšie ako pri dvojlitri s jedným turbodúchadlom a agregát je živší v širšom spektre otáčok. Poháňa výhradne predné kolesá a jeho nástup výkonu je taký výrazný, že pri rýchlej akcelerácii má auto na mokrom povrchu problémy s trakciou. Výkon motora sa prenáša cez šesťstupňovú dvojspojkovú prevodovku PowerShift, ktorá exceluje v jemnosti radenia a aj rozjazdy sú na rozdiel od iných podobných prevodoviek veľmi hladké a plynulé. Spotreba 6,8 l/100 km nie je takou veľkou záťažou pre rozpočet ako vyššia cena. Veľké, praktické a dobre zladené auto ju však dostatočne ospravedlňuje.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.