Fotogaléria:Bezpečnostný pás s airbagom

Spoločnosť v továrni Magna Steyr jej bude robiť aj BMW Z5, ktoré vyvíja BMW spolu s Toyotou.


Nie je tajomstvom, že automobilka BMW spoločne s Toyotou vyvíja novú platformu pre športové modely. Na nej by v blízkej budúcnosti mala byť postavená aj dlho očakávaná Toyota Supra či BMW Z5.

O pripravovaných novinkách sa toho ešte veľa nevie. Novým poznatkom je miesto výroby. Supra aj Z5 sa budú spoločne montovať v neďalekom Rakúsku, v továrni spoločnosti Magna Steyr. Doposiaľ tam prebieha výroba modelov Mini. Konkrétne sa jedná o modely Paceman a Countryman. Zatiaľ čo sa produkcia Countrymana presunie do inej krajiny, Paceman s najväčšou pravdepodobnosťou skončí bez náhrady.

Výrobnú kapacitu továrne by mala zaplniť montáž nových modelov. Zatiaľ sa počíta s produkciou až 60 000 áut ročne. Nie je však známe, o koľko modelov pôjde. Šepká sa aj o tom, že nová platforma by mohla poskytnúť základy pre novú generáciu Toyoty GT86.

O novej Z5ke vieme s istotou povedať, že sa objaví s plátenou strechou. Dokonca sa vôbec nepočíta s verziou kupé. Samozrejmosťou bude aj ostrá verzia M, ktorá by mala disponovať výkonom až 313 kW (450 koní).

Očakávaná Supra je stále zahalená pod rúškom veľkého tajomstva. Ostáva len dúfať, že si zachová tvary konceptu FT-1, ktorý automobilka predstavila v roku 2014. Ten niektorí považujú za predzvesť športovej Toyoty.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.