5 otázok pre najväčších / Rozhovory so zástupcami OMV, Slovnaft, Shell a ORLEN

Predstaviteľom štyroch najväčších sietí čerpacích staníc na Slovensku sme položili rovnakých 5 otázok.

Vydané  Text:  Juraj Hrivnák

Otázky:

  1. Ako sa vyvíja trh čerpacích staníc, čo od nich požadujú zákazníci? Došlo k nejakým zmenám, prípadne zaznamenávate nejaké zaujímavé trendy?
  2. Čo považujete za silnú stránku práve vašej siete čerpacích staníc?
  3. Akej obľube sa u vás tešia prémiové palivá? Chystáte/priniesli ste v nedávnej minulosti nejaké novinky v tejto oblasti?
  4. Ako je to s elektromobilmi? Poskytujete služby aj elektromobilistom, prípadne plánujete budovať nabíjacie stanice na čerpacích staniciach? Aké a za akých podmienok?
  5. Aký máte pomer tržieb z predaja paliva verzus z ostatných služieb, ktoré poskytujete?

 

SHELL

Jana Voštinárová, riaditeľka korporátnej komunikácie Shell

Ako sa vyvíja trh čerpacích staníc, čo od nich požadujú zákazníci? Došlo k nejakým zmenám, prípadne zaznamenávate nejaké zaujímavé trendy?

Zákazníci dnes od čerpacích staníc očakávajú omnoho viac ako len predaj palív. Čerpacie stanice sa stávajú vyhľadávaným miestom pre občerstvenie na cestách, stretnutia pri káve či miestom, kde si zákazníci môžu nakúpiť čerstvé potraviny. V spoločnosti Shell na tieto trendy samozrejme reagujeme. Aj preto sme v roku 2021 priniesli novú značku kvalitnej kávy a chutného občerstvenia Shell Café, modernizujeme priestory pre príjemné posedenie v interiéri, a v neposlednom rade si zákazníci môžu nakúpiť čerstvé potraviny v našom koncepte Gourmet.

Tento trend ešte akceleruje rozvoj elektromobility, keďže dobiť elektromobil trvá dlhší čas ako natankovať palivo a preto predpokladáme, že sa budúce potreby motoristov budú viac sústrediť na doplnkové služby.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Čo považujete za silnú stránku práve vašej siete čerpacích staníc?

Čerpacie stanice Shell sú už 30 rokov obľúbenou destináciou motoristov na Slovensku. Sila našej značky vychádza z viac ako 100 rokov skúseností po celom svete a neustálej snahe prinášať inovácie.

Shell je synonymom pre špičkovú kvalitu palív a služieb. Našou absolútnou prioritou je dodržiavanie vysokých prevádzkových štandardov tak, aby sa naši zákazníci cítili pri každej návšteve príjemne a bezpečne. Veľký dôraz kladieme na služby vonkajšej obsluhy, ktorá je pridanou hodnotou pre zákazníkov a jej cieľom je uľahčiť nielen samotné tankovanie, ale zároveň poskytnutie pomoci napríklad pri doplňovaní prevádzkových kvapalín.

Pracujeme tak, aby sme pre našich zákazníkov boli spoľahlivým partnerom na cestách, na ktorého sa môžu vždy spoľahnúť. A to nielen pri samotnom tankovaní kvalitných palív. Tie vyvíjame vo vlastných laboratóriách v Nemecku, kde naši vedci investujú tisíce hodín do ich výskumu a testovania. Shell je známy aj technologickým partnerstvom s motoristickým tímom Scuderia Ferrari. Vďaka tomu môžeme testovať palivá v extrémnych podmienkach motoršportu. Výsledkom je, že palivo pre pretekárske monoposty a palivo Shell V-Power Racing na čerpacích staniciach Shell obsahujú až 99 % rovnakých zlúčenín.

Teší nás, že okrem kvalitných palív si naši zákazníci plánujú svoju cestu tak, aby sa mohli zastaviť na lahodnú kávu a občerstvenie Shell Café. Milovníci kávy si môžu vybrať medzi dvoma typmi zŕn (100% Arabica alebo Espresso zmes) a naše chrumkavé hot-dogy s kvalitným párkom a výbornými omáčkami sa stali už neodmysliteľnou súčasťou sortimentu na našich čerpacích staniciach.

Veľkým benefitom je náš vernostný program Shell ClubSmart, vďaka ktorému môžu členovia vymieňať svoje vernostné body za zľavy na palivo, sortiment na predajni, alebo lákavé odmeny. Vďaka aplikácii Shell má každý člen prehľad o výhodách a personalizovaných ponukách vo svojom mobile.

Akej obľube sa u vás tešia prémiové palivá? Chystáte/priniesli ste v nedávnej minulosti nejaké novinky v tejto oblasti?

Všetky palivá Shell obsahujú unikátne aditíva. Naše prémiové palivá (benzín 95, 100 a diesel) majú názov Shell V-Power a obsahujú väčšie množstvo týchto motoru prospešných zlúčenín. Palivá Shell V-Power sú zamerané najmä na čistiace schopnosti. Predchádzajú vzniku nečistôt v palivovej sústave, pomáhajú rozpúšťať už vzniknuté usadeniny a tak prispievajú k predĺženiu životnosti motora. Palivá vyvíjame vo vlastných laboratóriách v Nemecku, kde naši vedci investujú tisíce hodín do ich výskumu a testovania. Vďaka nášmu technologickému partnerstvu s tímom Scuderia Ferrari môžeme testovať palivá v extrémnych podmienkach motoršportu. Výsledkom je, že palivo pre pretekárske monoposty a palivo Shell V-Power Racing na čerpacích staniciach Shell obsahujú až 99 % rovnakých zlúčenín.

Ako je to s elektromobilmi? Poskytujete služby aj elektromobilistom, prípadne plánujete budovať nabíjacie stanice na čerpacích staniciach? Aké a za akých podmienok?

Našou snahou je prinášať zákazníkom produkty a služby, ktoré im uľahčia prechod na nízkoemisnú dopravu. Elektromobilitu vnímame ako kľúčový nástroj na dekarbonizáciu osobnej cestnej dopravy. V súčasnosti ponúkame na Slovensku na vybraných lokalitách dobíjanie pre elektroautá. Zároveň s rozvojom elektromobility úzko súvisí aj rozvoj digitálnych riešení. Preto sme predstavili hybridnú kartu Shell card, ktorá umožňuje platenie nielen za tankovanie ale tiež za nabíjanie na viac ako 300 000 nabíjacích bodoch v Európe. Toto riešenie je ideálne pre firemné flotily. Do budúcna je naším plánom ponúkať dobíjacie miesta vodičom tam, kde ich potrebujú.

Aký máte pomer tržieb z predaja paliva verzus z ostatných služieb, ktoré poskytujete?

Keďže čerpacie stanice už nie sú len miestom pre rýchle natankovanie, je pre nás dôležité rozvíjať predaj doplnkového tovaru a služieb. Našou celosvetovou ambíciou do roku 2025 je dosiahnuť polovicu zisku z predaja občerstvenia a doplnkových služieb.


ORLEN

Jan Suchocki, riaditeľ maloobchodnej siete, ORLEN Slovensko

Ako sa vyvíja trh čerpacích staníc, čo od nich požadujú zákazníci? Došlo k nejakým zmenám, prípadne zaznamenávate nejaké zaujímavé trendy?

Na trh sme vstúpili v roku 2019 otvorením svojej prvej prevádzky v Malackách. Na našom trhu sme zatiaľ relatívne krátko, prinášame so sebou overené a úspešné know-how z ďalších piatich krajín. Okrem Slovenska pôsobíme v Poľsku, Česku, Maďarsku, Nemecku i Litve, celkovo prevádzkujeme viac než tritisíc čerpacích staníc. Máme smelé plány a chceme sa rýchlo zaradiť medzi najväčších hráčov na trhu. Našu osvedčenú kvalitu v podobe aditivovaných palív a chutného občerstvenia nájdete už na 90 rôznych miestach na Slovensku. K dispozícii je 59 staníc s obsluhou a 31 samoobslužných staníc ORLEN Express, ktoré konkurujú nízkonákladovým konkurentom. Naším konečným cieľom je stať sa dvojkou na trhu, čiže najväčším zahraničným reťazcom.

Čo považujete za silnú stránku práve vašej siete čerpacích staníc?

Zákazníkom ponúkame optimálnu kombináciu kvalitného paliva za atraktívnu cenu s patričným komfortom pri návšteve našich čerpacích staníc. Aj v rámci prebiehajúcej marketingovej kampane zdôrazňujeme kvalitu našich palív, ktoré aj na základe nezávislých motorových skúšok čistia motorovú sústavu a pri prémiových palivách Verva zároveň zvyšujú výkon motora. Dávame si záležať aj na kvalitných službách pre zákazníka i chutnom občerstvení v medzinárodnom gastronomickom koncepte STOP CAFE.

Akej obľube sa u vás tešia prémiové palivá? Chystáte/priniesli ste v nedávnej minulosti nejaké novinky v tejto oblasti?

Na čerpacích staniciach ORLEN si môžu zákazníci vybrať spomedzi štandardného paliva Efecta a prémiového paliva Verva. Popri aditivovaných palivách Efecta 95 a Efecta Diesel môžu motoristi na vybraných čerpacích staniciach natankovať prémiové Verva 100 a Verva Diesel. Verva 100 je prémiový 100-oktanový benzín s jedinečným zložením a vlastnosťami aj v rámci celého slovenského trhu. Za hlavnú prednosť našich palív považujeme čistiace schopnosti, overené motorovými testami v nezávislých akreditovaných laboratóriách. Všetky naše palivá obsahujú na mieru vytvorené balíčky aditív. Práve vďaka nim majú palivá Efecta čistiaci účinok na motor i palivovú sústavu, a prémiové palivá Verva pridávajú ešte aj citeľné zvýšenie výkonu. Naše pohonné hmoty systematicky testujeme v štyroch fázach od výroby až po kontrolu na samotných čerpacích staniciach. Môžeme potvrdiť, že záujem motoristov o naše palivá neustále rastie, rovnako ako predaj prémiových palív.

Ako je to s elektromobilmi? Poskytujete služby aj elektromobilistom, prípadne plánujete budovať nabíjacie stanice na čerpacích staniciach? Aké a za akých podmienok?

Vzhľadom na to, že na slovenský trh sme vstúpili v roku 2019, sledujeme predovšetkým náš aktuálny cieľ, ktorým je stať sa trhovou dvojkou. Samozrejme, uvidíme, čo prinesie budúcnosť, máme naše krátkodobé i dlhodobé plány. Chceme sa taktiež venovať budovaniu batériovej a vodíkovej elektromobility.

Aký máte pomer tržieb z predaja paliva verzus z ostatných služieb, ktoré poskytujete?

Väčšinu tržieb v slovenskej sieti ORLEN tvoria tržby z predaja pohonných hmôt, zvyšok tržieb tvoria predaje iných ako pohonných hmôt. Podiel iných ako palivových výrobkov je menej ako 20 % a líši sa v závislosti od umiestnenia a využitia čerpacej stanice.


OMV

Miriam Fellingerová, retail manažérka OMV Slovensko

Ako sa vyvíja trh čerpacích staníc, čo od nich požadujú zákazníci? Došlo k nejakým zmenám, prípadne zaznamenávate nejaké zaujímavé trendy?

Trh čerpacích staníc sa v posledných rokoch dynamicky vyvíja s dôrazom na komfort, rozsah služieb a multifunkčnosť. Čoraz viac sa čerpacie stanice menia na strediská služieb a malých nákupov pre motoristov. Tento trend bude podľa nás pokračovať s ďalším rozvojom elektromobility.

Zákazníci oceňujú nielen dostupnosť siete, či možnosť platby priamo na stojane, ale aj širokú ponuku potravín. Na vybraných čerpacích staniciach OMV ponúkame v spolupráci s reťazcom BILLA nonstop kvalitné potraviny. Rovnako stále platí, že kvalitná káva a občerstvenie v podobe čerstvo pripravených a zapečených bagiet sú pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou cesty.

Čo považujete za silnú stránku práve vašej siete čerpacích staníc?

Našou silnou stránkou je dostupnosť našich čerpacích staníc po celom Slovensku, kvalitné palivá a rozsah služieb, ktoré ponúkame. Hrdí sme aj na kvalitné gastronomické služby a príjemnú atmosféru na našich čerpacích staniciach. V poslednom období sme realizovali rekonštrukcie mnohých našich čerpacích staníc s cieľom poskytnúť ešte lepšie služby našim zákazníkom. Postupne prechádzajú rekonštrukciou vybrané prevádzky, za účelom zvýšenia  dostupnosti konceptu VIVA BILLA.

Akej obľube sa u vás tešia prémiové palivá? Chystáte/priniesli ste v nedávnej minulosti nejaké novinky v tejto oblasti?

Prémiové palivá majú u nás svoj stály okruh zákazníkov, ktorí si cenia ich výhody ako je napríklad vyšší obsah aditív OMV, ktoré priaznivo vplývajú na výkon a čistotu motorov. Prémiový benzín má navyše nižší obsah biozložky, čo je dôležité najmä pre staršie vozidlá. Palivá MaxxMotion pravidelne inovujeme a vylepšujeme tak aby spĺňali prísne požiadavky automobilového priemyslu.

Ako je to s elektromobilmi? Poskytujete služby aj elektromobilistom, prípadne plánujete budovať nabíjacie stanice na čerpacích staniciach? Aké a za akých podmienok?

V rámci našej ambicióznej korporátnej stratégie dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050 plánujeme okrem iného postupnú výstavbu rýchlonabíjačiek na vybraných čerpacích staniciach. Momentálne máme v prevádzke dve takéto lokality a intenzívne pracujeme na rozšírení tejto siete. O konkrétnych podmienkach a lokalitách budeme verejnosť informovať v priebehu nasledujúcich mesiacov, po ukončení testovania technických riešení. Elektromobilitu nevnímame ako ohrozenie nášho „tradičného“ biznisu, ale naopak, ako príležitosť rozšíriť naše služby.

Aký máte pomer tržieb z predaja paliva verzus z ostatných služieb, ktoré poskytujete?

Konkrétny pomer tržieb z predaja paliva a ostatných služieb nezverejňujeme. Avšak môžeme potvrdiť, že segment shopu a gastronómie si získava medzi zákazníkmi stále väčšiu obľubu. Čerpacie stanice dnes pre mnohých neslúžia len ako miesto na tankovanie, ale aj ako miesto pre rýchly nákup potravín či miesto na stretnutie s priateľmi pri šálke kvalitnej kávy.


SLOVNAFT

Anton Molnár, hovorca a riaditeľ komunikácie SLOVNAFT

Ako sa vyvíja trh čerpacích staníc, čo od nich požadujú zákazníci? Došlo k nejakým zmenám, prípadne zaznamenávate nejaké zaujímavé trendy?

Slovnaft je sieť s najväčším počtom čerpacích staníc a na Slovensku je stále najdostupnejšou značkou. Počas uplynulého roka sme niektoré z našich čerpacích staníc odovzdali nového hráčovi na trhu, poľskej sieti čerpacích staníc PKN Orlen. Prevod 38 čerpacích staníc Slovnaft je súčasťou obchodu medzi Skupinou MOL a spoločnosťou PKN Orlen, kedy MOL získa v Poľsku viac ako 400 čerpacích staníc s celoštátnym pokrytím a poľskému partnerovi odovzdá necelé dve stovky čerpacích staníc v Maďarsku a na Slovensku.

Po pandemických rokoch sme už minulý rok zaznamenali väčší záujem verejnosti o cestovanie a tento trend pokračuje naďalej. Znamená to nielen zvýšený predaj pohonných hmôt, ale aj návrat našich zákazníkov a zákazníčok na naše čerpacie stanice, kde si môžu dať dobrú kávu a oddýchnuť si počas cesty. V tomto roku je predaj palív stabilný, v prípade prémiových palív je záujem vyšší ako v minulosti.

Čo považujete za silnú stránku práve vašej siete čerpacích staníc?

Slovnaft patrí medzi najznámejšie značky na Slovensku. Vďaka 234 čerpacím staniciam, ktoré nájdete všade na Slovensku, od Malaciek až po Michalovce, sme v každodennom kontakte s väčšinou vodičov a vodičiek na domácich cestách. Dlhodobo sa sústredíme na skvalitňovanie poskytovaných služieb, aby sme prinášali energiu pre autá, vodičov aj celú posádku auta.

Neustále ideme dopredu, preto sme počas uplynulého roka inovovali naše palivo a predstavili doteraz najlepšie zloženie palív EVO s vylepšenou aditiváciou EVOTECH formula, ktorá prináša trojitý efekt: dlhšiu životnosť motora, lepší výkon a nižšie emisie. Ponuku našich pohonných hmôt – štandardných aditivovaných palív EVO a prémiových palív EVO Plus – dopĺňajú alternatívne palivá: CNG, LPG, AdBlue  alebo nabíjacie stanice pre elektromobily. Na niektorých servisných staniciach zavádzame možnosť zaplatiť za tankovanie bezkontaktne priamo na výdajnom stojane.

Súčasťou zlepšovanie zákazníckeho zážitku na našich čerpacích staniciach je aj skvalitňovanie gastronomickej ponuky. Na vybraných čerpacích staniciach nájdete reštaurácie Fresh Corner s pestrou ponukou čerstvých jedál a príjemným reštauračným sedením. T. Kvalitnú, čerstvo praženú kávu a obľúbený hot-dog alebo výber zo sortimentu dopekaného pečiva či čerstvé bagety si možno dopriať až na malé výnimky na väčšine našich čerpacích staníc. O obľúbenosti svedčia aj čísla, keď sme sa za minulý rok predali 9 miliónov šálok kávy a 5 miliónov hot-dogov.

Myslíme aj na ľudí so zdravotným znevýhodnením. Vybrané čerpacie stanice disponujú širšími parkovacími miestami pre imobilných, pre komfortnejší kontakt s personálom inštalujeme k pokladniam načúvacie slúchadlá a madlá pre ľudí s obmedzenou pohyblivosťou. V prípade, že čerpacie stanice rekonštruujeme alebo staviame nové, myslíme aj na ekologickejšiu prevádzku.

Vykurovanie zabezpečujú tepelné čerpadlá, do interiérov inštalujeme inteligentné osvetlenie, na strechách a exteriérových stenách pribúdajú zelené plochy, ktoré sa neprehrievajú.

Vo februári tohto roka sme po dvadsiatich rokoch privítali nový lojalitný program SLOVNAFT Move. Je plne digitálny a používateľom prináša nielen zábavu do mobilných telefónov, ale aj spektrum výhodných ponúk a zliav. Už dnes ho používa pol milióna našich zákazníkov a zákazníčok.

Akej obľube sa u vás tešia prémiové palivá? Chystáte/priniesli ste v nedávnej minulosti nejaké novinky v tejto oblasti?

Prémiové palivá EVO Plus v poslednom období oslovujú čoraz viac ľudí. Zvýšený záujem o ne sme zaznamenali už koncom minulého roka a stále trvá. Náš prémiový benzín EVO 100 Plus a prémiová nafta EVO Diesel Plus sa od štandardného aditivovaného paliva odlišujú už spôsobom výroby. Okrem toho obsahujú vyšší podiel sofistikovanej aditivácie – nazývame ju EVOTECH formula. Zákazníkom to prináša trojitý efekt: dlhšiu životnosť motora, lepší výkon a nižšie emisie.

Podstatou predĺženia životnosti motora je špičkové čistenie. Palivá obsahujú molekuly, ktoré dokážu identifikovať usadeniny vytvorené v motore, naviazať ich na seba a odstrániť ich z palivového systému. Vďaka vylepšenej aditivácii sa zvýšilo aj cetánové číslo motorovej nafty. Vyššie cetánové číslo znamená rýchlejšie vznietenie paliva, ktoré je kľúčom k lepšiemu výkonu motora. Špecifikom prémiovej nafty EVO Diesel Plus zo Slovnaftu je tiež vynikajúci výkon v každom počasí, aj v extrémnych mrazoch do -40 °C. Dôkazom sú ohlasy od našich zákazníkov – naše palivá používajú napríklad ratraky na lyžiarskych svahoch rakúskych Álp.

V prípade benzínu zvýšený obsah aditív znižuje vnútorné trenie pohybujúcich sa častí motora, čím sa zlepšuje výkon a zabezpečí sa jeho plynulý chod. Prémiový benzín EVO 100 Plus má tiež vyššie oktánové číslo, vďaka zloženiu benzínu má auto lepšiu akceleráciu a vďaka optimalizovanému množstvu prísad má vodič istotu, že výkon motora bude dlhodobo výborný.
Čistejšie a efektívnejšie spaľovanie v prípade prémiového benzínu aj nafty vedie k zníženiu spotreby, a tým aj k nižším emisiám.

Naše očakávania prekonal aj záujem o špeciálne pretekárske palivo Racing Fuel 102+. Predpokladáme, že jeho popularita bude u top motoristických fanúšikov ešte rásť. Toto palivo sme pôvodne vyvinuli pre motoristických športovcov. V lete sme jeho predaj spustili na piatich čerpacích staniciach. Zloženie tohto motorového benzínu prevyšuje výkon našich bežne dostupných, obľúbených, prémiových palív EVO Plus. Zaisťuje maximálny výkon motora a stabilitu výkonu. Jeho hlavnými benefitmi sú energetická účinnosť a vyššie oktánové číslo, ktoré bežne dosahuje 102 a viac oktánov. Na optimálne spaľovanie a výkon má vplyv aj vysoký podiel kyslíka (zhruba 3,5 %). Práve preto je tento benzín na stojane čerpacej stanice označený E10, hoci neobsahuje žiadnu biozložku v podobe bioetanolu, ani metanol. Bioetanol je v tomto palive nahradený ETBE (etyl-terc-butyl-éter), ktorý poskytuje vyššiu výhrevnosť a nižšie emisie. ETBE neviaže vodu z okolitého prostredia, čím je motor lepšie chránený proti korózii, a tiež umožňuje dlhodobú skladovateľnosť paliva.

Ako je to s elektromobilmi? Poskytujete služby aj elektromobilistom, prípadne plánujete budovať nabíjacie stanice na čerpacích staniciach? Aké a za akých podmienok?

V rámci programu NEXT-E, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou, sme vybudovali nabíjačky pre elektromobily na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft, aktuálne je ich 16. Podpora elektromobility je plne v súlade s našou dlhodobou stratégiou. Našou snahou je predávať kilometre namiesto litrov a prinášať kvalitné služby a oddych všetkým ľuďom na cestách, bez ohľadu na to, na aký pohon ich automobil jazdí.

Aký máte pomer tržieb z predaja paliva verzus z ostatných služieb, ktoré poskytujete?

Môžeme povedať, že predaj našich palív aj nepalivového tovaru a služieb je po minuloročnom náraste stabilný. Sortiment nepalivového tovaru neustále dopĺňame a inovujeme. Odnedávna si u nás môžete kúpiť napríklad nabíjacie kupóny Fortuna a v pláne sú aj iné typy lotérií. Najpopulárnejšími okrem palív sú už tradične naša vynikajúca káva Fresh corner, ktorej ročne predáme takmer 9 miliónov šálok kávy a obľúbený hot-dog s predajom zhruba 5 miliónov kusov.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.