Vyskúšali sme Daciu Sandero so základným motorom! Ako sa žije s výkonom len 49 kW?

Moderné auto s výkonom len 49 kW sme v redakcii už dlho nemali! Vyskúšali sme základnú motorizáciu Dacie Sandero s atmosférickým trojvalcom pod kapotou.
Vydané  Text: 
Novú Daciu Sandero ste už v našom časopise určite videli. Kolegovia Juraj a Martin prevetrali rumunskú novinku vo vrcholnej verzii Stepway s najsilnejším prepĺňaným motorom aj automatickou prevodovkou. Skutočnú podstatu Dacie však podľa mňa lepšie vystihujú jej lacnejšie verzie, a preto ma zaujímalo, ako funguje obyčajné Sandero so základným motorom pod kapotou. **Rovnaký atmosférický benzínový trojvalec s výkonom 49 kW (67 k) a krútiacim momentom len 95 Nm nájdete aj v tom najlacnejšom modeli za 8 900 eur.** Zároveň ide o konštrukčne najjednoduchší motor v ponuke s nepriamym vstrekovaním a rozvodmi poháňanými reťazou, prísne emisné normy si však vyžiadali integráciu štart-stop systému aj filtra pevných častíc.
Palubná doska vyzerá moderne. Chválime použitie látkového čalúnenia na miestach, kde si opierate lakeť. Manuálna klimatizácia však využíva ešte starší typ kompresora, ktorý po zopnutí uberá časť výkonu. Odporúčame si každému priplatiť za automatickú, ktorá stojí len 190 eur navyše!
Napriek skromným parametrom pôsobí Sandero v meste prekvapivo živým dojmom. Svižné rozbehy z križovatky ani pripájanie sa na hlavnú cestu mu nerobili žiadne problémy. **Za dobrú mestskú dynamiku môže v prvom rade nakrátko sprevodovaný päťstupňový manuál.** Znie to takmer neuveriteľne, ale tretí prevodový stupeň viete bezpečne zaradiť už pri rýchlosti 30 km/h a do zákrut prakticky nemusíte vôbec podraďovať. Odporúčame však držať trojvalec aspoň nad hranicou 2 000 ot./min. Vtedy už nepôsobí podtočene a pohotovo reaguje aj na zošliapnutie akcelerátora.
Tu sa šetrilo! Základný kľúč síce poskytne diaľkové ovládanie, ale nie je sklápateľný. Za príplatok však môžete dostať hands-free kartu s bezkľúčovým prístupom a štartovaním.
Najlepšie sa trojvalec cíti v strednom pásme otáčok a ani pri 4 000 ot./min. dovnútra nepreniká výrazné množstvo hluku. Charakteristický trojvalcový prejav budete môcť započuť najmä pri prudkom zrýchľovaní alebo na diaľnici, kde základnej motorizácii už výraznejšie dochádza dych. **Pobyt v ľavom pruhu si jednoducho musíte dopredu naplánovať a včas podradiť aspoň o jeden prevodový stupeň.** Sanderu so základným motorom najviac vyhovujú rýchlosti do 120 km/h, nad touto hranicou už totiž výraznejšie klesá cestovný komfort spôsobený hlukom aj slabou dynamikou. **V každom režime však Sandero príjemne prekvapovalo spotrebou.** Pri pokojnej jazde na okresných cestách môžete rátať so 4,5 l/100 km, v meste sa bez problémov zmestíte do 6 l/100 km a na diaľnici si Dacia z nádrže zoberie stále veľmi prijateľných 6,5 l/100 km.
Pri manipulácii s nákladom nám vadila nechránená a vysoko položená nakladacia hrana.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!