VIDEO: Vyskúšali sme Škodu Kamiq s trojvalcom 1.0 TSI za 25 000 eur. Takto to dopadlo:

Kamiq nechce byť len ďalšou pragmatickou škodovkou a do segmentu malých crossoverov prináša atraktívny dizajn a moderné technológie, ktoré môže novinke závidieť aj samotný Volkswagen.
Vydané  Text: 

Predstavenie modelu Scala prekvapilo viacerých fanúšikov značky. Nejde totiž o typickú škodovku, na akú sme boli zvyknutí. V minulosti sa automobilka snažila so svojimi modelmi vybočovať z ohraničenej kategórie a navrhovala autá tak, aby zapadli presne medzi dva segmenty. **Dokonalým príkladom je napríklad Octavia, ktorú pre rozmery mnohí zaraďujú do strednej triedy, avšak technikou, podvozkom aj cenou sa približuje skôr ku kompaktom.** Z tejto filozofie profitovali najmä zákazníci, pretože za svoje peniaze dostali to najväčšie auto v segmente.
V poslednom období však vidíme snahu o priblíženie sa ku konkrétnym kategóriám. Scalu tak môžeme považovať za priameho konkurenta pre Kiu Ceed, SEAT Leon alebo Renault Megane. V novo nastolenej línii pritom pokračuje aj mestský crossover s názvom Kamiq, ktorý technicky vychádza z modelu Scala. Novinka vyzýva do súboja autá ako napríklad Hyundai Kona, Opel Crossland X či koncernových súrodencov SEAT Aronu a Volkswagen T-Cross. **Na prvý pohľad sa pritom môže zdať, že umiestnením nového modelu do konkrétneho segmentu prišli Česi o všetky zvyčajné tromfy.** Škoda Kamiq totiž nevyniká rozmermi, má pohon len prednej nápravy a svojou cenovkou sa nesnaží podliezť konkurenciu. Očividne už ani samotná škodovka nechce, aby motoristickí novinári v závere svojich testov písali len o akejsi pragmatickej a lacnejšej alternatíve k Volkswagenom. Dokáže sa však Kamiq vyrovnať tým najlepším hráčom v triede mestských crossoverov? To ukážu až detaily, na ktoré sa v tejto recenzii sústredím.
Začnime preto exteriérom, ktorý sa dizajnérom skutočne vydaril. Ten počas jazdy dokázal upútať pozornosť ostatných vodičov a na parkovisku sa pri aute dokonca zastavovali okoloidúci. Výrazná predná maska s úzkymi dennými svetlometmi pôsobí drsným dojmom, smerovky vpredu a vzadu navyše disponujú dynamickým rozsvecovaním, aké poznáme napríklad z modelov Audi. **V porovnaní so Scalou má crossover o niečo lepšie proporcie. Samotný rázvor a šírka zostali zachované, na dĺžku je však novinka o pár centimetrov kratšia (4 241 mm).** Mnohých poteší najmä posunutie svetlej výšky vozidla na 188 mm, vďaka čomu sa môžete bez väčších problémov vybrať aj mimo spevnené cesty. Napriek tomu však auto nepôsobí vyslovene terénnym dojmom a z radu stojacich vozidiel príliš nevytŕča. Na dominantnú polohu za volantom preto radšej zabudnite, vďaka vyššie položenej podlahe si prídu na svoje skôr tí, ktorých zaujíma pohodlné nastupovanie. V porovnaní so Scalou má malý crossover kolmejší A-stĺpik a pocitovo väčší nástupný otvor, tu si hlavu pri nastupovaní určite nebuchnete. Pozornosť si určite zaslúži aj ničím nerušený výhľad z vozidla do všetkých strán, parkovať s týmto autom je preto naozaj jednoduché. [GALLERY id=30270] A keby ste predsa len niečo prehliadli, upozornia vás na prekážku parkovacie senzory a cúvacia kamera. V najhoršom prípade dokonca auto samočinne zabrzdí. Kamiq má na palube zabudovaných hneď niekoľko asistenčných systémov a okrem protikolíznej brzdy tu nájdete aj adaptívny tempomat fungujúci až do rýchlosti 210 km/h či asistent udržiavania v jazdnom pruhu. Väčšinu funkcií si dnes už ovládate cez centrálny dotykový displej. Ten najväčší má veľkosť až 9,2“ a ako jediný disponuje zabudovanými mapovými podkladmi. Základné displeje si budú musieť vystačiť so zrkadlením obrazovky telefónu cez Apple Carplay a Android Auto. Po novom si navyše môžete prehrávať mapy alebo hudbu z telefónu aj bezkáblovo, nemusíte tak vždy po nastúpení vyberať mobil z vrecka a hľadať ten správny port na pripojenie. Palubná doska je prakticky totožná s tou, ktorú nájdete v Scale. **Očakávajte preto veľmi príjemné materiály, zaujímavé dekory či ambientné osvetlenie. Len máloktorý konkurenčný model ponúka v tejto triede na palubnej doske mäkčené materiály.** V tomto ohľade víťazí Kamiq aj nad hierarchicky vyššie posadením Volkswagenom T-Cross. Sťažovať sa cestujúci nebudú ani vzadu, kde nájdu rovnako veľkorysé priestorové pomery ako v Scale. Masívne predné športové sedadlá však môžu prekážať vo výhľade a pocitovo uberajú z priestoru na zadných sedadlách. Pokiaľ teda plánujete niekoho pravidelne voziť aj v druhom rade, príplatkové sedadlá radšej vynechajte.
Pokiaľ sa stále pýtate, ako môže byť kratší Kamiq rovnako priestranný ako Scala, tak odpoveď nájdete pri pohľade do batožinového priestoru. Ten je výrazne menší, než na aký sme pri škodovkách zvyknutí a ide skôr o triedny priemer. Viac ako 400 litrov ponúkne aj Volkswagen T-Cross či Opel Crossland X. Napriek tomu si myslím, že mladá rodina sa na dovolenku zbalí bez väčších problémov. Kamiq totiž zvládne aj výlety mimo mesto a vyššie rýchlosti neprekážajú ani litrovému trojvalcu s výkonom 85 kW. **Ten je v kombinácii s automatickou prevodovkou DSG naozaj príjemným spoločníkom a poradí si s plne naloženým autom.** Pri nižších rýchlostiach sme však museli prepínať režim prevodovky do športového režimu, pretože automat zvykne motor nezdravo podtáčať. Po stránke jazdných vlastností má Kamiq veľmi blízko ku Scale, rozdiely sú naozaj ťažko badateľné.
Pozitívne ma prekvapilo celkové odhlučnenie kabíny od motora a obtekajúceho vzduchu. V interiéri je príjemne ticho a k cestujúcim neprenikajú ani vibrácie od trojvalca. Správanie adaptívneho podvozka sa so zmenou nastaveného režimu mení len minimálne, aj v športovom režime môžem jazdu označiť za relatívne komfortnú. Pokiaľ však môžete, siahnite po menších diskoch, ktoré sú na naše cesty predsa len o niečo vhodnejšie.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.