Fotogaléria:Peugeot 208 z domáceho regálu

Historický Bardejov a okolie sa na tri dni stali domovom známych Citroënov 2CV


Na svete je len zopár áut, ktoré svojou charizmou dokážu ľuďom vyčariť úsmev na perách už na prvý pohľad. Legendárny Citroën 2CV, tiež známy ako „Kačica“, medzi ne určite patrí. Ľudové auto, ktoré v povojnovom období motorizovalo Francúzsko jazdí cestami-necestami dodnes. Preslávilo sa svojou spoľahlivosťou, nízkymi nákladmi na prevádzku, ale stalo sa známym aj vďaka nespočetným účinkovaním vo filmoch.

Citroën 2CV k lub Slovakia, ktorý združuje desiatky nadšencov „kačíc“ organizuje každoročne koncom leta ich zraz. Strieda sa západ, stred a východ Slovenska. Posledný augustový víkend zavítali „kačice“ na severo-východ Slovenska – do Bardejova.

Na v poradí už 17. medzinárodný slovenský zraz prišlo dovedna 24 automobilov, ich evidenčné čísla reprezentovali štyri krajiny. Najviac účastníkov bolo pochopiteľne zo Slovenska, potom z Čiech, Poľska a Rakúska. Rekordman absolvoval po vlastnej osi cestu na zraz dlhú 860 km. Zúčastnené Citroëny 2CV pochádzali zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, všetky boli v perfektom technickom stave.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Historické autá svojou prítomnosťou spestrili aj bardejovský jarmok, ktorý sa konal v tom istom čase. Hlavné námestie patrilo predpoludním Citroënom 2CV, pelotón sa potom spanilou jazdou presunul do areálu bardejovských kúpeľov. Vrcholom zrazu však bol až popoludňajší „výstup“ na neďaleký hrad Zborov. K starobylej pevnosti, ktorá prechádza rekonštrukciou hlavne vďaka nadšencom sa Citroëny 2CV dostali doslova offroadovým dvojkilometrovým úsekom poľnej a lesnej cesty. Nádvorie hradu Zborov celkom určite doposiaľ nikdy neprivítalo toľko áut, ak sa tam vôbec niektoré, okrem tých stavebných, dostali. Príležitosť spraviť si fotografie áut s hradbami a s výhľadom na celý kraj sa účastníkom zrazu naskytla aj vďaka ústretovosti starostu obce Zborov.

Na budúci rok budú Citroëny 2CV, opäť v posledný augustový víkend, brázdiť cesty západného Slovenska. Presné miesto medzinárodného stretnutia „kačíc“ zatiaľ nie je známe, blízkosť hraníc je však opäť prísľubom hojnej účasti áut, ktoré všade na svete rozdávajú úsmev na perách.

Pokračujte na ďalší príspevok »