Zohrievate motor v zime pred jazdou? Môžete si ho poškodiť. Povieme vám, sa správať k moderným motorom.

Zohrievať či nie? To je otázka, ktorá trápi počas zimy mnohých vodičov. Nakoľko začínajú ranné teploty atakovať záporné hodnoty, rozhodli sme sa na ňu odpovedať.
Vydané  Text: 

Vo všeobecnosti panujú dva názory. Jeden z nich hovorí, že auto by malo byť pred jazdou chvíľu naštartované, aby sa zohrial motor a všetky súčasti pohonnej sústavy. Druhý názor zase hovorí, že auto sa najlepšie zohreje jazdou, ktorá ale nebude nijak agresívna. Dalo by sa povedať, že oba tieto názory sú pravdivé. Avšak každý sa vzťahuje na iné auto, z iného obdobia. Asi nie je potreba uvádzať, že bežný motor najlepšie pracuje na svojej prevádzkovej teplote 90 stupňov. Avšak veľmi dôležitá je v tomto prípade aj teplota oleja, nie len teplota vody. O tom si ale povieme neskôr. ### Naštartovať a vyraziť je pri moderných autách v poriadku Moderné autá, ktoré disponujú rozsiahlymi elektronickými systémami už nepotrebujú také „nežné“ zaobchádzanie, ako staršie autá. **V jednoduchosti by sme mohli povedať, že v novom aute stačí naštartovať a môžete vyraziť na cestu**. Vďaka použitiu elektronicky riadeného vstrekovania, dostáva motor presne takú zmes, akú aktuálne potrebuje. **Preto je paradoxne možno viac na škodu nechať auto naštartované na mieste a počkať kým sa motor zahreje**. Je to z toho dôvodu, že po naštartovaní studeného motora je zmes vstrekovaného paliva obohatená, čím dochádza k efektívnejšiemu zahriatiu. Ak by sme takéto auto nechali stáť príliš dlho, mohol by sa poškodiť katalyzátor, nakoľko by auto išlo príliš dlho na obohatenú zmes. **Niektoré benzínové motory s priamym vstrekovaním zase majú tendenciu riediť olej benzínom**. Tým vzniká efekt pribúdajúceho oleja, ktorý môže poškodiť motor. Takéto správanie sme mohli vidieť v minulosti na niektorých motoroch TSI.
Za snehom znečistené svetlomety sa udeľuje pokuta do výšky 50 eur, za nečitateľné EVČ takisto.
Neškodí však to, keď auto naštartujete a oškriabete si okná. Z motorovej stránky je takéto správanie relatívne v poriadku. **Moderné autá si totiž pomerne rýchlo dokážu navodiť prevádzkovú teplotu**. Zabezpečujú to rôzne elektronické systémy, napríklad predohrev vody. Výhodou takéhoto ohrevu je aj fakt, že vodič v prípade nutnosti vykúrenia interiéru „nekradne“ teplo motoru, ktorý sa tak dokáže zahriať rýchlejšie.

Výmena motorového oleja na zimu? Oplatí sa v zime vymeniť olej za 5W-30 alebo 10W-40? Lepšie je nešpekulovať.

Príprava auta na zimu obnáša nielen výmenu pneumatík, ale aj kompletné vyprázdnenie letnej zmesi do ostrekovačov a jej výmenu za zimnú zmes. Môžete tiež naraziť na tipy, ktoré by ste si radšej nemali osvojiť, napríklad tie o zimnom motorovom oleji.

### Pozor na čakanie na ideálnu teplotu V prípade státia so zapnutým motorom v zimných mesiacoch, pri moderných autách môže dôjsť k poškodeniu hnacej sústavy. Samozrejme, že sa takéto poškodenie neprejaví hneď. Nič neriskujete, ak niečo také praktizujete raz za čas. Ale v prípade, že to robíte každodenne, môžete mať v budúcnosti problémy. **Vo všeobecnosti však platí, že prvých niekoľko kilometrov (10 až 15 km) by ste mali auto šetriť**. Netreba sa hneď hrať na pretekára, ale nechať auto pokým sa dostane na požadovanú teplotnú úroveň. Sami to tak robíte aj ráno keď vstávate.
**Tu si však treba dať pozor ešte na jednu hodnotu. Ňou je teplota oleja**. Autá v drvivej väčšine prípadov majú na „budíkoch“ ukazovateľ teploty vody. Teplotu oleja si musíte nájsť v infotainmente. Platí, že aj keď vám už voda ukazuje 90 stupňov, olej môže mať aj o 40 stupňov menej. Tým pádom nemá požadované mazacie vlastnosti. **Tie sú najideálnejšie okolo hranice 100 stupňov pri bežných olejoch**. Mali by ste si teda pri zimných „hrátkach na zasneženom parkovisku“ s autom dať pozor aj na toto číslo. ### Pri starých motoroch je všetko inak **Diametrálne odlišná situácia je v prípade starých motorov**. Autá, ktoré boli vyrobené ešte v minulom tisícročí zväčša nemajú elektrické výhrevné systémy. Tu je práve veľmi dobre, ak motor necháte chvíľu zohrievať na prevádzkovú teplotu. Stále však ide primárne o zohriatie oleja na požadovanú úroveň. Staršie autá potrebujú aj oleje, ktoré majú iné fyzikálne vlastnosti, ako tie v moderných autách. Môže sa stať, že v prípade, že je vonku mrazivá zima, tak autu olej stuhne natoľko, že nie je možné, aby vykonával svoju úlohu počas jazdy. Preto by sa mal nechať zohriať, aby sa mu navrátili jeho mazacie vlastnosti.
**Ďalším problémom jazdy so studeným starým motorom môže byť zloženie motora ako takého**. V minulosti boli totiž hojne rozšírené motory s liatinovými blokmi či hlavami. Takýto motor potrebuje chvíľku tepla, nakoľko liatina má iné vlastnosti ako moderný hliník. Motor po naštartovaní okamžite zapne tzv. sytič, ktorý sa stará o dostatočne bohatú zmes na to, aby bol motor čo najskôr teplý. **Starým pravidlom, ktoré kedysi ľudia využívali bolo, že s autom sa pohli až v momente, kedy dokázalo udržať voľnobeh aj bez zásahu sytiča**. Následne s ním opatrne vyrazili na cestu. Samozrejme, nejedná sa o všetky staršie autá. Ide prevažne o vozidlá, ktoré nemajú elektronické systémy vyhrievania.

Mnoho vodičov na diaľnici stále jazdí v strednom pruhu. Zväčša brzdia premávku a porušujú tým zákon!

Jazda v strednom pruhu na diaľnici síce môže byť pohodlná, no zákon na ňu nenazerá s pochopením. Stredný pruh je totiž nie je určený na normálnu jazdu pokiaľ je ten pravý voľný!

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé