Aké vlastnosti by mal mať ideálny kompresor?

Správny tlak v pneumatikách je nielen zárukou bezpečnosti, ale aj predlžuje životnosť pneumatík a ovplyvňuje spotrebu paliva. Hoci niektorí vodiči stále hustia pneumatiky ručne alebo pomocou nožnej pumpy, je oveľa pohodlnejšie používať elektrický kompresor.
Vydané  Text: 
Spoločnosť OSRAM pri vývoji novej série kompresorov zohľadnila niekoľko žiaducich vlastností. Po prvé, prenosnosť a veľkosť, po druhé, jednoduchosť používania a rýchlosť nafukovania kolies. A po tretie, usporiadanosť a pohodlie. To viedlo k vytvoreniu rodiny TYREinflate, ktorá pozostáva z niekoľkých spoľahlivých zariadení, ktoré sa líšia svojimi schopnosťami, vybavením a cenou. ### Riešenie pre automobily Základným kompresorom radu OSRAM TYREinflate je model **200**. Je vybavený veľkým analógovým displejom a dokáže nafúknuť 13-palcovú pneumatiku na 2,4 baru za 4,5 minúty.
Ďalšia verzia, **TYREinflate 450**, má LCD displej, funkciu automatického vypnutia po dosiahnutí nastaveného tlaku a pamätá si nastavenú hodnotu. Tento kompresor zvládne 13-palcovú pneumatiku za 3,5 minúty. Bonusom tohto kompresora je LED svetlo, s pomocou ktorého môžete napríklad po zotmení nájsť viečko ventilu. Kompresor **TYREinflate Connect 650** je novým prírastkom do rodiny kompresorov OSRAM. Nafukovanie tohto zariadenia možno nastaviť pomocou aplikácie OSRAM Connect (dostupná v AppStore a Google Play). Údaje o tlaku sa môžu načítať automaticky zadaním modelu vozidla a veľkosti pneumatík alebo ich možno zadať ručne. Proces nafukovania sa automaticky zastaví po dosiahnutí nastaveného tlaku. Vďaka 3,3 m dlhému navíjaciemu napájaciemu káblu so zástrčkou do cigaretového zapaľovača môžete bez problémov nahustiť pneumatiky aj tých najväčších automobilov. Flexibilná hadica s dĺžkou 65 cm je vybavená koncovkou, ktorá umožňuje nastaviť tlak aj na kolesách s ťažko prístupným ventilom. Prídavné LED svetlo sa hodí, keď potrebujete nafúknuť koleso v noci. Pre trochu náročnejších je určený model **TYREinflate 1000**. Vybavený je veľkým digitálnym displejom a kolieskom na rýchle nastavenie tlaku. Hadica je vybavená odvzdušňovacím ventilom, ktorý možno ľahko použiť na zníženie tlaku. Táto funkcia určite osloví nadšencov terénnych a okruhových vozidiel. Má tiež zabudované LED svetlo a obsahuje prepravný kufrík, latexové rukavice a náhradné viečka ventilov.
### Praktické a dobíjacie Pre vodičov, ktorí uprednostňujú bezdrôtové zariadenia, sú k dispozícii dva modely. Najnovší je kompresor **TYREinflate 6000**. Zabudovaná lítium-iónová batéria umožňuje použitie kdekoľvek a dokáže nahustiť pneumatiku len za dve minúty. Je tiež vybavený veľkým digitálnym displejom s možnosťou jednoduchého nastavenia požadovanej hodnoty tlaku v pneumatike a funkciou „Auto-Stop“, ktorá automaticky zastaví proces hustenia po dosiahnutí nastavenej hodnoty. Pre cyklistov a motocyklistov je **TYREinflate 2000** ideálny malý kompresor, ktorý samozrejme dokáže nafúknuť aj kolesá automobilov. Má tiež zabudovanú baterku a dokáže nafúknuť pneumatiku bicykla za 2 minúty.
Oba vyššie uvedené kompresory môžu fungovať aj ako powerbanky, takže ich môžete použiť na nabíjanie telefónu alebo tabletu. ### Pre veľké vozidlá Výrobca nezabudol ani na vlastníkov väčších vozidiel ako sú obytné vozidlá, SUV a dodávky. Riešením pre takéto autá je kompresor **TYREinflate 830**. Zariadenie nafúkne 22″ kolesá z 0 na 40 psi/2,6 baru za päť minút. Digitálny LED displej môže zobrazovať hodnotu tlaku v jednotkách bar, kPa a psi a funkcia podsvietenia uľahčuje prácu v zle osvetlených priestoroch alebo v tme. Dlhý 4 m napájací kábel s 12 V zástrčkou umožňuje pohodlné nafukovanie aj v naozaj veľkých vozidlách. Kompresor má zabudovaný odvzdušňovací ventil na priebežné znižovanie tlaku.
### Ďalšie príslušenstvo Vďaka súprave pripojiteľných adaptérov možno kompresory OSRAM používať na hustenie pneumatík motocyklov, bicyklov, prívesov a dokonca aj detských kočíkov. Veľkou výhodou, najmä počas dovolenkovej sezóny, je, že zariadenia z tejto série možno použiť na nafukovanie všetkých druhov športového vybavenia – napríklad člnov, lôpt, bazénov, matracov alebo vodných hračiek. Viac informácií nájdete na **[webovej stránke OSRAM](https://www.osram.sk/am/automotive-care-a-equipment/am_bls_overview_page.jsp)**








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!