Fanúšikom dotykového ovládania v aute nie je ani bývalý dizajnér Apple. „Je to nesprávne implementovanie technológie…“, hovorí.

Dotykové ovládanie v aute má nečakaného odporcu. Na stranu ľudí, ktorí tejto technológii nefandia sa postavil bývalý dizajnér Apple.
Vydané  Text: 
Ovládanie pomocou dotykových plôch a displejov je neustále preberanou témou v rôznych diskusiách na Internete. Vo väčšine prípadov sa ľudia k takémuto druhu interakcie s vozidlom stavajú negatívne. Rovnaké ohlasy vnímame aj z diskusií pod našimi článkami a vo veľa prípadoch si neduhy tejto technológie uvedomujeme aj my. Teraz dostal tábor odporcov dotykového ovládania pomerne nečakaného člena. Je ním legendárny dizajnér Apple, Jony Ive, ktorý v minulosti vytvoril obrovské množstvo produktov s týmto druhom ovládania. ### Dotykové ovládanie je nebezpečnejšie než klasické [Nie je to tak dávno, čo sa objavila štúdia časopisu Vi Bilägare](https://www.autoviny.sk/reportaze/123976/studia-potvrdila-to-o-com-hovorime-uz-roky-dotykove-displeje-v-autach-su-mimoriadne-nebezpecne?access_key=c5b84246ef1ba194b77171535a9395cc), ktorá jednoznačne ukázala, že dotykové ovládanie v autách je nebezpečnejšie, ako ovládanie pomocou hardvérových tlačidiel. **Drvivá väčšina výrobcov sa dnes uberá práve cestou dotykovej interakcie s vozidlom** a už nie je problém nájsť na trhu autá, ktoré majú len minimum klasických „gombíkov“. **Tento trend prišiel s nástupom digitalizácie, no čas postupne ukazuje, že sa nejedná o krok správnym smerom**. Podobné myšlienky nedávno vyslovil aj bývalý dizajnér Apple. **Počas [diskusie](https://www.theverge.com/apple/2022/9/7/23342078/tim-cook-jony-ive-laurene-powell-jobs-on-steve-jobs-at-code-liveblog) na podujatí Code so súčasným CEO kalifornskej technologickej firmy, Timom Cookom a manželkou zosnulého zakladateľa Apple Steva Jobsa, Laurene Powell Jobs, sa Ive vyjadril pomerne kriticky k dotykovým infotainmentom**. Na jednej strane uvádza, že dotykové ovládanie umožňuje výrobcom implementovať úžasné veci do operačných systémov, avšak sú miesta, kde by bolo lepšie urobiť krok späť. ### „Nesprávne implementovanie technológie…“ **Ive dokonca dotykové ovládanie infotainmentu v aute nazval ako „*nesprávne implementovanie technológie multi-touch*“.** Práve táto technológia umožňuje výrobcom vytvoriť systémy, ktoré sú dnes dostupné v moderných autách s kapacitnými dotykovými displejmi.** Paradoxom celého Iveovho tvrdenia je, že práve Apple spoločne s ním stáli za extrémnym spopularizovaním multi-touch, keď v roku 2007 ukázali svetu dotykový smartfón iPhone**. Ive sa však rozhodol, že na tému dotykového ovládania v autách a predovšetkým jeho prípadného vylepšenia do budúcnosti sa viac vyjadrovať nebude. Na otázku moderátorky diskusie, čo navrhuje ako prípadné zlepšenie odpovedal: „*Vieš, že o tom s tebou hovoriť nemôžem.*“ Jeho reakcia mohla byť nastavená na tento štýl aj z dôvodu, že Apple má v posledných rokoch pracovať na vlastnom elektrickom aute a práve jeho ovládanie môže v automobilovom svete spôsobiť revolúciu.

KOMENTÁR: Najväčší paradox moderných áut! Akýkoľvek prínos asistenčných systémov nuluje zložité ovládanie cez dotykový displej

Takmer priamo úmerne k tomu, ako sa zlepšujú schopnosti asistenčných systémov, sa zhoršuje jednoduchosť ovládania auta. Výsledok? Prinajlepšom diskutabilný.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.