Toyota tento model vyrába už rekordných 38 rokov. Teraz má ale problém, ktorý je spôsobený modernou dobou

Toyota má výrobné problémy s modelom, ktorý vyrába už 38 rokov. Paradoxne za to nemôže jeho vek, ale moderná technika, ktorú v rámci predchádzajúcich modernizácií získal.
Vydané  Text: 
Na trhu už dnes nie je veľké množstvo áut, ktoré by ste sa nebáli vziať do terénu a poriadne zašpiniť. Z klasických surových áut sa postupne stávajú štýlové kúsky určené pre mestských ľudí a poriadna surovosť od poctivého pracanta akosi z trhu mizne. Napriek tomu sa nájdu výrobcovia, ktorí držia pri živote aj autá, ktoré už dávno vstúpili do štvrtej desiatky svojho života. **Jedným z nich je Toyota s jej modelom Land Cruiser 70, ktorý teraz trápia moderné problémy 21. storočia**. ### Obrovský dopyt Na našom trhu toto auto síce chýba, aj kvôli emisným normám a moderným predpisom, no inde vo svete sa staručký Land Cruiser 70 teší obrovskej popularite. Reč je teraz predovšetkým o austrálskom trhu. Tamojší ľudia totiž vo veľkej miere vyhľadávajú jednoduché a účelné autá, ktoré sa neboja tvrdej práce či menšieho šrámu. A takým je aj zmienená Toyota. **Land Cruiser 70 je v Austrálii natoľko žiadaný, že tamojšia pobočka najväčšej automobilky sveta hlási vypredané**.
Veľkej populatire sa v Austrálii tento model teší predovšetkým medzi ľuďmi, ktorí ho využívajú ako pracovný nástroj.
**Dôvodom je jednak vysoký dopyt po Land Cruiseri, ktorý bol oficiálne predstavený v roku 1984 a na druhú stranu aj nedostatok komponentov**. Dopyt automobilka nestíha pokrývať, nakoľko sa toto auto vzniká už len ako malosériová výroba. Čakacie doby sa pred časom pohybovali v závislosti od regiónu v horizonte 2 až 4 roky. Staručký Land Cruiser je teraz vypredaný a vďačiť za to paradoxne môže modernejšej technike, ktorá sa doň v rámci modernizácií dostala. **Toyota totiž vo svojom oficiálnom stanovisku pre Austráliu uvádza, že model je nedostupný kvôli výpadkom polovodičových súčiastok, výpadkom produkcie a nedostatkom potrebných komponentov**. ### Ceny jazdenie raketovo rastú Napriek tomu však japonská automobilka robí všetko pre to, aby bolo na trh dodaných čo najviac Land Cruiserov 70. Jedným z krokov je aj dočasné pozastavenie prijímania objednávok. **Zaujímavosťou je, že tento starý model mal koncom tohto roka podstúpiť ďalšiu modernizáciu zameranú predovšetkým na bezpečnosť**. Teraz ale nie je jasné, ako sa k tomu automobilka postaví.
Modernizácie z predchádzajúcich rokov priniesli Toyote Land Cruiser 70 interiér s modernou technikou.
**Na celú situáciu samozrejme začal okamžite reagovať tamojší trh s jazdenými autami**. Už dnes ceny jednotlivých exemplárov rastú rekordným tempom. Počas dostupnosti u tamojších dílerov sa čiastka, za ktorú ste si mohli tento Land Cruiser v Austrálii zakúpiť pohybovala v rozmedzí 65 až 160-tisíc dolárov. Aktuálne je na portáli [carsguide.com.au](https://www.carsguide.com.au/buy-a-car/all-used/all-states/all-locations/all-bodytypes/toyota_landcruiser–70–series?sortBy=price&orderBy=asc&searchOffset=156&distanceFromMe=Sydney%2CNSW&searchLimit=13) dostupných celkovo 174 jazdených kusov Land Cruiser 70, pričom cena väčšiny z nich je na úrovni 100-tisíc dolárov a vyššie.

Zdajú sa vám momentálne doby dodania nových áut pridlhé? Na novú Toyotu Land Cruiser 300 si zákazníci počkajú extrémne dlho

Koľko by ste boli ochotní čakať na nové auto? Mesiac, dva alebo tri? A čo tak si na svojho nového miláčika počkať niekoľko rokov? Toyota má s dodaním svojho najnovšieho Land Cruiser 300 vo svete obrovské problémy.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »