Čo prinesie nová sezóna Formula 1? Toto je našich 5 predikcií

Súhlasíte s našimi predpoveďami? Čo si myslíte, že bude najväčším prekvapením najbližšej sezóny Formula 1?
Vydané  Text: 
Nová sezóna [Formula 1 oficiálne odštartuje prvým závodom v Bahraine 18. marca 2022](https://www.formula1.com/en/racing/2022.html). Dovtedy budeme svedkami viacerých testov, odhaľovania monopostov, konečného skompletizovania všetkých pravidiel a možno aj [výslednej správy Veľkej ceny Abú Zábí za minulú sezónu](https://www.formula1.com/en/latest/article.breaking-fia-confirm-detailed-analysis-of-2021-abu-dhabi-gp-under-way.6NtI3bMsL2Vy1aOFfY6AJJ.html). Keďže nás čaká pomerne nabitý rok s celkovo až 23 Veľkými cenami, rozhodli sme sa, že sa pokúsime zahrať na jasnovidcov a **predpovedať udalosti, ktoré nám prinesie rok 2022**. Ak s nami nesúhlasíte, pokojne nám napíšte vaše predikcie do komentárov na Facebooku! ### Williams na chvoste Časy, keď bol **Williams** na výslní, sú už dávno preč. Aj keď má stajňa pomerne dobré prepojenie na majstrovský Mercedes, nemyslíme si, že sa jej podarí byť medzi najlepšími. Mladý **George Russell** prešiel do Mercedesu, kde si právom vybojoval miesto. Williams tak prišiel o svoju tímovú jednotku. Okrem toho je už dlhšiu dobu známe, že továreň tejto stajne nepatrí medzi tie najmodernejšie. Williamsu preto predpovedáme umiestnenie v dolnej časti tabuľky kde bude o body súperiť s [Alfa Romeo](https://www.formula1.com/en/latest/article.breaking-alfa-romeo-announce-guanyu-zhou-as-valtteri-bottass-team-mate-for.3FGtpRMOhG1qZ4Qinr8ky6.html), od ktorej sa postupne vzďaluje Ferrari v prospech Haasu. **Vôbec by nás však neprekvapilo, keby sa po poslednej Veľkej cene Abú Zábí nachádzal na úplnom chvoste**. [Fackovací panák Haas](https://www.formula1.com/en/teams/Haas-F1-Team.html) totiž aj vďaka **poslednému miestu v Pohári konštruktérov** dostane dostatok času na vyladenie svojho úplne nového monopostu. Okrem toho do tohto amerického tímu pritečie nemalý obnos peňazí z Ruska a netreba zabúdať na to, že **Schumachera čaká druhá sezóna v F1**.
Bohužiaľ na chvoste hodnotenia Pohára konštruktérov bude tentokrát Williams
### Schumacher na bodoch Posledná veta predchádzajúcej predikcie bola pomerne dôležitá. [Mladý Schumi](https://www.formula1.com/en/drivers/mick-schumacher.html) totiž svoju druhú sezónu v sérii zvládne vždy lepšie, ako tú prvú. Potvrdil to už viackrát. Vo svojej prvej sezóne v [FIA Formula 3 European Championship](https://www.fia.com/news/f3-mick-schumacher-fia-formula-3-european-champion) skončil na 12. priečke a nasledujúci ročník ovládol. Na vlas rovnaký scenár sa zopakoval aj v [sérii F2](https://www.fiaformula2.com/Drivers/1150/Mick-Schumacher). **Samozrejme, nečakáme, že sezónu 2022 vo Formula 1 vyhrá, no určite bude bodovať. Možno budeme znieť aj trošku naivne, no neprekvapilo by nás ani to, keby sa dostal do TOP 5 alebo ak by obsadil pódiovú priečku v niektorej z Veľkých cien**. Potenciál na to má a Haas už určite nebude chcieť byť len do počtu.
Vo farbách Haasu dosiahne Mick Schumacher na svoje prvé body
### Tsunoda na pódiu [Yuki Tsunoda](https://www.formula1.com/en/drivers/yuki-tsunoda.html) v minulej sezóne predviedol ukážkový vstup do Formula 1. Jeho prvá sezóna v kráľovnej motoršportu bola nad očakávania. Celkovo skončil na 14. priečke s 32 bodmi. V TOP 10 bol celkovo sedemkrát pričom [najlepšie umiestnenie na 4. pozícii získal v poslednej Veľkej cene Abú Zábí](https://www.formula1.com/en/latest/article.tsunoda-ends-year-on-career-high-p4-after-last-lap-pass-on-bottas.71b28vUs1gHGBbrCojk87g.html), keď dokonca mohol pomýšľať aj na 3. miesto. **21-ročný Tsunoda teda podľa nás v sezóne 2022 nepochybne získa minimálne jedno pódium**. Je len otázkou času, kedy to bude. Ak by sme chceli byť ešte odvážnejší, odhadovali by sme, že pódium získa už počas prvých 6 či 7 Veľkých cien. Otázkou ale zostáva, ako dobre sa Alpha Tauri pripraví na nadchádzajúcu sezónu a ako sa jej inžinieri popasujú s novými pravidlami.
Yuki Tsunoda si v nadchádzajúcej sezóne pripíše svoje prvé pódiové umiestnenie. A možno nebude len jedno
### Nebezpečný Russell Ako by povedal klasik, „Všetky oči na mne!“ [George Russel](https://www.formula1.com/en/drivers/george-russell.html) na seba strhol pozornosť už viackrát. Pôjde už o jeho 4. sezónu vo Formula 1 a v každej už absolvovanej zaznamenal zlepšenie. [Najväčšiu pozornosť si vyslúžil počas Veľkej ceny Bahrainu v roku 2020](https://www.formula1.com/en/latest/article.race-highlights-watch-all-the-action-from-perezs-brilliant-maiden-win-in.3VmfPIX6OGmfeh73hdfLx8.html), kedy zasadol do monopostu Lewisa Hamiltona ako rezervný jazdec. Skončil deviaty a jasne ukázal, že v dobrom aute vie podať solídny výkon. [V minulej sezóne dokonca skončil na druhom mieste počas Veľkej ceny Belgicka](https://www.formula1.com/en/latest/article.race-highlights-catch-up-on-all-the-drama-from-the-belgian-grand-prix-at-spa.2OIWBvNTgaxIhdho8qoIh0.html). Avšak niekto možno bude namietať, že celý tento závod bol veľmi, čudný nakoľko sa oficiálne odjazdilo len jedno jediné kolo a brali sa teda výsledky z kvalifikácie. Nič to ale nemení na tom, že **Russell** má obrovský potenciál byť v budúcnosti jednotkou v Mercedese. Bude mať na mieru ušité auto s tým najlepším tímov inžinierov posledných rokov. Že bude tímovou dvojkou [za stále otáznym Lewisom Hamiltonom](https://www.autoviny.sk/reportaze/123220/koniec-hamiltona-v-f1-viacere-indicie-tomu-napovedaju) je viac-menej jasné. Avšak spomeňme si ako vystrkoval rožky **Valtteri Bottas**. Podľa nás bude Russell ešte nebezpečnejší a určite zoberie Hamiltonovi poriadnu porciu bodov, teda pokiaľ do hry nezasiahne jeho veličenstvo Toto. **Russellovi preto predpovedáme celkové umiestnenie v TOP 7**.
George Russell bude poriadne tvrdou konkurenciou pre Lewisa Hamiltona
### Ferrari v boji o titul Posledné roky nastavili tejto legendárnej stajni poriadne zrkadlo. [A to predovšetkým sezóna 2020, kedy sa Scuderia Ferrari umiestnila až na 6. mieste v Pohári konštruktérov](https://www.formula1.com/en/results.html/2020/races.html). Išlo pritom o najhoršie umiestnenie od sezóny 1980! Horšie to už teda byť nemôže a to dobre vedia aj v Maranelle. [Jazdiť vo farbách Ferrari bude rovnaká dvojica, ako v uplynulej sezóne](https://www.formula1.com/en/teams/Ferrari.html). Navyše, ako [rezervný jazdec je pre sezónu 2022 napísaný Mick Schumacher](https://www.formula1.com/en/latest/article.schumacher-and-giovinazzi-to-fulfil-ferrari-reserve-role-in-2022.4MUVN5ibIPTdbWQMWUohdo.html), ktorý je podľa viacerých indícií budúcnosťou tejto stajne. Ferrari určite nepríde s horším monopostom, ako bol ten zo sezóny 2020 a my tipujeme, že bude ešte lepší ako ten z minulej. Minulý rok priniesol tradičnej červenej farbe hneď päť pódiových umiestnení. **Sezóna 2022 aj vďaka novým autám a pravidlám bude lepšia**. Nebude to síce dominancia ako z čias dvojice Schumacher – Barrichello, ale **Ferrari sa podľa nás umiestni celkovo na druhom mieste**. Otázkou je, či pred ním skončí neohrozený Mercedes alebo Red Bull so svojím vlastným motorom a tichou podporou Hondy.
V sezóne 2022 budú vo farbách Scuderia Ferrari pretekať Charles Leclerc a Carlos Sainz




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.