Hľadáte štvorkolku? Toto je zoznam najlacnejších áut s pohonom 4×4 na slovenskom trhu!

Keď sa šmýka hore kopcom…zapriahnite ďalšie dve kolesá! Pri extrémnych výkyvoch počasia sú štvorkolky čoraz populárnejšie. Prinášame vám tie najlacnejšie, aké sa nám podarilo v cenníkoch nájsť.
Vydané  Text: 
### 1. Fiat Panda 4 × 4 od 13 990 € Keď si nepotrebujete nič kompenzovať. Maličký, vrtký a neskutočne milý Fiat ponúka síce iba najzákladnejší pohon 4 × 4 s viskóznou medzinápravovou spojkou, avšak jeho najväčšou devízou je nízka hmotnosť, prakticky neexistujúce previsy a krátky rázvor. Na odvážnejšie výlety odporúčame verziu Cross s ťažnými okami a trúfalejšou ochranou karosérie, ale aj s bežnou verziou sa dostanete všade. Sprevádzať vás bude extrémne charizmatický, aj keď nie práve úsporný dvojvalec.
### 2. Lada Niva 3 dv. od 13 990 € Keď viete, že jediná cesta vedie do Ruska a chcete ju absolvovať vzdušnou čiarou, ale po zemi. Lada Niva je extrémne jednoduché auto, ktoré je zvyknuté na leštenie karosérie konármi. Je ľahké a primitívne, dostane sa všade a preto je obľúbené u lesníkov a ľudí, ktorí to s off-roadom myslia vážne. Iba o tisíc euro viac stojí verzia Urban, ktorá vyzerá o poznanie modernejšie a je civilnejšia.
### 3. Suzuki Ignis od 14 735 € Keď potrebujete najväčšie najmenšie auto. Ignis je priestorový zázrak, ktorý váži iba 910 kg! Miniatúrne autíčko na 13-palcových kolesách pohodlne usadí štyroch dospelých vďaka posuvným zadným sedadlám a ponúka dokonca aj mild-hybridnú technológiu spojenú so spoľahlivým atmosférickým štvorvalcom. Jednoduchú štvorkolku s viskóznou spojkou posúva na vyššiu úroveň šikovná trakčná elektronika.
### 4. Suzuki Swift od: 15 060 € Keď bývate v meste na strmom kopci. Suzuki má v tomto zozname bohaté zastúpenie. Swift ponúka rovnaký pohon 4 × 4 ako menší Ignis, taktiež v nadpriemerne ľahkej karosérii. Tu však nie je pointou jazda mimo spevnených ciest. Je to skrátka pekné, milé, agilné mestské autíčko, ktoré sa nezľakne ani strmej zasneženej ulice.
### 5. Dacia Duster od: 18 290 € Keď máte radi Queen a ich „Another one drives the Duster“. Či tak to nebolo? Tak či tak, Duster je na tomto zozname najlacnejšie auto vybavené (výborným) dieselovým motorom a inteligentným pohonom 4 × 4 fungujúcim na princípe spojky Haldex. Zároveň je to prvé relatívne veľké auto na tomto zozname. Zbalí sa doň celá rodina.
### 6. Suzuki Vitara od: 20 580 € Keď chcete všestranné auto. Vitara má príjemnú veľkosť, výborný silný motor, primeranú výbavu a stále celkom lákavú cenu. Navyše využíva skvelú štvorkolku s voliteľnými režimami, ktorá jej v športovom nastavení prepožičiava prekvapivo dynamické jazdné vlastnosti.
### 7. Suzuki SX-4 S-Cross od: 21 120 € Keď chcete všetko v jednom. Model SX-4 S-Cross je rodinný zázrak. Priestranné auto s príjemným podvozkom, robustnou stavbou, výborným motorom a dobrým pohonom všetkých štyroch kolies predstavuje skvelý kompromis medzi priestorom, manévrovateľnosťou, výbavou, bezpečím, spotrebou a dynamikou.
### 8. Mitsubishi Eclipse Cross od: 27 790 € Keď neviete, čo chcete. Tak si kúpite SUV, lebo je to veľké a kupé, lebo je to cool, s dynamickou štvorkolkou odvolávajúcou sa na rely korene značky, ale s vysokým podvozkom kvôli komfortu, s benzínovým turbomotorom pre výkon, avšak s automatickou prevodovkou CVT, ktorá tlmí jeho výkon a vie sa tváriť ako automat. Model ASX by bol lacnejší, ale z neznámych dôvodov sme sa na stránke nedopátrali k cenníku.
### 9. Mazda CX-30 od: 28 140 € Keď máte radi krásu. Mazda CX-30 je nádherný crossover vyznávajúci skutočné hodnoty, nielen krátkodobé trendy. Má dušu, ktorá sa prejavuje v jej dizajne a v interiéri nájdete iba materiály, ktorých sa budete chcieť dotýkať a byť v ich prítomnosti. K tomu skvelý podvozok a vzácny atmosférický motor. Ponúka výkon, ktorý musíte dolovať v hornom pásme otáčok, ale stojí to za to.
### 10. VW T-Roc od: 28 990 € Keď ste srdcom rocker. Kto by to bol povedal, že najlacnejšiu štvorkolku v koncerne nájdete práve v stajni Volkswagenu. A ešte akú! So silným preplňovaným benzínovým dvojlitrom, dynamickým podvozkom, presným riadením, svalnatým dizajnom a s prekvapivo dobrou praktickou stránkou. T-Roc je SUV, ktoré jazdí takmer rovnako presvedčivo ako dobrý hatchback.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.