Ako jazdiť na zasneženej ceste? Na tieto dôležité zásady motoristi často zabúdajú

V zime ľudia často jazdia na lyžovačky, no niekedy nás sneh prekvapí aj v južnejších oblastiach a preto by sme mali byť naňho pripravení nie len zimnými pneumatikami, ale aj štýlom jazdy. Stačí, ak sa budete riadiť nasledujúcimi tipmi a vaša jazda by mala byť bezproblémová aj v tom najnáročnejšom počasí.
Vydané  Text: 

### 1. Jazdite pomaly Aj keď sa to zdá banálne, **pomalšia jazda je kľúčom k udržiavaniu kontroly nad vozidlom na zasnežených a zľadovatených cestách.** Či už brzdíte, zrýchľujete alebo zabáčate, všetko si vyžaduje viac času a je nepredvídateľnejšie, ako auto zareaguje. Ak sa už šmýkate, určite spomaľte. Nezabudnite tiež, že cesty na mostoch a nadjazdoch zamŕzajú skôr ako ostatné cesty.
### 2. Poznajte svoje brzdy Nezabúdajte na to, že brzdenie si na zasneženej alebo zľadovatenej vozovke vyžaduje viac času ako bežne. Majte teda radšej väčší odstup od vozidiel pred vami a **vyhýbajte sa prudkému brzdeniu** na semafore či križovatke. Zastaviť na ľade si vyžaduje niekedy viac ako dvojnásobnú vzdialenosť než pri bežných podmienkach.
### 3. Pohon 4×4 nie je zázrak Mnoho šoférov si myslí, že keď majú pohon na všetky štyri kolesá, majú v zime vyhraté. Štvorkolesový pohon vám síce pomáha jazdiť v snehu a na ľade a pomáha vám udržať si kontrolu nad autom pri zatáčaní, avšak **keď chcete zastaviť, reaguje rovnako ako autá s predným či zadným pohonom.**
Creative Commons - Pixabay
### 4. Gúľajte sa Ak sa tomu môžete vyhnúť, radšej na snehu a ľade nezastavujte. Udržujte si stále tempo v zákrutách, keď sa blížite k semaforom, aj keď ide hore či dole kopcom. **Je rozdiel, keď musíte auto uviesť do pohybu z úplného zastavenia a keď využívate zotrvačnosť.** Experti tiež upozorňujú na prudké zrýchľovanie v kopci, kedy sa ľahko môže stať, že kolesá začnú prešmykovať. Naberte rýchlosť pred nájazdom na kopec a začnite spomaľovať, keď dosiahnete jeho vrchol.
### 5. Buďte pripravení na najhoršiu zimu Niekedy je najbezpečnejšie zostať doma a nejazdiť, ale nie vždy je to možné. Ak teda musíte jazdiť aj v tom najhoršom počasí, myslite na to, že aj keď vy ste možno majstrom v jazde na sbńehu a ľade, nie každý je profík. na jazdu sa tiež dobre pripravte. **Uistite sa, že vaša nádrž na palivo je minimálne z polovice plná, ak by ste potrebovali extra palivo na vykúrenie auta.** Nezabudnite tiež na deky, rukavice, čiapky a nabíjačku na telefón pre prípad, že by ste niekde uviazli. Ak idete do naozaj extrémnej zimy, zoberte si aj lopatu a samozrejme škrabku na ľad. Pred dlhšou zimnou jazdou si dajte skontrolovať auto, skontrolujte tiež nemrznúcu zmes do ostrekovačov, stierače a svetlá. Pred cestou skontrolujte poveternostné podmienky na miestach, kam smerujete.
### 6. Skontrolujte si výfuk Ide o jednu zo základných vecí, ktorú musíte v zime urobiť. Keď sa výfuk upchá snehom, ľadom alebo kamienkami z cesty a motor beží, uvoľnuje sa bezzápachový kysličník uhoľnatý, ktorý je smrteľný. **Ak ste uviazli v snehu a čakáte na pomoc s naštartivaným autom, vždy si trošku pootvorte okienko.** Všímajte si spolujazdcov, či sa u nich neprejavujú symptómy otrávenia. Jazda po zasneženej alebo soľou posypanej ceste môže zničiť výfuk, nezabudnite ho preto pri akomkoľvek zvláštnom zvuku alebo po zapadnutí v snehu vždy skontrolovať.
Doteraz sa emisné normy zaoberali predovšetkým tým, čo vychádza z výfukového potrubia. S Euro 7 sa to však pravdepodobne zmení.
### 7. Zvýšte viditeľnosť Svetlá sú veľmi dôležitým prvkom bezpečnosti počas nepriaznivého počasia. **Až polovica nehôd sa stane v noci, za šera alebo pri svitaní,** takže mať vhodné osvetlenie je nevyhnutné. Udržujte preto svoje svetlá čisté a zvážte investíciu do adaptívnych svetiel, ktoré môžu osvetliť, čo je za zle viditeľnými zákrutami.
### 8. Odstráňte z auta sneh a námrazu Nastavte si ohrievanie čelného aj zadného skla, aby sa vým nezahmlievali. **Odstráňte sneh a ľad z celého auta, najmä však z čelného a zadného skla,** bočných predných okien a spätných zrkadiel a nezabúdajte aj na strechu auta. Začnite jazdiť až keď sú všetky okná rozmrazené.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé