„Najlepší“ vodič na svete? Vodičák sa mu podarilo získať až na 158. pokus

Niekto to berie za samozrejmosť, iný zase musí bojovať. Vodičák na 158. pokus však má málokto
Vydané  Text: 
Pre niekoho je získanie vodičského oprávnenia len formalitou. Pre iného to zase môže byť nočnou morou. Učenie sa na testy, následne jazda na cvičisku a v reálnej premávke môže byť pre začínajúceho vodiča stresujúcim zážitkom. Vždy tu však máte akúsi „rezervu“, ktorá vám umožňuje opakovať skúšku v prípade zaváhania. To čo sa ale stalo vo Veľkej Británii, vo svete asi nemá konkurenciu. Na základe údajov, ktoré zverejnila tamojšia Agentúra pre normalizáciu vodičov a vozidiel (Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA)) sme sa mohli dozvedieť zopár zaujímavých čísel. Konkrétne hovoríme o počte neúspešných pokusov o získanie vodičského oprávnenia pred tým, ako skúška dopadla uspokojivo. Absolútnym rekordérom v tejto štatistike je 42-ročný muž z mesta Briton z Walesu. **Úspešnému zloženiu vedomostných testov predchádzalo až 157 neúspešných pokusov.** Štatistika neuvádza, či sa mu podarilo nakoniec na „prvú dobrú“ urobiť ostatné testy, no keďže mu bolo oprávnenie viesť motorové vozidlo vydané na 158. pokus, môžeme predpokladať, že áno. Aby toho nebolo málo, tamojšie cesty sú akosi plné rôznych expertov. **V tesnom závese za týmto pánom je totiž 34-ročná žena, ktorá si povedala DOSŤ po 117. neúspešnom pokuse. Prvú trojicu vyvolených uzatvárame 32-ročným mužom s Walesu, ktorý neuspel v testoch presne 94 raz**. Možno by sa to mohlo zdať, ako strata času, no zaujímavejší je aj pohľad na finančnú stránku celej veci. 158 pokusov získať „vodičák“ totiž podľa tamojších úradov žiadateľa stálo až 3 634 libier. V prepočte to je teda niečo cez 4 100 euro. V tomto prípade tak nejde len o pevnú vôľu nevzdať sa svojho sna, ale taktiež aj o pomerne dobre naplnenú peňaženku. Mark Tongue, riaditeľ spoločnosti Select Car Leasing, na tejto veci však vidí aj niečo pozitívne. Podľa jeho slov, to totiž môže slúžiť ako motivácia pre ľudí, ktorí sa obávajú skúšok alebo šoférovania ako takého. Pána so 158 pokusmi dáva, ako príklad, že ak sa o niečo skutočne snažíte, neodradí vás od toho ani značné množstvo neúspechov. Každopádne v našom systéme by podobné množstvo pokusov nebolo možné. **Oficiálne totiž platí, že pokiaľ na 3. pokus neurobíte jednu z častí skúšky, musíte absolvovať celý kurz od začiatku so všetkými poplatkami a školeniami.** Tak či onak, dajte nám do komentárov vedieť či poznáte podobných expertov, ktorí mali autoškolu tak veľmi radi, že sa jej nechceli za žiadnu cenu vzdať. Zdroj: [Autoevolution](https://www.autoevolution.com/news/worlds-worst-driver-gets-his-license-on-158th-try-is-modern-motivational-story-154448.html)




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.