Lexus má vlastnú súťaž dizajnu, svoje autá tam však neprihlásil. Toto je 6 finalistov súťaže

Medzi finalistami je napríklad zariadenie, ktoré z morskej vody vyrába pitnú a zvyškovú soľ využíva na výrobu energie.
Vydané  Text: 
Lexus oznámil šesticu finalistov súťaže Lexus Design Award 2021, ktorých vybrala renomovaná porota. V tomto ročníku sa vyberalo spomedzi 2079 prihlásených projektov zo 66 rôznych krajín. Finalisti súťažného zápolenia získajú odmenu vo forme rád a praktického vedenia od štyroch popredných odborníkov na dizajn; dostanú tak životnú príležitosť premeniť svoje nápady na prototypy v hodnote zhruba 20-tisíc eur. Tento rok sa koná už deviaty ročník súťaže Lexus Design Award, ktorá sa etablovala ako úspešný program podpory nádejných tvorcov. V programe sa oceňuje svieži dizajnérsky talent s možnosťou prezentovať inovácie prostredníctvom prestížnej a uznávanej medzinárodnej platformy. Pri výbere tohtoročnej šestice finalistov hľadali porotcovia pokrokové námety stelesňujúce tri kľúčové princípy značky Lexus – „predvídať“, „inovovať“ a „zaujať“ – s dôrazom na dizajn smerujúci k lepšej budúcnosti. ### Finalisti súťaže Lexus Design Award 2021
**CY-BO, Kendži Abe (Japonsko)** * Udržateľný a opakovane použiteľný obalový materiál, ktorý možno zostavovať ako bunky.
**Heartfelt, Gayle Lee a Jessica Vea (Nový Zéland a Tonga, pôsobia na Novom Zélande)** * Zariadenie umožňujúce virtuálne objať druhého človeka.
**InTempo, Alina Holovatiuková (Ukrajina)** * Bezprsté rukavice pomáhajúce odviesť pozornosť od stresujúcich situácií vďaka neobvyklému využitiu rytmov a hudby.
**KnitX, Irmandy Wicaksono (Indonézia, pôsobí v USA)** * Digitálna 3D pletenina v podobe funkčného textilu na interakciu s materiálom niekoľkými spôsobmi súčasne (zrakom, sluchom a hmatom).
**Svetlík na odsoľovanie vody slnečnou energiou, Henry Glogau (Nový Zéland a Rakúsko, pôsobí v Dánsku**) * Zariadenie, ktoré s využitím morskej vody prepúšťa prirodzené rozptýlené svetlo, produkuje pitnú vodu a využíva zvyškovú soľ na výrobu energie.
**Terracotta Valley Wind, Intsui Design (Čína, pôsobí v Japonsku)** * Systém odparovacieho chladenia z terakoty (pálenej hliny) pre stanice metra, ktorý na svoje fungovanie využíva prievan spôsobovaný jazdou vlakov. Zloženie panela porotcov a mentorov súťaže Lexus Design Award 2021 bolo oznámené v septembri 2020. Porotca Greg Lynn uviedol: „Uprostred klimatických zmien a celosvetovej pandémie sa dalo predvídať, že sa návrhári zamerajú na niektoré neodkladné problémy. Vo všetkých návrhoch, ktoré sme mali možnosť vidieť, bol zrejmý i prvok ľudskosti a osobné hľadisko.“ V polovici januára sa šestica finalistov zúčastnila päťdňového seminára so štyrmi mentormi súťaže Lexus Design Award 2021 (Joe Doucet, Sabine Marcelisová, Mariam Kamaraová a Sputniko!). V nadväznosti na seminár mentorka Mariam Kamaraová uviedla: „Lekcie mentoringu boli všeobecne inšpirujúce. Ohromila ma miera optimizmu a nasadenia, ktoré finalisti predviedli vo svojich návrhoch. V tomto novom svete, zmenenom dôsledkami ochorenia Covid-19, sú ich vízie a vnímavosť darom pre každého z nás. Všetci do svojich projektov premietli neuveriteľné nadšenie a preukázali silnú motiváciu ponoriť sa ešte hlbšie a venovať sa nevyhnutnému výskumu v záujme ďalšieho vylepšovania výsledkov. Hoci toto školenie prebiehalo na diaľku, vďaka kombinácii výkonných online nástrojov a dobre pripravených finalistov bol celý postup hladký, plodný a príjemný. Teším sa, kam až svoje návrhy dovedú v budúcich mesiacoch.“ Vďaka chuti mentorov rozvíjať mladé talenty a veľmi náročnému študijnému plánu sa podarilo zabezpečiť poučné a produktívne semináre, ktoré finalistov i mentorov úplne pohltili. Finalisti budú s mentormi ďalej spolupracovať na vývoji prototypov ešte pred vyhlásením víťaza hlavnej ceny „Grand Prix“. Porota zložená z renomovaných lídrov na poli dizajnu (Paola Antonelliová, Dong Gong, Greg Lynn a Simon Humphries) vyberie v apríli 2021 víťaza hlavnej ceny „Grand Prix“ na základe finálnych prototypov a prezentácie účastníkov. Ďalšie informácie nájdete na stránkach [LexusDesignAward.com](https://discoverlexus.com/experiences/lexus-design-award-2021)








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!