V čom sa automobiloví pretekári líšia od ostatných ľudí?

Aby mohol niekto pretekať na automobiloch alebo formuliach vo vysokej rýchlosti, vyžaduje si to okrem praktických zručností aj určité osobnostné vlastnosti. Ktorými sa vyznačujú tí najlepší pretekári?
Vydané  Text: 
Pretekať v rýchlosti viac ako 200 km/h na jednotvárnom okruhu si vyžaduje nielen silný motor a vozidlo vo vynikajúcom stave, ale aj správnu osobnosť jeho vodiča. Absolútna koncentrácia s vidinou jediného cieľa, avšak s maximálnym sústredením na okolité dianie, sú základom úspechu každého dobrého jazdca. Lenže je toho ešte oveľa viac. **Čítajte ďalej**. ### Neriskujú, hľadajú vzrušenie Podľa výskumov jazdci, ktorí radi riskujú, sa pravdepodobnejšie dopustia chyby počas jazdy, čoho výsledkom môže byť nehoda. Naopak jazdci, ktorí hľadajú v rýchlej jazde vzrušenie, produkujú viac adrenalínu a endorfínov, ktoré v nich zanechávajú radostné pocity, ktoré sa často dajú prirovnať k pocitom vyvrcholenia pri sexe. Dobrý pocit vzrušenia ich podnecuje k hľadaniu ďalších vzrušujúcich aktivít a stáva sa vášňou. A pre pretekárov je jazdenie rozhodne závislosťou, ktorej sa len ťažko vzdávajú.

Niki Lauda zomrel vo veku 70 rokov

Niki Lauda patrí k najznámejším pilotom F1 a za sedem desaťročí svojho života si vydobyl status legendy.

### Sú pretekári introverti alebo extroverti? Pretekári sú tiež viac nezávislí, sebaistí a agresívnejší ako ľudia, ktorí sa tomuto športu profesionálne nevenujú. Počas pretekov je rozhodujúca každá sekunda, nie je teda žiadnym prekvapením, že majú oproti ostatným ľuďom rýchlejší reakčný čas a dokážu sa maximálne sústrediť na jazdu. Sú tiež veľmi **dobrí v posudzovaní vlastného výkonu** a vedia prispôsobovať svoje konanie aktuálnej situácii aj **pod veľkým stresom**. Neočakávané zmeny ich nerozhodia, dokážu na ne rýchlo reagovať a dokonca zlepšujú ich výkon. Podľa psychológov sa takéto vlastnosti spájajú s **introverziou**, ktorá sa prejavuje zameraním sa dovnútra a rozmýšľaním. ktoré predchádza konaniu. Naopak, **extroverti sa viac zaujímajú o vonkajšie prostredie** a iných ľudí, majú tendenciu konať spontánne, bez predchádzajúceho premýšľania. Hoci by sa mohlo zdať, že podporný tím, ktorý je nevyhnutnou súčasťou jazdca, značí isté zameranie sa a spoliahanie sa na okolie, v skutočnosti ostáva všetka zodpovednosť na samotnom jazdcovi, ktorý to musí zvládnuť bez pomoci iných. Jazdci sa spoliehajú sami na seba, na svoju silu a schopnosti rozhodovať sa za pochodu, čo sú schopnosti **typické pre introvertov**.

Prečo šoféri utekajú z miesta nehody? „Utečenci“ prezradili svoje dôvody, pre ktoré utiekli.

Stále je veľa prípadov, kedy po dopravnej nehode vodič utečie z miesta nehody namiesto toho, aby prijal zodpovednosť a riešil situáciu, ktorá nastala.

### Vynikajúca predstavivosť Automobilové preteky sú veľmi nákladným športom, čo výrazne redukuje čas nácviku. V dôsledku toho musia jazdci využívať čo najlepšie svoju predstavivosť a obraznosť a vedieť si mentálne predstaviť podmienky na trati a široké množstvo scenárov, ktoré sa môžu počas jazdy vyskytnúť. Tie zahŕňajú nielen trať a samotné vozidlo, ale aj ostatných jazdcov. ### Zmysly Zameranie sa na aktuálne dianie, na to, čo je reálne a spracovanie informácii všetkými zmyslami. Reálne je práve to, čo dokážu jazdci aktuálne vnímať svojím zrakom, sluchom, čuchom a hmatom. Vyznačujú sa tiež dobrým zapamätaním si detailov a faktov, ktoré sú pre nich dôležité. Vedia sa vrátiť k predchádzajúcim skúsenostiam a detailne si ich vybaviť. Keď sa vyskytne problém, v pamäti hľadajú podobnú situáciu, s ktorou sa už stretli, čo im pomáha nájsť riešenie na aktuálny problém.

Lekári sú povinní hlásiť polícii váš zdravotný stav. Vodičák vám možu vziať aj za „ľahké choroby“

O možnosť šoférovať nemusíte prísť iba po nehode, ale aj preventívne. Prečítajte si, ktoré zdravotné problémy vás môžu pripraviť o vodičské oprávnenie, prípadne ktoré ochorenia musíte mať nevyhnutne zapísané v dokladoch.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia
### Každý má niečo, ale len niektorí majú všetko Tak ako pri všetkom, nie každý jazdec spĺňa osobnostné predpoklady na to, aby bol dobrým pretekárom. Aj napriek tomu existujú výnimky potvrdzujúce pravidlo. Osobnostné vlastnosti, ktorými sa jazdci vyznačujú, môžu byť pre nás objasnením toho, čo ich k pretekom vedie, čo ich motivuje a poháňa a odlišuje od nás ostatných.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.