Toto auto stojí milión dolárov. Typ a výrobcu však určite neuhádnete!

Móda individuálneho upravovanie automobilov vrcholila v šesťdesiatych rokoch, kedy vzniklo niekoľko unikátnych modelov postavených na sériových automobiloch. Vtedy vznikol aj tento model, ktorý upravila karosáreň Bertone.
Vydané  Text: 
V šesťdesiatych rokoch potreboval kalifornský dealer Porsche John von Neumann uspokojiť nároky niektorých svojich klientov, ktorí požadovali unikátny kabriolet. **Obyčajné Porsche 911 Targa im nestačilo. Nebolo to jednoducho dosť otvorené. Takže John a vybral do Talianska k Nucciovi Bertonemu.** Ten mu s radosťou pomohol a vyhovel, hoci posledné slovo musela mať fabrika Porsche. Tá totiž strážila kvalitu svojich produktov. Do Turína fabrika poslala podvozok bez karosérie a Bertone sa dal do práce. **O deväť mesiacov neskôr bol výtvor na svete. A uhádli ste, na pôvodný model sa nepodobá.** Vôbec. Dokonca budete pochybovať o tom, že je to Porsche. Skôr na ňom identifikujete prvky FIAT-u 850 Spider.
Interiér sa zmenil takisto. Etika rozmiestnenia prístrojov bola kompletne ignorovaná, jednotlivé ukazovatele boli zoradené vertikálne, spolu s unikátnymi sedadlami a inou stredovou konzolou. **Automobil sa predstavil na autosalóne v Ženeve v roku 1966 po boku čerstvo predstavenej Porsche 911 Targa.** Reakcia publika však bola vlažná a z pár záujemcov si spomínaný model neobjednal nikto. John tento neúspech prijal a spomínaný kabriolet si so sebou zobral do USA, kde ho mal u seba niekoľko rokov.
V roku 1987 ho kúpil jeden zberateľ, ktorý ho dal prestriekať na čierno a interiér nechal očalúniť béžovou kožou. Pôvodné auto bolo totiž červené a malo krémovo bielu kožu. V roku 1990 ho predal a v roku 1993 opäť tento kúsok zmenil majiteľa, ktorý ho má dodnes. **Pôvodný motor 2,0-litrový plochý šesťvalec typu Boxer niektorý z predchádzajúcich majiteľov prepracoval na špecifikáciu S, takže jeho maximálny výkon 120 kW (163 k).** Ak by ste tento kúsok chceli vlastniť, pripravte si zhruba 700 tisíc dolárov až 1 milión. Tak sa totiž odhaduje cena tohto modelu pred aukciou na výstave v Pebble Beach.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!