Ako si v roku 1899 predstavovali dopravu v roku 2000? Vzducholode, lietajúci policajti a megabusy

Pozrite si zbierku úžasných ilustrácií od francúzskeho umelca Jeana Marca Côtéa z roku 1899. Jeho kresby ukazujú, ako si predstavoval rok 2000 – v mnohom uvažoval správne!
Vydané  Text: 

Máme radi staré fotografie a ilustrácie. Vďaka digitalizácii a internetu sa môžu šíriť celým svetom a byť tak neustále k dispozícii každému, kto javí aspoň minimálnym záujem o históriu.

Ja osobne som priam závislý na vyhľadávaní starých fotografií a ilustrácií Bratislavy a vždy si rád pozriem aj predstavy ľudí z minulosti o tom, ako bude vyzerať doba, v ktorej teraz žijeme my. Práve takou kompiláciou je galéria fotografií v tomto článku – v tomto prípade sa týkajú dopravy. Automobily, obrovské autobusy s terasami, vzducholode, malé osobné lietadlá, špeciálne vysoké vlaky, to všetko a mnoho ďalšieho vo svojich predstavách videl a na papier zvečnil francúzsky ilustrátor Jean Marc Côté. Vytvoril ich obrovské množstvo, z nich 50 vyšlo v plnofarebnej knihe Issaca Assimova aj s pútavým komentárom. Ilustrácie boli vytvorené pri príležitosti vstupu do nového storočia (teda dvadsiateho).
Zaujímavosťou je, že Côté správne predvídal niekoľko vecí, ktoré sú dnes našou realitou. Napríklad lietadlá, obrnené bojové vozidlá, snežné skútre, poľnohospodárske stroje na diaľkové ovládanie. V inom sa zmýlil priam fatálne, napríklad v ponorkách poháňaných veľrybami, chybne predvídal popularitu vzducholodí, leteckých doručovateľov pošty či lietajúcich policajtov zastavujúcich lietadlá priamo vo vzduchu. Aj keď kto vie, za pár rokov budú aspoň tí leteckí doručovatelia pošty realitou, hoci v podobe dronov… Galéria obsahuje aj niekoľko ilustrácií od iných autorov, ktoré sa týkajú rovnakej problematiky: predvídania dopravy v roku 2000.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »